Dzisiaj jest 25 kwie 2025, 20:21

[2.0 TDI 140KM] CFF - kontrolka świec mruga, spadek mocy silnika

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

mentos11

Nowicjusz

• Online: 4h 7s
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CFF

CFF - kontrolka świec mruga, spadek mocy silnika

Post09 cze 2016, 15:12

Cześć mam problem,

Mam golfa 6, 2,0 TDI CFF, 190 000 przebiegu (5k km po przeglądzie w ASO), auto używam mniej więcej 70-30 trasa/miasto (w trasie zdecydowanie daje mu sie przedmuchać bo to zazwyczaj autostrady +160km/h). Co jakiś czas we wstecznym lusterku widzę szary dym. Nie pojawia się on zawsze, czasem jest, a po 15 sekundach już go nie ma, nie ma co do tego żadnej reguły. Zdarzało się już to przed serwisem, ale po podpięciu auta do komputera w ASO nie wykryli zadnych błędów... Co to może być?

Dodatkowo dzisiaj pojawił się drugi problem. W aucie zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych i znacznie spadła jego moc (jednak nie pojawił się zaden komunikat na wyświetlaczu). Kiedyś miałem podobny problem (winne byly jakieś syfy w zbiorniku jak jechalem na rezerwie), teraz mam jednak 1/3baku więc nie sądze żeby było to to. Jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam

lkgh

Stały Bywalec

• Online: 12d 6h 55m 49s
  • Pochwały: 1
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 175koni

Re: CFF - kontrolka świec mruga, spadek mocy silnika

Post09 cze 2016, 16:05

DPF....tyle w temacie :D

(widziales kiedys srodek zbiornika oraz jak inzynierowie rozwiazali problem zasilania na rezerwie? Nie wiem co bys musial miec w baku I ile by tego musialo byc zeby to zassac do pompy).

mentos11

Nowicjusz

Post09 cze 2016, 17:35

W serwisie mówili że DPF jeszcze w bardzo dobrym stanie, regularnie "pałuję" też auto na autostradzie (w zasadzie co 100km po miescie jest 1 albo 2 tys. po autostradzie). Czy gdyby to był DPF to nie powinien wyskoczyć mi komunikat o pełnym filtrze/ zaświecić się kontrolka DPFu?
Obrazek

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Post09 cze 2016, 17:56

Może egr?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

mentos11

Nowicjusz

Post09 cze 2016, 18:44

Do zestawu świecący się kontrolek dołączyła kontrolka katalizatora (swieci, nie mruga).

lkgh

Stały Bywalec

Post10 cze 2016, 06:23

DPF :D

Nawet jak jedziesz po autostradzie to ogromne znaczenie ma predkosc obrotowa silnika ( nie jak to powszechnie mowia predkosc auta i obciazenie silnika). Jak bedziesz trzymac powyzej powiedzmy 2200obr/min to filtr w razie potrzey zawsze sie ladnie wypali.
Ten dym ktory czasami widzisz za soba to wlasnie jest wypalajacy sie DPF.
Podlacz kompa I zobacz co sie dokladnie dzieje.

mentos11

Nowicjusz

Post10 cze 2016, 19:33

Dzisiaj odpaliłem auto - świeciła tylko kontrolka katalizatora. Po południu odpaliłem znów- zero kontrolek, śmiga jak zły. Trochę zglupialem... Po weekendzie podskocze gdzieś go zdiagnozować.

Lkgh: przy 160kmh mam równe 3000 obrotów, także raczej na spokojnie się wypala;)

marzie

Niemowa

• Online: 19h 36m 38s
  • Auto: VW GOLF VARIANT VI
  • Silnik: 1.6 TDI

Post11 cze 2016, 09:36

Witam, podłączę się pod temat DPF-u, u mnie problem wygląda następująco po rozpoczęciu wypalania się DPF trwało to długo aż do zapalenia się kontrolki o zapełnienu się filtra,następnym krokiem było to żę zaczęła migać kontrolka świec żarowych i auto przeszło w tryb serwisowy. Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów z okolic Warszawy posiada program do wymuszenia wypalenia DPF czy zostaje tylko wizyta w ASO, po odczytaniu błędu przez PCMSCAN wynika SOOT ACCUMULATION czyli nagromadzenie sadzy, pozdrawiam Marcin.

Marcin1986

Nowicjusz

• Online: 4h 30m 11s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 2.0 tdi 140 km

Post18 sie 2016, 18:55

Jeżeli mruga ci kontrolka od świec,to możesz mieć zawór Egr zapchany..Auto wtedy traci moc i nie chce normalnie przyspieszać..Gdybys miał dpf zapchany do by ci się kontrolka od dpf zapaliła..

lkgh

Stały Bywalec

Post19 sie 2016, 05:30

Migajaca kontrolka swiec zarowych informuje ze w systemie wystepuje blad......niczego wiecej sie nie dowiesz bez podpiecia auta do kompa. koniec kropka

Wróć do Problemy / Usterki