Dzisiaj jest 18 cze 2025, 00:06

[All] Hałas tarcia słyszany na biegu jałowym

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

Marcin1986

Nowicjusz

• Online: 4h 30m 11s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 2.0 tdi 140 km

Hałas tarcia słyszany na biegu jałowym

Post18 sie 2016, 19:13

Witam ,mam taki problem,słyszę hałas na biegu jałowym,jakby ocieranie się czegoś(jakby jakis pasek o coś się ocierał)co ciekawe dzieje się tak tylko jak silnik się nagrzeje,po dopaleniu samochodu nie słysze tego chroatania..Po włączeniu klimy hałas ocierania zanika,jak przełączam na econ lub wyłączam nadmuch znowu słyszę to tarcie..Raczej to nie będzie żaden pasek rozrządu bo kiedy dodaje gazu to częstotliwość szmerania się nie zmienia..

maverick

Stały Bywalec

• Online: 4d 20h 57m 55s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 7
  • Silnik: CLHA

Re: Hałas tarcia słyszany na biegu jałowym

Post18 sie 2016, 19:28

Hej.Mam identycznie w 1.6 tdi.Co zaobserwowalem,dzieje sie to tylko wtedy gdy na zewnatrz jest goraco.W chlodny dzien,nawet gdy silnik jest goracy nie slychac tego.Slychac to tylko w srodku.Pod maska tego nie slychac.Wydaje mi sie,choc to smieszne,ze to ten czynnik klimatyzacji w jakis sposob wydaje taki dzwiek.Choc nie potrafie tego wytlumaczyc.

Marcin1986

Nowicjusz

Post18 sie 2016, 19:35

Ale gdyby to był czynnik klimatyzacji to po wyłączeniu nadmuchu hałas powinien ucichnąć..A on po załączeniu klimy ustaje..Długo ci towarzyszy ten hałas,robiłeś coś z tym?

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Post18 sie 2016, 19:35

Tryb ECON ? w Golfie VI?

Marcin1986

Nowicjusz

Post18 sie 2016, 19:44

Chodziło mi o przełączenie z klimy na normalny nadmuch..W poprzednim aucie zwykłą dmuchawę włączałem przyciskiem econ,dlatego tak napisałem..Golfa mam od niedawna stąd moja gafa ..:)

maverick

Stały Bywalec

• Online: 4d 20h 57m 55s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 7
  • Silnik: CLHA

Post18 sie 2016, 19:51

Nic z tym nie robilem.Jak mam tego dosc,to wlaczam klime.
Ale przy wylaczonej klimie,czy wlaczysz dmuchawe,czy nie,to klima wciaz jest wylaczona.Gdy ja wlaczysz,to moze wtedy gaz ma swobodny przeplyw I cos sie zmienia...Sam nie wiem.Ale to musi byc cos z tym czynnikiem,bo czestotliwosc tego tarcia ma sie nijak do obracajacych sie czesci silnika.To szuranie poprostu nie pasuje do niczego co sie rusza albo obraca.
W ktoryms aucie mialem na odwrot.Jak bylo malo czynnika,to po wlaczeniu klimy cos rzezilo.
A tutaj,zagadka.

Marcin1986

Nowicjusz

Post18 sie 2016, 20:01

Dzięki za info,zainteresuję się tematem i jak dojdę do tego co to jest to dam znać pozdr

Wróć do Problemy / Usterki