Dzisiaj jest 25 maja 2025, 07:44

[1.4 TSI 122KM] Hałasy przy zmianie niskich biegów DSG

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

Wrocexx

Nieśmiały

• Online: 2h 12m 34s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG

Hałasy przy zmianie niskich biegów DSG

Post28 lis 2012, 21:35

Witam. W moim golfie 1.4 TSI 122 km ze skrzynia DSG (rocznik 2011) słyszę od jakiegoś czasu niepokojące dźwięki dochodzące z okolic przedniej osi podczas zmiany biegów niskich. Hałas słychać przede wszystkim na nierownosciach np. typu kostka brukowa. Najbardziej słyszalne jest to przy przejściu z biegu 2 na 3 oraz z 3 na 2. Być może na wyższych tez słychać ale wtedy prędkość jest wyższa i nie jest to być może słyszalne. Hałas ten to tak jakby gluche brzęczenie, uderzenie metalowego srubokretu o drugi - przez ok 1-2 sekundy przy zmianie biegów. Dźwięk jest bardziej słyszalny przy rozgrzanym silniku oraz przy opuszczonych oknach, szczególnie jak przejeżdżam obok jakiś budynków. Wtedy dźwięk się od nich odbija i lepiej słychać. Nie zawsze ten dźwięk się pojawia. Szczególnie słyszalne jest przy niskich prędkościach.
Przed wizyta w ASO przysluchiwalem się bardzo dokładnie jeżdżąc po kostce brukowej. Brzeczenie ujawniło się podczas tego testu szczegolńie wtedy kiedy auto się toczy i zwalnia po uprzednim przyspieszeniu. W ASO Centrum Wrocław jeszcze przed ogledzinami dyspozytor tłumaczył , ze to normalna praca tej skrzyni biegów (7 biegów) i ze silnik przygotowując się do zmiany biegu na wyższy lub niższy ma kolejny bieg już przygotowany i wytwarza się luz i wtedy może tak brzeczec. Ze to normalna praca i maja takie opisy w dokumentacji od producenta. Zostawiłem samochód i po paru.godzinach dowiedziałem się ze usterki brak. Podłączali auto pod komputer i nie wyskoczył żaden błąd.
Nie uspokoiło mnie to jednak. Uważam ze po gwarancji bardzo chętnie wzięliby się do naprawy i zainkasowali pare tysięcy.
Czy ktoś z Was ma podobne przypadlosci? Co to może być? I czy da się to wyeliminować? Z góry dziękuje za komentarz.
Awatar użytkownika

jmf

VIP

• Online: 9d 18h 33m 54s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline

Re: Hałasy przy zmianie niskich biegów DSG

Post28 lis 2012, 21:46

Wydaje mi się, że u mnie skrzynia pracuje tak samo. Przy ruszaniu i jeździe z małymi prędkościami (a więc kiedy hałas jest jeszcze niewielki) wyraźnie słyszę zmiany biegów i faktycznie dźwięk jest umiarkowanie głośny.

Ja założyłem, że to normalne i w związku z tym się przyzwyczaiłem... I szczerze mówiąc to zapomniałem, że mnie to kiedyś niepokoiło. A skoro ASO zwróciło odpowiedź "TTTM" to czuję się dodatkowo uspokojony. ;)

Aha, u mnie rocznik 2012, zauważyłem to w pierwszych tygodniach użytkowania samochodu. Oczywiście nie mam pewności, że obaj piszemy o tych samych dźwiękach, ale opis sugeruje, że to może być to samo zjawisko.

Kozo

Stały Bywalec

• Online: 4d 14h 20m 3s
  • Pochwały: 4

Post29 lis 2012, 09:48

jmf pisze:Wydaje mi się, że u mnie skrzynia pracuje tak samo. Przy ruszaniu i jeździe z małymi prędkościami (a więc kiedy hałas jest jeszcze niewielki) wyraźnie słyszę zmiany biegów i faktycznie dźwięk jest umiarkowanie głośny.

