Witam, jak w temacie, posiadam od miesiąca Golfa VI Variant 1.6 TDI 105km/h z 2010r, problemem jest spalanie. Chwilowe spalanie bardzo często wskazuje np 10-14l, no ale to chwilowe więc aż tak bardzo sie nie stresowałem (zaznaczam że jezdze oszczednie - poprzednie autko skoda fabia 1.4tdi miała średnie spalanie rzędu 4,5-5l). W Golfie średnie spalanie skacze dużo szybciej niż fabii , słyszałem że to może być spowodowane ustawieniem przedziału km które maja byc wliczane do spalania - też nie wiem jak to przestawić :/ . Zdecydowałem się więc do zalania baku pod korek przejechaniu go prawie do pusta i ponownie zalaniu go pod korek. Powiedzmy że jest to w miare dokładny sposób - no i moje obawy się potwierdziły - średnie spalanie wyszło rzędu ok 11-12l/100km co jest raczej ciutek za dużo
z tego co się orientuję. Pytanie co sprawdzić w jakiej kolejności i co może być do wymiany aby spalanie wróciło do normalności ? P.S. Nawiasem mówiąc jakie to spalanie powinno być po miescie / poza lub w cyklu mieszanym ? Katalogowo wiem, ale katalogowe dane bywaja czesto zanizone
Z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam Tomek K.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, 15:04 przez
garnett, łącznie zmieniany 1 raz