Dzisiaj jest 17 cze 2025, 23:48

[1,6 TDI 105KM] Dziwne wskazania korekcji wtryskiwaczy

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

asasellos

Nieśmiały

• Online: 8d 6h 48m 32s

Dziwne wskazania korekcji wtryskiwaczy

Post01 lis 2016, 15:43

Witam. Od niedawna jestem właścicielem Golfa Vi 1.6 TDi 105 KM, rocznik 2011. Po zmianie oleju na Motul silnik pracował jak bajka, aż nie chciało mi się wierzyć, że diesel może tak cichutko i miękko chodzić. Niestety pewnego ranka gdy go odpaliłem, to silnik dostał dziwnych drgań (jakby nie palił na 1 cylinder) i głośno chodził, lecz po kilku sekundach wszystko wróciło do normy. Taka sytuacja już się nie powtórzyła. Skanowanie VCDS pokazało taki oto błąd, który po skasowaniu nigdy nie powrócił.
IMG_1169.JPG

Po tym incydencie jednak moim zdaniem silnik na jałowych obrotach zaczął pracować gorzej niż wcześniej - mam wrażenie, że bardziej drga, ma mniejszą kulturę pracy etc. Postanowiłem więc sprawdzić korekcje wtryskiwaczy i efekt był taki jak na obrazkach:
przed-czyszcz-1.jpg

przed-czyszcz-2.jpg

Postanowiłem więc zastosować polecany środek do czyszczenia układu wtryskowego Liqui Moly Diesel Spulung. Po wyjeżdżeniu zbiornika z tym środkiem korekcje wyglądały tak:
PO-czyszczeniu.jpg

Nie dość, że się nie poprawiło to wygląda to gorzej. Obecnie korekcja potrafi dochodzić do 1-1.2. Sprawdzane na postoju, na jałowych obrotach, na rozgrzanym silniku. Dodam tylko, że po dodaniu gazu korekcje wracają nawet do 0.0.

Czy możliwe, że coś się przez tą poranną sytuację rozregulowało? Czy też siadają wtryski lub coś innego?
Samochód przyśpiesza normalnie, spalanie w normie, na obrotach chyba też pracuje ok, tylko ta praca na wolnych obrotach i korekcje wtrysków...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

maverick

Stały Bywalec

• Online: 4d 20h 57m 55s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 7
  • Silnik: CLHA

Re: Dziwne wskazania korekcji wtryskiwaczy

Post01 lis 2016, 18:54

Silnik dostal ci dziwnych drgan,bo cos tam sie zrobilo z cisnieniem paliwa,co tez pokazal ci VCDS.
Co do korekcji wtrysków...Kiedys sam chcialem sprawdzic co u mnie slychac.Byl podobny balagan jak u ciebie.Wychodzilo na to,ze chyba ze 3 sa slabe.Od tamtej pory nie sprawdzam i jest dobrze.Moze niech sie wypowie ktos,kto potrafi dobrze zinterpretowac te odczyty.

Wróć do Problemy / Usterki