Dzisiaj jest 06 cze 2025, 22:45

[2.0 TDI 140KM] Drgania przy przyspieszeniu, przy prędkości 120km/h

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

pawello13

Niemowa

• Online: 22m 37s
  • Auto: VW GOLF 6
  • Silnik: 2.0TDI 140 KM

Drgania przy przyspieszeniu, przy prędkości 120km/h

Post22 lis 2015, 23:10

Witam, jestem nowym użytkownikiem Golfa, no i znalazłem tą stronę przez google, widzę ,że fajne forum..

No i wróciłem właśnie z wypadu do Polski moim nowym nabytkiem (pierwszym poważnym w życiu)

Do Polski do Krakowa elegancko. Wszystko ok. Mojej kobiety tata jest mechanikiem, ma pojęcie.
Pojechałem na weekend, zmieniłem filtry wszystkie i olej. Klocki z przodu nowe z tyłu okazało się, że zmienione niedawno, ale mówię, że mnie ściaga lekko w lewo . No to co? Zbieżność , wczoraj zrobiliśmy to wszystko. Dziś ruszyłem w trasę..
A właśnie, popatrzył mechanik , że dwumas ok, także sprzęgło itd ok, łożyska ok.

Pojechałem z 300km. Ciągle tak 140-150. Ale nagle 120 km/h i drży kierownica, przyspieszyłem do 150-160 znika. Ale właśnie po dłuższej chwili zwróciłem uwagę , że jak pod górkę ma przy 160 na tempo i dodaje gazu to drży. To spróbowałem to sam .. właśnie drży jak dodaje gazu, przestaje jak puszczam. Ale potem to tak dziwnie, bo jakby sam od kół które wcześniej nie biły ..

Ciężko to tak opisać, później jechałem w zakrętach przy 150, niepewnie czułem się kirownica jakby luźna, zwolniłem. Ale później , wiecie co ? Jakby dlatego że deszcz był i sucho się zrobiło, zacząłem pruć znów po 130-150 i szło po niemcach jak trza, kobieta wsiada moja mówi że też jakby luz w kierownicy..

Miałem trochę słoików worek ziemniaków napoje z polski dodałem na wyjeździe po 2,3 z przodu w koła i 2,7 z tyłu, ale te 300km było ok...

Mianowicie, co to może być ? Iść te koła wyważyć spróbować? Może odpadł odważnik, albo przełożyć tył na przód czy to samo bedzie zobaczyć?

Ale jak dodaje gazu to drga całe auto.. to dziwne, raz jakby wina opon raz jakby dwumasu ale sprzęgło dotykałem pusczałem wcisklałem nie drży..

Pozdrawiam ludzi o dobrym sercu którzy chcą się podzielić doświadczeniami i cieszyć z użytkowania MK6 bo ja mam go drugi tydzien i jestem szczęsliwy ze dałem 8tyś euro za to . warto! mam nadzieję , że polskie drogi nagle czegoś nie wykończyły bo w niemczech to kosztuje bardzo dużo, jutro praca takze jakbym nie odpisywał na bieżąco to znaczy że przez tele nie mogę zalogować. Spokojnej nocy pozdrawiam. Paweł

greg

Stały Bywalec

• Online: 13d 17h 22m 50s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI OCTAVIA
  • Silnik: CAYC 1.5 DADA

Re: Drgania przy przyspieszeniu, przy prędkości 120km/h

Post23 lis 2015, 07:43

Zacznij od wywarzania kół maiłem tak samo przednie opony były już wy-ząbkowane mimo tego że nie były ścięte i bieżnika ponad 6mm na nich zostało to okazało się że jak jeździ się dużo samemu to tak może się stać :( więc wywarzali koła ale niestety jeszcze lekkie drgania były, dopiero przy wymianie opon na zimowe objawy ustąpiły. Letnie nadają się na śmietnik lub ozdobę ogródkową :) P.S zanim napisałeś posta wypadało by się przywitać, to tak na marginesie ;)

lkgh

Stały Bywalec

• Online: 12d 6h 55m 49s
  • Pochwały: 1
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 175koni

Post23 lis 2015, 08:04

[...CIACH...].....chyba zmienie auto :P
Ostatnio zmieniony 23 lis 2015, 12:11 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Regulamin pkt. 1.3 - proszę miej to na uwadze w przyszłości

lkgh

Stały Bywalec

• Online: 12d 6h 55m 49s
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 175koni

Post23 lis 2015, 13:38

Sorry, ale czytam to juz kolejny raz....I nie moge sie oprzec wrazeniu, ze pisanie po polsku, logicznie I z jakas normalna skladnia zdania jest naprawde za trudne dla niektorych kolegow.

Moj wpis zostal zmieniony przez administratora za powiedzmy brzydkie slowo....ale caly poprzedni wpis powinien zostac skasowany za styl ahahah

arthur7374

Aktywny

• Online: 17d 22h 33m 21s
  • Auto: VW Golf 7 variant
  • Silnik: DADA

Post25 lis 2015, 20:51

pawello13 u mnie jest tak samo przy przyspieszaniu od 120 do góry.Drży kierownica jakby koła przednie chciały wyprzedzić auto :lol: Myślałem że to wina kółek mam 18''.Ale widzę że tak chyba ma być -(ten typ tak ma)

oszo

Nowicjusz

• Online: 10d 6h 25m
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 2.0 TDI

Post13 gru 2015, 12:58

mi drży na 6 biegu...przy predkościach chyba podobnych jak opisujesz...kola wywazone...dwumas ok...ktos kiedys tu pisal ze to bicie moze byc od polosi wewnetrznych?

piicia

Nieśmiały

• Online: 1d 1h 41m 54s
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.6 D

Post14 mar 2016, 09:09

Koledzy, pomocy. Mam podobne problemy. Tylko u mnie sie na drżeniu nie skończyło. Po jakims czasie tqkich drgań coś zaczęło tłuc w przednim zawieszeniu. Dalsza trasa to była wiec asistance laweta. Mechanik sprawdzał i nic nie znalazł. Auto jeździło troche po mieście krótkie trasy. Właśnie znów czekam na kawete. To samo. Przejechałem 87km i znow najpierw drgania a za chwilę kotłownie w przednim zawieszeniu. Jakieś stuki. Nawet przy wolnej jeździe. Aitko postało 15 minut na zimnie. Ruszyłem kawałek i nic. Do 200 go przekonałem na odcinku 15km. Nic nawet pukniecia. Juz nie mam siły. Dużo jeżdżę i mam niepewne auto.
Ktoś może podpowiedzieć coś?

Wróć do Problemy / Usterki