Cześć, ja wczesniej jeździłem sluzbowa octavia (prod.2014) z 1.4 140km i bylem super pozytywnie zaskoczony spalaniem i przyspieszeniem, teraz od 8mc jezdze golfem z silnikiem 150km i mam praktycznie bardzo podobne odczucia mocy/spalania, zrobilem nim dopiero 40tys km i musze powiedziec ze srednie spalanie jest na poziomie 5,8 litrow (wg dystrybutora), po autostradach przelotowo ~150kmh, reszta drog staram sie nie przekraczac dozwolonych
jadac raz na trase po pn kraju mialem srednia 4.4l/100km (dziwna pora - zerowy ruch, predkosci przelotowe ~90kmh). W przeciwienstwie do wczesniejszej octavi w golfie po tescie max predkosci na autostradzie nie musialem dolewac ani grama oleju (staram sie wymieniac co 15k km i mam nawyk sprawdzania, pamietam w skodzie musialem 2-krotnie cos dolac (~150ml), no i golfowi zmierzylem vmax wieksze o ~10km.
Ogolem silnik 1.4 TSI 150km to bardzo mocna strona vag'a i jesli ich unowoczesniony 1.5 150km spala jeszcze mniej to naprawde szacun i wg mnie w aucie kompaktowym smialo mozna przestac myslec o dieslu na dluzsze trasy.