11 lip 2016, 06:42
hmmm... kolego m.g.h przedziały ładowania są u Ciebie takie jak u mnie, pytanie czy napewno są ode ok- co do pracy podczas jazdy zgadza się że bluemotion mają inne zakresy, 13,4-13,6V podczas jazdy, 15V podczas hamowania silnikiem
moje niepewności są do pracy na biegu jałowym- raz jest 15V, raz 14V, czasami 13,3V a czasami 12,6V- może to być zależne od poziomu naładowania aku ale nie mogę złapać żadnego sensu w tym.
musiałby sprawdzić ktoś kto ma bluemotion ale w pełni sprawny jak u niego wygląda po odpaleniu- wtedy byśmy wykluczyli badz nie ładowanie na biegu jałowym. pisał mi kolega z forum skody że on ma co prawda wersje greenline (czyli tez start stop i chyba odzysk energii z hanowania) i on zawsze na postoju ma ładowanie 15V, póżniej w trasie już 13,3-13,6V, pytanie jak to jest w golfach...w passacie jest identycznie bo podjechałem do serwisu aut używanych- kazdy odpalony passat bluemotion ładował od razu 15V...ja podejrzewam wiec alternator chyba póki co
aku mam inny ale nie nowy, zakodowany i to samo wiec to nie to
a ty zakodowałeś nowy aku??
i jeszcze jedno, jak pojawi Ci się błąd to doładowujesz aku czy nie? bo ja po pojawieniu się błędu doładowałem, był spokój i znowu po czasie to samo więc wniosek że aku jest niedoładowywany i po jakimś czasie pojawia się błąd i włącza się awaryjny tryb ładowania (obroty 1000 i wentylatory)
sam aku prąd trzyma.
diesel podstawą, turbo zabawą...