Witam ponownie.
Po kilku próbach udało mi się opanować problem. Ponieważ widzę że na forach są ogólnie problemy z podłączaniem naszych smartfonów do telefonu premium.
Opiszę więc dokładnie to co ja zrobiłem radząc sobie z kolejnymi problemami.
1. Sprawdzenie modułu BT, jego model itd. Moduł powinien znajdować się pod przednim siedzeniem pasażera. Oryginalnie moduł ten obudowany jest styropianową obudową i przyczepiony na rzepy do tapicerki.
2. Sprawdzenie modelu radia. RNS-310 i RNS-315 mają taki sam wygląd radia, więc wizualnie nie jesteśmy wstanie określić modelu. Jednak sprawa jest prosta. Po włączeniu radia należy przytrzymać przez około 10 sekund przycisk SETUP. Powinno pojawić się menu a następnie w zakładce Version info mamy wszystkie dane. Możemy sprawdzić teraz wersję firmware. Jeżeli wersja jest poniżej 351 to niestety menu PHONE nie będzie dostępne w RNS-310. Poniżej zdjęcie mojego ekranu z wersją:

3. Update firmware to dość prosty temat. Należy nagrać na płytę CD plik ISO płyty z pliku. Ja update robiłem w dwóch krokach. Najpierw z wersji 227 do 335 a następnie z 335 do 351. Podobno najnowszy firmware to 357 ale podobno z tą wersją różnie bywa.
Uwaga1! Nie można robić update z wersji 335 do 357 bo to może uszkodzić wersję. Ja polecam jednak wersję 351 bo jest sprawdzona i stabilna a różnice między 351 a 357 są podobno niewielkie i nie wiele wnoszą.
Poniżej linki do plików:
Firmware 227 do 335Firmware 335 do 351Płytę należy nagrać z prędkością x1 ponieważ przy większych prędkościach może być problem z instalacją.
Po włożeniu płyty do napędu CD należy potwierdzić chęć instalacji. Potem idzie automatem. Raz trzeba ją jeszcze popchnąć ręcznie.
Uwaga2! Najlepiej robić to na włączonym silniku tak żeby radio nam nie próbowało się wyłączyć podczas instalacji. Może się to bowiem skończyć wizytą w serwisie.
Uwaga3! Proces update może trwać nawet około 40 minut. Proszę uzbroić się w cierpliwość.
Po wgraniu nowego firmware powinno działać. Przy radiach RNS-310 nie jest potrzebny kabelek VCDS tak jak w przypadku radia RNS-315.
Tu jeszcze link do tematu na zewnętrznym forum:
Guide to updating RNS310 Firmware4. Dodawanie nowego telefonu. Tu chyba jest najwięcej niejasności. Otóż większość telefonów typu smartfon nie może się połączyć z radiem. Wynika to z tego, że telefon typu premium dla VW korzystają z technologii rSAP czyli zdanego dostępu do karty SIM w telefonie. Dla HTC należy mieć zrobiony root telefonu. Wtedy można zainstalować aplikację rSAP. Ogólnie przydadzą się te 3 aplikacje:
Bluetooth PhonebookBluetooth SIM Access InstallBluetooth SIM Access ProfilePo skonfigurowaniu aplikacji rSAP należy uwidocznić BT na smartfonie i wyszukać urządzenia BT z menu telefonu w radiu Device serch. Powinno znaleźć nasz telefon następnie należy sparować urządzenia. Na komputerze samochodu wyświetli się ciąg znaków zazwyczaj są to 4 kolejne cyfry powtarzane po 4 razy czyli np 1111 2222 3333 4444.
Po tym zabiegu telefon powinien być dostępny. Oczywiście podczas podłączenia do telefonu typu premium nie mamy możliwości korzystania z internetu ponieważ karta SIM jest niedostępna w naszym telefonie. Jeżeli posiadamy radio RNS to po wciśnięciu kalwisza PHONE powinno pojawić się "zielone" menu telefonu. Przy innych zakładkach świeci się też ikonka BT oraz skala zasięgu w lewym górny rogu ekranu radia.
Należy jeszcze zaciągnąć książkę kontaktów do telefonu w samochodzie. Do tego jest właśnie potrzebna aplikacja Phonebook.
Życzę powodzenia!