acme
Witam.
Jakiś czas temu skanując auto VCDSem pojawił mi się błąd dotyczący EVAP. Błąd skasowałem, wszystko było w porządku jednak dzisiaj błąd znowu się pojawia:
Z tego co wyczytałem w Internecie chodzi o to, że najprawdopodobniej zasyfiony jest zbiorniczek węgla aktywnego. Użytkownicy grupy VAG na innych forach piszą, że rozwiązaniem problemu jest wyczyszczenie tego zbiorniczka - demontaż, wyjęcie i wyczyszczenie jakieś gąbki, która znajduje się w tym zbiorniczku, a także wysuszenie/wymiana węgla aktywnego znajdującego się w środku.
Czy ktoś miał kiedyś podobny problem i czyścił ten zbiorniczek?
W jaki sposób bezpiecznie zdemontować ten zbiorniczek?
Z tego co mi się wydaje to właśnie w tym miejscu znajduje się zbiorniczek EVAP:

Czy ktoś może pomóc?
Pozdrawiam.
Jakiś czas temu skanując auto VCDSem pojawił mi się błąd dotyczący EVAP. Błąd skasowałem, wszystko było w porządku jednak dzisiaj błąd znowu się pojawia:
- Kod: Zaznacz cały
1 Fault Found:
001089 - EVAP Emission Control Sys
P0441 - 000 - Incorrect Flow - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00100000
Fault Priority: 0
Fault Frequency: 2
Reset counter: 255
Mileage: 87032 km
Time Indication: 0
Date: 2052.14.02
Time: 18:12:31
Freeze Frame:
RPM: 840 /min
Load: 25.1 %
Speed: 0.0 km/h
Temperature: 76.0°C
Temperature: 18.0°C
Absolute Pres.: 1010.0 mbar
Voltage: 14.224 V
Readiness: 0000 0000
Z tego co wyczytałem w Internecie chodzi o to, że najprawdopodobniej zasyfiony jest zbiorniczek węgla aktywnego. Użytkownicy grupy VAG na innych forach piszą, że rozwiązaniem problemu jest wyczyszczenie tego zbiorniczka - demontaż, wyjęcie i wyczyszczenie jakieś gąbki, która znajduje się w tym zbiorniczku, a także wysuszenie/wymiana węgla aktywnego znajdującego się w środku.
Czy ktoś miał kiedyś podobny problem i czyścił ten zbiorniczek?
W jaki sposób bezpiecznie zdemontować ten zbiorniczek?
Z tego co mi się wydaje to właśnie w tym miejscu znajduje się zbiorniczek EVAP:

Czy ktoś może pomóc?
Pozdrawiam.