Dzisiaj jest 02 maja 2025, 03:49

Alarm fabryczny

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

• Online: 18d 15h 18m 27s
  • Auto: golf VII 1.4 tsi
  • Silnik: CZCA

Alarm fabryczny

Post06 cze 2013, 15:58

Witam, Panowie jak u Was wygląda sprawa z fabrycznym alarmem?czy golf VI miał opcję alarmu bez funkcji dozoru wnętrza? bo kupiłem golfa VI, według VIN-u 2 serwisy mówia że alarmu nie ma, a kolejne 4 ze alarm jest. Napewno nie ma funkcji dozoru wnetrza bo nie ma na srodkowym slupku przycisku do wylaczenia. Syreny pod nadkolem tez nie zaobserwowalem (ale moze sa wersje podlaczone pod klakson). Robiłem proby z otwarciem maski czy drzwi po zamknieciu auta pilotem ale jest cisza...troche dziwne zeby takie auto nie mialo alarmu. jak to u was wyglada? wszyscy macie z funkcja dozoru czy moze ma ktos zwykly alarm?i jak go sprawdzic?
pozdr
diesel podstawą, turbo zabawą...

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

Re: Alarm fabryczny

Post06 cze 2013, 20:16

Panowie jak macie u siebie, dajcie znac
:pub:

Tofik

Nieśmiały

• Online: 7h 55m 41s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.4 TSi 122 kM

Post07 cze 2013, 09:59

może jakaś wersja bez dozoru wnętrza ? spróbuj zazbroić auto stojąc na zewnątrz i otwórz drzwi kluczem tzn przekręcając klucz w drzwiach, jak zawyje tzn że masz alarm ..... :tongue:

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

Post07 cze 2013, 11:25

Witam, tak robiłem i jest cisza...pytanie czy w golfach był alarm bez dozoru wnetrza?bo w passatach napewno był. Dziwna sprawa bo dzis dzwonilem do kolejnego serwisu i tez zapewniaja ze alarm jest a nie potrafie go "odpalic"
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 50s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post07 cze 2013, 11:42

niedzwiedz1981 pisze:Napewno nie ma funkcji dozoru wnetrza bo nie ma na srodkowym slupku przycisku do wylaczenia.

Z tego co mi wiadomo te przycisk (z symbolem autka) w środkowym słupku to wyłącznik czujników przechyłu (czy jakoś tak). Generalnie chodzi o to, żeby po uzbrojeniu auta i wyłączeniu czujnika przechyły przy pomocy wspomnianego przycisku, np. transportując auto na lawecie nie włączył się alarm. Mogę się mylić więc pewnie mnie ktoś poprawi.
niedzwiedz1981 pisze:Witam, tak robiłem i jest cisza...pytanie czy w golfach był alarm bez dozoru wnetrza?bo w passatach napewno był. Dziwna sprawa bo dzis dzwonilem do kolejnego serwisu i tez zapewniaja ze alarm jest a nie potrafie go "odpalic"

Tu również nie jestem pewny ale z nazwy funkcja dozoru wnętrza, dozoruje wnętrze. Aby sprawdzić czy działa otwórz okno, zamknij wszystkie drzwi i machnij ręką w okolicy lusterka wstecznego - powinien wyć bo tam chyba są te czujniki dozoru wnętrza.
My TSI
Awatar użytkownika

tomekb29

Stały Bywalec

• Online: 23h 21m 45s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf
  • Silnik: 1.4 TSI

Post07 cze 2013, 13:47

kakaruto pisze:
niedzwiedz1981 pisze:Napewno nie ma funkcji dozoru wnetrza bo nie ma na srodkowym slupku przycisku do wylaczenia.

Z tego co mi wiadomo te przycisk (z symbolem autka) w środkowym słupku to wyłącznik czujników przechyłu (czy jakoś tak). Generalnie chodzi o to, żeby po uzbrojeniu auta i wyłączeniu czujnika przechyły przy pomocy wspomnianego przycisku, np. transportując auto na lawecie nie włączył się alarm. Mogę się mylić więc pewnie mnie ktoś poprawi.
niedzwiedz1981 pisze:Witam, tak robiłem i jest cisza...pytanie czy w golfach był alarm bez dozoru wnetrza?bo w passatach napewno był. Dziwna sprawa bo dzis dzwonilem do kolejnego serwisu i tez zapewniaja ze alarm jest a nie potrafie go "odpalic"

Tu również nie jestem pewny ale z nazwy funkcja dozoru wnętrza, dozoruje wnętrze. Aby sprawdzić czy działa otwórz okno, zamknij wszystkie drzwi i machnij ręką w okolicy lusterka wstecznego - powinien wyć bo tam chyba są te czujniki dozoru wnętrza.

