Dzisiaj jest 21 lis 2024, 23:58

Jak sprawdzić czujnik temperatury cieczy chłodzącej

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość

leonarest

Gadatliwy

• Online: 8d 21h 4m 57s
  • Pochwały: 1

Jak sprawdzić czujnik temperatury cieczy chłodzącej

Post30 sty 2015, 14:52

Chcę sprawdzić czujnik temperatury,u mnie są rozbieżności we wskazaniach vcds i na zegarach (vcds 78C,zegar wzrokowo 90C) poniżej zdjęcie
zastanawia mnie jak odczytać wskazania temperatury cieczy na zegarach vcds-em,wchodzę w 17 instrumenty i tam mam advaced meas values wszystko w Angielskim jakiej nazwy szukać żeby odczytać temperaturę z zegarów?
Zależy mi na sprawdzeniu czujnika.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 12:24 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

• Online: 134d 47m 50s
  • Pochwały: 23
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

Re: Jak sprawdzić czujnik temperatury cieczy chłodzącej

Post30 sty 2015, 15:14

bo tak to dziala, na zegarach masz plus/minus iles stopni i bedzie 90, wlasnie po to zeby uzytkownik nie denerwowal mechanikow , zostalo to zmienione kilka lat temu ze nie pokazuje dokladnych wartosci.

leonarest

Gadatliwy

Post30 sty 2015, 15:23

No nie chce mi się wierzyć,to jak temperatura w silniku będzie za wysoka to na zegarach wskazywać będzie 90C lub za niska przecież po coś jest wskażnik temperatury,to silnik mogę zagotować jak termostat się nie otworzy lub nie zamknie to będzie nie dogrzany,to jak nie można odczytać parametrów z zegarów?
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 12:25 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

• Online: 134d 47m 50s
  • Pochwały: 23
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

Post30 sty 2015, 15:30

czujnikow jest kilka to raz a zegary maja odchylke i tak to jest :)

leonarest

Gadatliwy

Post30 sty 2015, 15:41

12 stopni różnicy to chyba na odchyłkę trochę za dużo ;) muszę termometr z pieca do silnika przymocować by odczytać temperaturę manualnie :lol:
No dobrze a te wskazania które są na zdjęciu jak określić ich stan.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 12:25 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Post30 sty 2015, 18:06

leonarest pisze:No dobrze a te wskazania które są na zdjęciu jak określić ich stan.
Bardzo prosto nie szukać dziury w całym :D

Poczytaj na necie o tym co pokazuje wskaźnik temperatury na zegarach, niestety od dawna w vw jest tak że jest 80 albo 100 st to na wskaźniku i tak pokazuje 90.
To co ci zczytuje vcds to faktyczna temperatura płynu chłodzącego...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

leonarest

Gadatliwy

Post30 sty 2015, 18:55

To znaczy że sprawdzamy czujnik temperatury przez VCDS na zimnym i temperatura czujnika ma być zbliżona do temperatury otoczenie a górną temperaturę kiedy sprawdzamy ? jak włączy się wentylator chłodnicy ?ciekawe przy jakiej temperaturze powinien się załączyć wentylator? Kurcze gdy miałem transportera 2.5 litra ACV tam nie było problemu podłączało się VAGA i wszystko musiało się zgadzać aktualna z wymaganą a tego auta jeszcze nie mogę ogarnąć :twisted: ale się nie poddam 8-) , tak ja wiem ktoś powie że jest po to by tylko serwisy wiedziały o co biega,może jeszcze coś dowiem się tutaj na temat tych temperatur które wskazał VCDS
38 czujnik temperatury bloku silnika
72 temperatura płynu chłodzącego
91 temperatura wody na wylocie chłodnicy
trochę się rozpiszę :D
38 czujnik temperatury bloku silnika czyli po nagrzaniu blok silnika powinien utrzymywać w miarę stałą temperaturę 90C
72 temperatura płynu chłodzącego tu nie wiem? gdzie jest czujnik bo płyn krąży przez chłodnicę blok i zbiornik wyrównawczy
91 temperatura wody na wylocie chłodnicy tutaj można ocenić przy jakiej temperaturze otwarty został termostat i kiedy załączy się wentylator
myślę że o to biega w tych czujnikach ale mogę się jeszcze mylić co o tym sądzicie dobry trop :D

Wróć do Elektryka i Elektronika