Dzisiaj jest 04 maja 2025, 10:07

[1,6 TDI 105KM] Stuki podczas jazdy - poduszki silnika?

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

remikk

Nowicjusz

• Online: 3h 42m 15s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 105KM

Stuki podczas jazdy - poduszki silnika?

Post25 paź 2014, 17:18

Witam

Od jakiegoś czasu dręczą moje autko stuki podczas jazdy po dziurach. Mechanik posprawdzał wszystko i stwierdził, że delikatnie są poduszki silnika naderwane i one stukają. Zasugerował, by na razie jeździć. Szczerze mówiąc to aż mi nie chce się wierzyć, że to może tak stukać. Myślałem, że to jakiś wahacz, albo coś w tym stylu.
Obecnie stuki co raz bardziej się nasiliły i na kocich łbach w drgania intensywne przechodzą. Słyszałem, że jakby to były poduszki to czułbym również drgania w kierownicy, czego nie mam. Zauważyłem również stuknięcie w sytuacji, gdy ruszam na jedynce i gwałtownie wcisnę sprzęgło. Jak mogę sprawdzić samodzielnie, czy to rzeczywiście będą poduszki silnika? Może jakieś sugestie, czy to coś innego? Przebieg 78tys. 2010r.
Awatar użytkownika

spwod

Stały Bywalec

• Online: 44d 4h 24m 12s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf VIII 2024
  • Silnik: 2.0 TDI 150KM

Re: Stuki podczas jazdy - poduszki silnika?

Post25 paź 2014, 18:45

A nie są to przypadkiem łączniki stabilizatorów?

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Post25 paź 2014, 18:52

Od stabilizatorów by tłukło na kierownicy
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Post25 paź 2014, 20:21

jeśli przy wciskaniu sprzęgła tez stuka to generalnie wskazuje na poduszkę skrzyni...

Samodzielnie sprawdzić można czasem widać że jest pęknięta, ale czasem wydaje się cała a po wymontowaniu się rozsypuje...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

remikk

Nowicjusz

Post26 paź 2014, 08:05

marmi pisze:jeśli przy wciskaniu sprzęgła tez stuka to generalnie wskazuje na poduszkę skrzyni...

Samodzielnie sprawdzić można czasem widać że jest pęknięta, ale czasem wydaje się cała a po wymontowaniu się rozsypuje...

Ale, czy poduszka skrzyni również stukałaby na dziurach? Bo przy wciśnięciu sprzęgła nie zawsze to stuknięcie jest. W poniedziałek jadę do mechanika i chciałbym być przygotowany na ewentualne dyskusje i sprawdzenie podejrzanych elementów.

remikk

Nowicjusz

Post02 lis 2014, 09:23

Te uciążliwe stuki okazały się końcówką drążką oraz drążkiem sterowniczym do wymiany. Po wymianie komfort jazdy zdecydowanie wzrósł. Natomiast na większych dziurach, gdzie auto w rezonans wchodzi nadal stuki dobiegające od maski. Te mój mechanik twierdzi, że to poduszki silnika. Więc chciałbym wrócić do tematu, jak sam mogę sprawdzić, czy to rzeczywiście one?
Awatar użytkownika

Miki76

Aktywny

• Online: 12d 21h 11m 37s
  • Auto: VW Tou
  • Silnik: 1.9TDI

Post02 lis 2014, 10:00

na pewno gumy zawieszenia do wymiany ja też to miałem wymieniłem wszystkie gumy na wahaczach czyli cały przód one są wprasowywane

Wróć do Zawieszenie i podwozie