Muti pisze:Z mojego doświadczenia. Na 98 auto się lepiej zbiera, rowniej chodzi, płynniej się zmienia biegi i nie szarpie tak.
Co do paliwa shella jak to możliwe.. Otóż prosto.. Jeżeli paliwo jest bardziej wartościowe /kaloryczne, to aby uzyskać tę samą pracę zużywa się mniej paliwa. Także Ty jako kierowca wciskasz mniej gazu uzyskując większą moc.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Muti, Seba, proponuje najpierw zapoznac sie z budowa silnika I zasada dzialania ukladu wtryskowego bo sorry, ale gadacie glupoty.
Jak macie auto na wtrysku to kolokwialnie mowiac dodajac gazu sterujesz iloscia powietrza ktore jest zasysane do cylindrow. Komputer na tej podstawie wie jak bardzo chcesz przyspieszyc I odpowienio przelicza ile paliwa moze spalic dla takiej ilosci powietrza. Po tym obliczeniu steruje czasem otwarcia wtryskiwaczy zeby mieszanka byla odpowiednia I tyle.
I nie ma tutaj znaczenia czy w aucie zaprojektowanym do spalania benzyny 95 oktanowej nalejesz 95 czy 98, tak samo jak nie ma znaczenia czy w dieslu zatankujesz zwyklego czy "premium".
PS. Powiedz mi jeszcze jak paliwo "premium" wplywa na plynnosc zmiany biegow haha. Mowisz ze mniej hacza?
To forum jest kopalnia wiedzy, juz nie raz sie przekonalem ze jest bardzo pomocne, jednak prosze, nie wrzucajmy tutaj teori spiskowych wymyslonych przez jakiegos PR-owca dbajacego o odpowiedni stan konta bankowego shella czy BP. Zawodowo zajmuje sie projektowaniem rafinerii I innych zakladow petrochemicznych, wiem jakie instalacje sa w polsce w Plocku i Gdansku
-- 05 sie 2016, 07:29 --
seba pisze:tberent pisze:Ale wytlumacz mi to jakim cudem?????? Ilosc paliwa jaka zuzyjesz zalezy od czasu otwarcia wtryskiwaczy, chcesz mi powiedziec ze one czuja roznice i same sie na krocej otwieraja???
Please
Może takim, że w tym samym czasie otwarcia wtryskiwaczy silnik wykona lepszą pracę, czyli zamiast wciskać gaz powiedzmy przez 10s będziesz go wciskał np. przez 9,9s żeby pokonać ten sam dystans. Tak sobie myślę. 🤔
Wysłane z telefonu.
Lepsza prace?? Czyli co, lepiej sie spali?