Dzisiaj jest 07 cze 2025, 18:43

[1.4 80KM] Gaśnie, EPC inne kontroli zapalone - wymiana przepustnicy

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

sebin

Nieśmiały

• Online: 4h 50m 44s
  • Auto: VW GOLF 6
  • Silnik: 1.4

Gaśnie, EPC inne kontroli zapalone - wymiana przepustnicy

Post13 mar 2015, 13:24

Taka sytuacja...stoję sobie wczoraj w korku jak co dzień aż mi nagle das auto gaśnie, odpalam ponownie zapalają się kontrolki: EPC, katalizator, kontrola trakcji...pyrli silnik na tysiącu obrotów, zero reakcji na pedał gazu. Zjechałem na boczek, odpalam raz, druki...nic się nie zmienia. Zamawiam lawetę w obawie, że awaria jest poważna i jadę do serwisu w którym 2 tyg. wcześniej robili mi przegląd po 75tys.km.

Co się okazało: to może być przepustnica ale niekoniecznie...wyjęli ją rozkręcili, niby wszystko ok. W oczekiwaniu na elektryka już szukali nowej do wymiany (koszt ok. 2tys). Elektryk przybył podłączyli ją ponownie razem kompem (żeby nie było wcześniej też na kompie diagnozowali) niby chodzi wiec skręcili nazad przejechali się po okolicy z podłączonym lapkiem i mówią, że działa. Ale co się zepsuło pytam? Nie wiadomo, może silniczek od przepustnicy się zawiesił...jeździć obserwować a jak się będzie powtarzać to przepustnica do wymiany...

No i od wczoraj przed odpaleniem 2 zdrowaśki odmawiam, żeby się udało dojechać do celu...niedługo jakieś dłuższe weekendy, wyjazd po Polsce się może trafić a tu jeżdżę na takiej bombce...

Diagnoza właściwie nie wiadomo jaka dlatego proszę kolegów o pomoc...czy ktoś coś może poradzić w temacie?

sebin

Nieśmiały

Re: Przepustnica

Post08 kwie 2015, 13:21

i dupa zbita...wczoraj miałem powtórkę z rozrywki...
w Piątek jadę do innego serwisu, zobaczymy czy potwierdzą diagnozę...

sebin

Nieśmiały

Post13 kwie 2015, 12:53

no i jednak... :bylo: minęło, nowa przepustnica już śmiga...
zwaliła się przy 78 tys.km...trochę mało moim zdaniem...
koszt: 960 pln (część), 200 (wymiana)...w serwisie i kilku sklepach online za samą część chcieli przeszło 2 tysiaki

Kinga Mit

Niemowa

• Online: 18m 46s
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: 1.6

Post11 sty 2016, 13:20

Mam ten sam problem , przepustnica odmówiła posłuszeństwa mniej więcej przy takim samym przebiegu.
Czy możesz przesłać mi informację jaką i gdzie przepustnice kupiłeś?
Koszt oryginalnej to ponad 2 tyś. zł więc szukam jakiegoś zamiennika.

sebin

Nieśmiały

Post22 sty 2016, 18:39

szukając wpisów nt. rozrządu (ponoć przy 90tys się wymienia) zobaczyłem, że padło pytanie :-) odpowiadam więc, choć pewnie już nieaktualne po 10 dniach...
ale może przyda się komuś jeszcze: finalnie kupiłem w: http://www.iparts.pl/ ale dobrą mają też w sklep.texpert.pl, zaważył jedynie czas oczekiwania...w pierwszym praktycznie z dnia na dzień...podaj im nr vin i Ci dobiorą co trzeba bo widzę że 1.6 dysponujesz :-)

Matmd

Nowicjusz

• Online: 6h 6m 13s
  • Auto: Vw golf 6
  • Silnik: 1.6 8v BSE

Re: Gaśnie, EPC inne kontroli zapalone - wymiana przepustnic

Post20 lip 2016, 06:21

Witam
Przebieg około 110tyś km, kontrolka EPC i na VCDS błędy związane z przepustnicą
Przepustnica była czyszczona i adaptowana niestety pomogło to tylko na kilka dni i znowu kontrolka EPC i błąd kąta uchylenia przepustnicy na VCDS.- jak widać najpewniej przepustnica do wymiany, ale że nie jest to tania cześć może jest robione coś takiego jak regeneracja przepustnicy ? Może ktoś z forum robił coś takiego?
Pozdrawiam

Wróć do Problemy / Usterki