Dzisiaj jest 14 mar 2025, 19:43

[1.4 TSI 122KM] Skrzypiące sprzęgło

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

Beskid

Aktywny

• Online: 16h 30m 15s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122KM

Re: Skrzypiące sprzęgło

Post29 kwie 2013, 16:37

Minęło trochę czasu, więc postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Sprzęgło przestało skrzypieć na zimnym silniku. Niestety zaczęło na ciepłym :mrgreen: Po wzroście temperatury otoczenia wystarczy przejechać kilka km i przy wciskaniu pedału słychać trzeszczenie (najlepiej na wyłączonym silniku). Co ciekawe dźwięk czasem występuję, a czasami nie.
Jak obecnie wygląda u Was sprawa "skrzypiącego" sprzęgła? Wymiana łożyska oporowego pomogła?
Za niedługo kończy mi się gwarancja i może warto zawalczyć z ASO o nowy komplet sprzęgła :D

caxa

Nieśmiały

• Online: 1d 15h 59m 16s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf VII
  • Silnik: 1.4TSI

Post29 kwie 2013, 17:56

Z tego, co jest mi wiadomo łożysko oporowe nie jest przyczyną skrzypiącego sprzęgła tylko tzw. "łapa sprzęgła". Można ją przesmarować np. samarem do sprzęgieł i tak to robią w serwisie, oczywiście jak mają o tym pojęcie :)
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

• Online: 16d 17h 58m 22s
  • Pochwały: 22
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+

Re: Odp: Skrzypiące sprzęgło

Post29 kwie 2013, 18:49

Walcz o nowe jak miałem wymieniane i nowe jest ok tylko to idzie też od docisku on też musi być wymieniony. Dla pocieszenia dodam że występuje to jako komplet i muszą ci wymienić łożysko+docisk+ tarcze i będzie po problemie. Ja to robiłem na gwarancji fabrycznej ale coś było nie tak i na te podzespoły producent daje dwa lata gwarancji. Po roku była poprawka i już od prawie roku mam spokoju.

Beskid

Aktywny

Post30 cze 2013, 15:51

W sobotę byłem na wymianie oleju w ASO i przy okazji zademonstrowałem skrzypienie sprzęgła oraz zapytałem czy otrzymali wytyczne z centrali VW jak usunąć ten problem. Niestety pan w serwisie stwierdził, że nadal brak informacji jak naprawić zgłoszoną usterkę. Przyznam się, że trochę się w... :banghead: i postanowiłem napisać do Volkswagena :mrgreen:
Czy ktoś z Was orientuje się czy ten adres będzie odpowiedni:

Volkswagen Group Polska sp. z o.o.
ul. Krańcowa 44
61-037 Poznań
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

Post01 lip 2013, 09:10

Tak odpowiedni. Wyslesz mi kopie co napisales bo ja tez bede pisal. Wyslali bysmy w rownym terminie i zobaczymy co odpowiedza ;)

sebkoch

Stały Bywalec

• Online: 5d 12h 40m 27s

Post01 lip 2013, 09:46

Ja również mogę się dołączyć i wysłać.
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

Post01 lip 2013, 13:42

Wydaje mi sie ze vw powinien zmienic producenta dociskow bo to ten element jest wadliwy. Im wiecej osob napisze tym lepiej.

Beskid

Aktywny

Post01 lip 2013, 16:36

Napisałem coś takiego. Jutro wysyłam list za potwierdzeniem odbioru :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

Post02 lip 2013, 00:01

Troche to inaczej napisze ale ogol sprawy dobrze rozpisales.

Beskid

Aktywny

Post18 lip 2013, 07:04

Dostałem odpowiedź od Volkswagena :banghead:
Poniżej treść:

Szanowny Panie,

w odpowiedzi na Pana wiadomość z dnia 3 lipca br., informujemy, że
z ustaleń otrzymanych od firmy Autoremo – wynika, iż ostatnia wizyta Pana pojazdu
w autoryzowanej stacji, miała miejsce w sierpniu 2012 roku. Zanotowano wówczas reklamację dotyczącą skrzypienia sprzęgła. Wymontowano skrzynię biegów
i przesłano niezbędne informacje techniczne do producenta pojazdu – Volkswagen AG.
W czerwcu br., odnotowano również wizytę z powodu przeglądu 45 tys. kilometrów i ponowne zgłoszenie dotyczące skrzypienia podzespołu sprzęgła, które pojawia się tylko i wyłącznie na niepracującym silniku. Podczas pracy silnika dźwięk ten nie jest słyszalny. W związku z takim zgłoszeniem, działając zgodnie z procedurą techniczną zaleconą przez producenta – Volkswagen AG, należy ponownie zdemontować skrzynię biegów i uzupełnić informacje techniczne, na co nie wyraził Pan zgody. Przykro nam, w związku z tym trudno będzie podjąć nam aktualnie jakiekolwiek dalsze działania. Gdyby jednak zgodził się Pan na weryfikację – uprzejmie prosimy o kontakt – ze swojej strony deklarujemy dalsze zainteresowanie sprawą.

