Utrudnia w tym że RainX po przejazdach wycieraczki pozostawia mglisty biały ślad (PDMS rozpuszczony w kwasie nie do końca łączy się z powrotem pod nałożeniu i to co pozostaje daje taki efekt) a poza tym wycieraczka lubi też skakać po szybie. Lepsze NW z tego co mi się wydaje (patrząc też po różnych badaniach) nie mają PDMS tylko FAS i to otrzymywany jakąś niekonwencjonalną metodą której nie mogłem znaleźć w internecie, co daje hydrofobowość na poziomie PDMS a wytrzymuje znacznie dłużej (wg pewnych znalezionych przeze mnie badaniach w NW typu RainX hydrofobowość znacznie spada po ok 10 przejazdach wycieraczki, chociaż z moich obserwacji wynika, że potrzeba więcej)
A co do nakładania, NW mają w składzie zazwyczaj Etanol i Izopropanol(IPA) więc dodatkowo szyba odtłuszcza się podczas nakładania a później alkohol odparowuje. Generalnie najlepiej też wcześniej oprócz dobrego wyczyszczenia samemu odtłuścić np. IPĄ. Ważne jest też żeby nakładać na chłodnej szybie i nie na słońcu bo gdy będzie nagrzana alkohol za szybko wyparuje. No i oczywiście stosować się do czasów wysychania i sposobu nakładania podanych przez producenta