Dzisiaj jest 04 gru 2024, 20:03

[1.4 TSI 122KM] Hałasy z okolic przedniej osi

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

Wrocexx

Nieśmiały

• Online: 2h 12m 34s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG

Hałasy z okolic przedniej osi

Post10 cze 2013, 18:23

Witam,
Przy przejeżdżaniu przez większe nierówności słychać w okolicach przedniej osi jakiś grzechot. Samochod z 2011. przebieg 26 tys. Mam skrzynię dsg, choć nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Początkowo tylko słyszałem grzechotanie przy zmianie biegów 1-3 , ale zauważyłem teraz ten grzechot na nierównościach, który jest niezależny od biegu. Słyszałem go np na 7. Najbardziej to słychać kiedy jedzie się miedzy budynkami i dźwięk odbija sie od ścian.
Mieliście już moze coś takiego?
Grzechot podczas zmiany biegów 1-3 już zglaszalem , ale dowiedzialem sie ze ten typ tak ma. Zreszta pisałem już o tym rowńiez tutaj. Teraz chodzi mi o ten grzechot niezależny od biegu, ujawniajacy sie przy przejeździe przez nierówności.

vw man

Nowicjusz

• Online: 54m 53s
  • Auto: vw golf VI plus
  • Silnik: 2.0 TDI

Re: Hałasy z okolic przedniej osi

Post24 cze 2013, 20:08

Witam wszystkich forumowiczów. Mam ten sam problem tylko że w moim aucie ten grzechot dochodzi z tyłu auta. Wymieniłem już wszystkie tulejki i wachacze i problem nie zginął. Zostały już tylko amortyzatory i ich górne poduszki. Może ma ktoś na to jakiś patent ?

vw man

Nowicjusz

Post03 lip 2013, 16:53

Wrocexx jak twoje poszukiwania przyczyny grzechotu z przodu ?

Wrocexx

Nieśmiały

Post08 lip 2013, 13:11

Jutro oddaje auto do serwisu. Zobaczymy co mi powiedzą. Dam znać.

Wrocexx

Nieśmiały

Post09 lip 2013, 16:05

Wróciłem z serwisu i brzeczenie zostało wyeliminowane. Miałem wygiętą osłonę tarczy hamulcowej i ona tak halasowala. Zrobili w ramach gwarancji. Niestety pozostał nieprzyjemny grzechot związany z dsg - przy zmianie biegow albo nierownosciach. Dyspozytor serwisu przedstawił mi 3 numery dokumentacji producenta, która mówi ze tak ma być bo ten typ tak ma. Widząc moje niedowierzanie, wprowadził jeszcze raz samochód na hale , podniósł na podnośniku ustawiając wcześniej skrzynię na N i poruszał przednie koła w przód i tył. I właśnie taki rodzaj grzechotu usłyszeliśmy. Chciał tez pokazać mi jakieś inne auto z dsg żeby bardziej mnie przekonać, ale akurat nic z dsg nie stało na hali. Przelozylismy to na przegląd czyli na za 2 tysiące km. Trochę sie uspokoilem, ciekawe na jak długo :-)

vw man

Nowicjusz

Post09 lip 2013, 17:59

Witam. Po wymianie tylnych amortyzatorów i ich poduszek grzechotanie przeniosło się do przodu. Korzystając z wolnego czasu przeglądnąłem cały przód łącznie z dokręceniem wszystkich śrub w zawieszeniu. Pokusiłem się nawet o wymontowanie całego filtra powietrza, akumulatora i jego podstawy. Dotarłem aż do poduszki skrzyni biegów. Od dwóch dni jeżdżę i na razie jest cisza. Zobaczymy co będzie dalej. Jak będzie grzechotać to będę dalej rozbierał !

vw man

Nowicjusz

Post11 lip 2013, 08:53

Zrobiłem 200 km po naszych drogach /trochę dziurawych/ i jak na razie cisza. Nie wiem co było przyczyną.

Wrocexx

Nieśmiały

Post11 lip 2013, 10:11

No proszę. Oby jak najdłużej. Ja nie mam zapędów do samodzielnego rozkrecania więc pozostaje mi serwis :-)

vw man

Nowicjusz

Post21 lip 2013, 10:55

Witam. Problem usunięty. Wina leżała po stronie górnych poduszek i łożysk amortyzatorów, przy okazji wymieniłem sworznie wachaczy bo już powoli zaczynały za luźno się ruszać a lewy delikatnie strzelać. Także nastąpiła cisza ! :pub:

Wróć do Zawieszenie i podwozie