Ja założyłem, że to normalne i w związku z tym się przyzwyczaiłem... I szczerze mówiąc to zapomniałem, że mnie to kiedyś niepokoiło. A skoro ASO zwróciło odpowiedź "TTTM" to czuję się dodatkowo uspokojony. ;)

Aha, u mnie rocznik 2012, zauważyłem to w pierwszych tygodniach użytkowania samochodu. Oczywiście nie mam pewności, że obaj piszemy o tych samych dźwiękach, ale opis sugeruje, że to może być to samo zjawisko.

też tak mam, TTTM - info z ERWIN'a - jest to spowodowane tym że w naszej skrzyni jest tylko ok.1,5 litra oleju w porównaniu do 8 litrów w 6 biegowej i nie jest w stanie taka mała ilość wygłuszyć tych przełożeń.

można zamknąć wątek ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

Wrocexx

Nieśmiały

Post29 lis 2012, 11:01

Dzięki za odpowiedź. Czyli do momentu pojawienia się szarpań przy zmianie biegów mam czuć się spokojny? Muszę poobserwować czy przypadkiem już tego nie mam :)
A tak swoją drogą - dziwnie to VW przemyslał. W samochodzie za prawie 100 tys slychać dzwięki jak z nyski.

Kozo

Stały Bywalec

Post29 lis 2012, 14:38

Wrocexx pisze:Dzięki za odpowiedź. Czyli do momentu pojawienia się szarpań przy zmianie biegów mam czuć się spokojny? Muszę poobserwować czy przypadkiem już tego nie mam :)
A tak swoją drogą - dziwnie to VW przemyslał. W samochodzie za prawie 100 tys slychać dzwięki jak z nyski.

szarpań tylko z 1 na 2 :) reszta zawsze wchodzi gładko ;)

Wrocexx

Nieśmiały

Post29 lis 2012, 22:40

Dzięki:-)

Wrocexx

Nieśmiały

Post06 cze 2013, 22:36

Kozo pisze:
Wrocexx pisze:
szarpań tylko z 1 na 2 :) reszta zawsze wchodzi gładko ;)

Kozo gdzie jest ten wątek o szarpaniu z 1 na 2 w dsg? Właśnie mi sie pojawiło i nie mogę znaleźć lektury. Dzięki z góry.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 50s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post07 cze 2013, 07:47

My TSI

Wrocexx

Nieśmiały

Post10 cze 2013, 18:13

Dziękuję :-)

Foosu

Nowicjusz

• Online: 0s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105 Km

Post14 cze 2013, 22:06

Wrocexx właśnie jestem po diagnozie jeśli chodzi o szarpania z 1na 2 na wolnych obrotach i sprzęgło do wymiany :(

Wrocexx

Nieśmiały

Post16 cze 2013, 20:37

A który masz rocznik?

Wrocexx

Nieśmiały

Post17 wrz 2013, 22:00

Hej. Jako ze halasy przy zmianie biegow w dsg na nierownosciach ciagle mnie niepokoily, poprosilem w serwisie o przejazdzke nowym samochodem z ta sama skrzynia. Podstawiono mi nowiutkie scirocco z 7 stopniowym automatem i pojechalismy na test na ta sama droge, na ktorej prezentowalem serwisantowi moje halasy. I w nowym samochodzie jest to rowniez. Moze troche bardziej ciche, ale jest wyraznie slyszalny taki sam metaliczny dzwiek przy zmianie biegow.
Byc moze tym postem uspokoje niektorych posiadaczy 7 stopniowych dsg, ktorzy tak jak ja nasluchiwali z niepokojem.

Niestety pojawily mi sie tez szarpania z 1 na 2 oraz uczucie tzw "tarki" podczas przelaczania z1 na 2. I wymieniono mi rowniez sprzeglo. Stalo sie to zaraz po tym jak udalo mi sie to pokazac podczas wizyty w serwisie.

Pozdrawiam

Kozo

Stały Bywalec

Post18 wrz 2013, 06:04

Wrocexx pisze:Niestety pojawily mi sie tez szarpania z 1 na 2 oraz uczucie tzw "tarki" podczas przelaczania z1 na 2. I wymieniono mi rowniez sprzeglo. Stalo sie to zaraz po tym jak udalo mi sie to pokazac podczas wizyty w serwisie.

Pozdrawiam

powiem Ci krótko - to nie jest definitywne pozbycie się problemu i jeszcze ta przypadłość do Ciebie wróci tym razem szybciej niż myślisz :( das Auto!

Wróć do Układ napędowy i skrzynia biegów