hoses pisze:Postanowiłem napisać w tym temacie jak na obecną chwilę wygląda u mnie sprawa spalania. Otóż już byłem przygotowany do wymiany wtryskiwaczy. Zgłębiłem wiedzę i zaopatrzyłem się w odpowiednie narzędzia jak i części, no i w zasadzie już miałem zamiar zakupić nowy wtryskiwacz gdy po wielu poszukiwaniach znalazłem informacje o substancji o nazwie "LIQUI MOLY Diesel Spulung". Oczywiście daleki jestem od reklamowania tego produktu, ale niewiele miałem do stracenia i po zalaniu go na pełny zbiornik średnie spalanie spadło o 1,5-2 l/100km. Oczywiście na dystansie na którym mierzyłem wcześniej. Jakby tego było mało to korekcje obecnie nie przekraczają wartości 0,4. Nie wiem ile ten entuzjazm będzie trwał bo jeszcze zbiornika nie wyjeździłem, ale muszę powiedzie, że ta substancja na tą chwilę przyniosła zadowalające efekty.
Czy po kolejnym roku eksploatacji jest dalej wszystko w porzadku?
Mam skode z 1.4tdi CR CUSB 90PS DSG i to gowno na spokojnej trasie pali ok 5l, a serwisy twierdza ze jest OK. Deklaracja to skromne 3,3l/100km w trasie. Liczyłem na max 4l. Auto do miasta prawie nie zaglada a spalanie dlugodystansowe to 5,1l.
Co kilkanascie km widze podwyzszne spalanie. Przy 100km/h potrafi wskazywac na kilkunastu km ok 3,7l, a pozniej po resecie juz 5l. Droga i uksztaltowanie terenu bez zmian. Ostatnio przegonilem go w trasie 160km/h i chwilowo do odciecia to spalanie poprawilo sie na kilkadziesiat minut. Przebieg 62kkm.
Zastanawiam sie czy tez zalewac ten specyfik