Sam bym tego lepiej nie opisał :pub:

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

Post08 cze 2013, 12:22

nie rozumiemy się...
auto nie ma ani funkcji dozoru wnętrza, ani czujników przechyłu, może nieć jedynie alarm na otwarcie drzwi-taki alarm jest np. w passatach
pytanie czy w golfie ktoś u siebie ma taką "uboga"wersje alarmu?
Awatar użytkownika

Jerry

Nieśmiały

• Online: 10h 32m 16s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI BLUEMOTION

Post15 cze 2013, 18:47

Ja mam. Też mnie to dziwiło ale niestety tak jest. Najlepszy alarm AC :-)

UserRetired

Post09 lip 2013, 08:58

no niby mam wersje HL i też jakoś alarmu nie mam dziwne.... chyba się zdecyduje na blokadę skrzyni. Tylko czy to pomoże !?
Awatar użytkownika

Uncle Peter

Sympatyk

• Online: 14h 54m 46s
  • Pochwały: 1
  • Silnik: CAXA

Post09 lip 2013, 10:27

kakaruto pisze:

Według mojej książki "Obsługa - Golf", strona 51 to ten przycisk to cytuję "System kontroli wnętrza: przycisk wyłączania systemu kontroli wnętrza i zabezpieczenia holowania". Zdarzyło mi się kilka razy zostawić na chwilę psiaka w aucie, oczywiście z uchylonymi szybami i nie na słońcu, więc wyłączałem dozór wnętrza bo inaczej zaczynał wyć kiedy czworonóg się poruszył :)
Co do tego dozoru wnętrza to wystarczy mieć szybę otwartą, stać na zewnątrz auta i włożyć rękę do środka kiedy alarm jest uzbrojony, tak jak wspominałeś.

mariuszdlu pisze:no niby mam wersje HL i też jakoś alarmu nie mam dziwne.... chyba się zdecyduje na blokadę skrzyni. Tylko czy to pomoże !?

Mam blokadę skrzyni choć nie mam pojęcia czy to jakaś większa przeszkoda dla dobrego złodzieja, pewnie nie. Nie miałem okazji jeszcze sie o tym przekonać. I obym nie miał.
Awatar użytkownika

tomlor

Aktywny

• Online: 65d 9h 55m
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI CR CAYC

Post27 lip 2013, 10:11

niedzwiedz1981 miałem ten sam problem i tak samo próbowalem wywołać alarm. Przed wczoraj byłem w ASO i przy przeglądzie dowiedziałem się, że nie ma alarmu fabrycznego bez dozoru wnętrza wiec nasze auta niestety nie posiadaja alarmu :(

rabarbar_0

Nieśmiały

• Online: 2d 7h 52m 51s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf6 Variant
  • Silnik: 1.6TDI CR 105KM

Post04 wrz 2013, 10:12

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem golfa varianta 6.
Ostatnio przy okazji ubezpieczania auta też się zastanawiałem nad obecnością alarmu w moim aucie. U mnie wszystko jest i nawet działa :) (na słupku włącznik jest, dozór wewnątrz też działa).
Jednak zanim sprawdziłem organoleptycznie dużo szukałem po googlach.
Gdzieś się natknąłem na informację(może to nawet był wniosek w PZU) że alarm jest w pakiecie dodatkowym "990".
Moj variant jest z tym pakietem i alarm jest więc to by się chyba zgadzało.

ophiel

Sympatyk

• Online: 22h 27m 55s
  • Silnik: 1.2 TSI

Alarm

Post08 cze 2014, 11:31

Jak można sprawdzić działanie alarmu.
Wczoraj załączył mi się gdy auto stało na placu.
Chciałem sprawdzić jak on w ogóle reaguje na ruch w środku.
Zamknąłem się od środka z kluczyka i nic się nie alarmuje.
Może coś źle rozumiem z załączaniem alarmu podczas ruchu w środku..

Krzycho

Aktywny

• Online: 7d 7h 2m 18s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf mkV
  • Silnik: 2.0 TDI 170KM BMN+

Re: Alarm

Post09 cze 2014, 14:02

musisz chwile odczekac po zamknięciu, nie wiem jak masz go skonfigurowanego...
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka

ophiel

Sympatyk

• Online: 22h 27m 55s
  • Silnik: 1.2 TSI

Post09 cze 2014, 20:43

A gdzie go mozna konfigurowac?
Poprzez VCDS ?
Czy z licznika??

Krzycho

Aktywny

• Online: 7d 7h 2m 18s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf mkV
  • Silnik: 2.0 TDI 170KM BMN+

Post11 cze 2014, 19:35

jak masz alarm fabryczny to VCDSem w BCM
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka

greg

Stały Bywalec

• Online: 13d 17h 22m 50s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI OCTAVIA
  • Silnik: CAYC 1.5 DADA

Post14 wrz 2014, 12:03

Gdzie dokładnie znajduje się syrenka alarmu, bo cały czas wali mi błędem i chce to poprawić a nie wiem gdzie jest, nadkole lewe/prawe? od wewnątrz się tam dostanę od zewnątrz? Pozdrawiam
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Post14 wrz 2014, 13:04

przy słupku prawym jest syrena, trzeba zdjąć koło i nadkole plastikowe i będziesz miał dostęp.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

greg

Stały Bywalec

• Online: 13d 17h 22m 50s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI OCTAVIA
  • Silnik: CAYC 1.5 DADA

Post14 wrz 2014, 13:18

ok dzięki dla pewności prawy to strona pasażera?

EDIT BY Marmi: TAK STRONA PASAŻERA

zibzib

Sympatyk

• Online: 6d 10h 17m 31s
  • Auto: VW Golf 6 GTD 2012
  • Silnik: CFGB

Post23 wrz 2015, 20:00

Bardzo proszę sprawdźcie u siebie czy jak zamkniecie auto przy niedomkniętej masce to po jej podniesieniu autoalarm "wyje".

Wróć do Elektryka i Elektronika