Dzisiaj jest 03 gru 2024, 19:30

GOLF VI 1.6 TDI comfortline - niewygodne fotele

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

stilo_kielce

Nowicjusz

• Online: 44m 55s
  • Auto: Variant MK6
  • Silnik: 1.6 TDI 105 KM

GOLF VI 1.6 TDI comfortline - niewygodne fotele

Post08 lis 2012, 20:49

Witajcie,

jak wygląda kwestia wygody przednich foteli w golfie VI generacji w odmianie comfortline? Bo dostałem ten model w zeszłym tygodniu jako służbówkę i kompletnie nie potrafię znaleźć dogodnej pozycji za kierownicą. Po 200 km bolą mnie strasznie plecy. Poza tym kompletnie nie ma w nich trzymania bocznego, lata się strasznie podczas dynamiczniejszej jazdy

Wcześniej jeździłem focusem 2 i 3 generacji i było okay, jeszcze wcześniej astrą 2 gen i 3 generacji i też bez problemu.

Jakie są wasze odczucia

sebkoch

Stały Bywalec

• Online: 5d 12h 38m 16s
  • Pochwały: 4
  • Auto: Audi S3
  • Silnik: 2.0 TSI DNUE

Re: Odp: GOLF VI 1.6 TDI comfortline - niewygodne fotele

Post08 lis 2012, 23:23

Dziwne. Nie wiem jak w comfortline ale w wersji highline fotele są super. Trzymają na booki w miarę dobrze i po zrobieniu trasy wychodzę niemal wypoczęty i zrelaksowany ;-)
Brakuje regulacji długości siedziska ale to nie ta klasa aut...
Awatar użytkownika

jmf

VIP

• Online: 9d 18h 33m 54s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG

Re: GOLF VI 1.6 TDI comfortline - niewygodne fotele

Post09 lis 2012, 00:10

Highline ma fotele "sportowe" z trzymaniem bocznym, które faktycznie są bardzo wygodne (ja jestem zachwycony). Natomiast te w Comfortline to chyba zupełnie co innego i ciężko to odnosić, najlepiej dać się wypowiedzieć ich użytkownikom.

dominik

Nieśmiały

• Online: 1d 12h 41m 39s
  • Auto: mk6
  • Silnik: CAXA tsi 122

Post09 lis 2012, 09:10

Proponuję ustawlć i znaleźć własne położenie fotela.VW to nie opel czy ford bo każde fotele są inne i raczej upatrywał bym przyczynę w przyzwyczajeniach.Pojeździsz trochę to kręgosłup się dostosuje.
W Aurisie to dopiero są stołki bufetowe :)

stilo_kielce

Nowicjusz

• Online: 44m 55s
  • Auto: Variant MK6
  • Silnik: 1.6 TDI 105 KM

Post24 lis 2012, 20:51

dominik pisze:Proponuję ustawlć i znaleźć własne położenie fotela.VW to nie opel czy ford bo każde fotele są inne i raczej upatrywał bym przyczynę w przyzwyczajeniach.Pojeździsz trochę to kręgosłup się dostosuje.
W Aurisie to dopiero są stołki bufetowe :)

Tak, auris i jego fotele to kolejna porażka...

Powiem Wam tyle. Zrobiłem 5 tysięcy kilometrów i...podziękowałem. Dłuższe trasy to męczarnia.

Ponieważ to służbówka, to odmieniłem się z koleżanką, której przekazałem wcześniej focusa III.

I dopiero odczułem ulgę.

jmf pisze:Highline ma fotele "sportowe" z trzymaniem bocznym, które faktycznie są bardzo wygodne (ja jestem zachwycony). Natomiast te w Comfortline to chyba zupełnie co innego i ciężko to odnosić, najlepiej dać się wypowiedzieć ich użytkownikom.

W pełni się zgadzam. Te w highline są dla mnie bez zarzutu, bardzo podobne do tych w focusie 3 montowanych w serii, z idealnym trzymaniem bocznym itp. Ale comfortline, to po prostu jakaś masakra... Stołki, a nie fotele

rzatki

Nieśmiały

• Online: 21h 44m 59s
  • Auto: VW Golf 6

Post24 lis 2012, 21:11

ja osobiście nie mam zastrzeżeń do foteli w comfortline, robię jednorazowo trasy po 1000 km i nie narzekam , myślę że podstawa to odpowiednie ustawienie fotela "pod siebie"

seba

Stały Bywalec

• Online: 43d 20h 33m 23s
  • Pochwały: 16
  • Auto: VW Golf 7 FL
  • Silnik: 1.4 TSI 150KM CZDA

Post24 lis 2012, 22:47

Według mnie i jednego z czasopism motoryzacyjnych te fotele (z comfortline) powinni przepisywać ortopedzi na bóle pleców. Naprawdę nie mam się do czego przyczepić. Złe fotele to były astrze 2, w golfie według mnie są rewelacyjne. A highline ma tylko ciut lepsze trzymanie boczne, no i inny materiał.

TaxiDriver

Aktywny

• Online: 9d 26m
  • Pochwały: 2
  • Auto: Golf 7
  • Silnik: 1.4 TSI 150 KM

Post25 lis 2012, 00:59

Zgadzam się z opinią przedmówców - są mega wygodne do miasta bądź dłuższej trasy. Jeżeli bolą Cie plecy po 200 km. proponujuę podregulować odcinek lędźwiowy - powinno pomóc..
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Post25 lis 2012, 23:52

Zgadzam się foteliki comfortl są całkiem ok, siedzi się wygodnie regulacja lędźwi jest, aczkolwiek highl to dopiero ma stołki...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

Wróć do Wnętrze i nadwozie