Pomijam fakt, że w odpowiedzi piszą, iż ostatnia wizyta w ASO miała miejsce w sierpniu 2012, a dwa zdania niżej, że w bierzącym roku :despair: Wniosek dla mnie jest jeden - nadal nie wiedzą jak poradzić sobie z skrzypieniem (prawdopdobnie docisku) i grają na czas. Jaki jest sens ponownego ściągania skrzyni i przeprowadzani oględzin elementów sprzęgłą? Takie czynności wykonali już w sierpniu 2012 i na podstawie zebranych "informacji technicznych" doszli do :dupa:
Co najciekawsze, tak było przynajmniej ostatnim razem, po ponownym złożeniu sprzegła problem skrzypienia znika na kilka tyś. km. Mam obawy, że znów wyciągną skrzynie i sprzęgło, poskładają, stwierdzą, że naprawili, a gdy skrzypienie powróci będzie już po gwarancji.
Możeci mi doradzić co zrobić?
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 3s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post18 lip 2013, 20:38

Ja tak to widzę:
- Jak dasz zdemontować skrzynie biegów, to nawet jeżeli problem ponownie powróci po gwarancji to będziesz miał podstawę na to aby rozwiązali defekt na zasadach gwarancyjnych - spróbuj powalczyć o pisemną gwarancję na wykonaną naprawę po tym jak ASO poinformuje Ciebie o tym że problem został rozwiązany.
- Jeżeli im nie pozwolisz na demontaż skrzyni to dla mnie jest to równoznaczne z brakiem dobrej woli na rozwiązanie problemu z Twojej strony, a tym samym dasz VW idealny argument aby się wypiąć, jak się coś posypie po gwarancji. Będą mówili coś na tą nutę - chcieliśmy pomóc ale Pan nie chciał.
My TSI

Beskid

Aktywny

Post02 sie 2013, 08:25

Samochód oddałem do ASO.
Problem: skrzypienie przy wciskaniu pedału sprzęgła na włączonym i wyłączonym silniku, terkotanie przy lekkim naciśnięciu sprzęgła, czuć drgania pedału sprzegła, objawy występują na rozgrzanym samochodzie. Wszystkie objawy zademonstrowałem panu z serwisu, który zresztą je potwierdził.
Czekam na rozwój sytuacji.
Od Volkswagena otrzymałem samochód zastępczy, golf VI TSI 122, przebieg 19 000. W porówaniu do mojego sprzęgło pracuję dużo lepiej, nie ma terkotania, mrowienia i działa bardzo "płynnie". Jednak, co ciekawe, po rozgrzaniu przy naciskaniu sprzęgła słychać skrzypienie. Przeczytałem w necie, że problem z drżeniem pedału może być związany z nieaktualnym oprogramowaniem silnika (wibracje są generowane w wyniku wahania momentu obrotowego na wale korbowym i przenoszone na pedał sprzęgła) lub brakiem regulatora częstotliowści drgań na połaczeniu pompy sprzęgła. Podobno tak piszę producent LUK w odniesieniu do silnika 1.9 TDI. Sam już nie wiem :?

kolend

Nowicjusz

• Online: 3h 56m 19s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI

Post21 sie 2013, 21:12

Mam to samo na pewno na zimnym silniku. Dodatkowo szarpanie przy zmianie biegow i to wszytsko przy przebiegu 19000. Wybieram sie do ASO - macie jakies aktualne informacje jak pokierowac sprawa (zadac wymiany calego sprzegla ?)
golfVI 1,4 TSI CAXA 2011

Beskid

Aktywny

Post20 wrz 2013, 16:45

Auto naprawione, zobaczymy na jak długo :D
Nie przypuszczałem, że to napiszę ale muszę pochwalić ASO i VW, ponieważ podeszli do problemu kompleksowo. Naprawę wykonano w ekspresowym tempie - 6 dni (wliczając w to sobotę oraz niedziele). Przypuszczam, że dobrą motywacją do tak szybkiego załatwienia sprawy był fakt, że za samochód zastępczy płacił VW :P
W moim przypadku wymieniono wysprzęglik sprzęgła (ten przy skrzyni), komplet sprzęgła oraz skrzynię biegów :shock:
Obecnie przejechałem 3500 i jak na razie sprzęgło oraz skrzynia chodzi jak w nowym aucie. Nie ma żadnego skrzypienia, pedał sprzęgła nie drży i chodzi bardzo miękko. Jedyna rzecz, która pozostała i występuję sporadycznie to terkotanie na luzie ale ten "typ" chyba faktycznie tak ma.
Podsumowując jestem zadowolony. W końcu dwa tygodnie przed zakończeniem gwarancji dostałem nową skrzynię i sprzęgło.

Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika

misiek1680

Sympatyk

• Online: 2d 9h 27m 28s
  • Auto: golf 6
  • Silnik: 1.4tsi 122km

Post21 wrz 2013, 08:10

montował już ktoś sprzeglo firmy luk zamiast tego sachsa?

jarekbarcaaa

Gadatliwy

• Online: 6d 17h 45m 56s
  • Pochwały: 8
  • Silnik: 1.4 tsi 122 km

Post21 wrz 2013, 12:38

misiek1680 pisze:montował już ktoś sprzeglo firmy luk zamiast tego sachsa?

a po co chcesz sprzegło wymieniac? jakie objawy?
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

Post21 wrz 2013, 12:59

Pewnie źle napisal. Chodzi mu glownie o docisk ktory w firmie sasch jest wadliwy.

jarekbarcaaa

Gadatliwy

• Online: 6d 17h 45m 56s
  • Pochwały: 8
  • Silnik: 1.4 tsi 122 km

Post21 wrz 2013, 13:36

XenosagaII pisze:Pewnie źle napisal. Chodzi mu glownie o docisk ktory w firmie sasch jest wadliwy.

dlaczego wadliwy?
Poprzednia

Wróć do Układ napędowy i skrzynia biegów