Dzisiaj jest 17 paź 2018, 21:59


Kamera cofania golf mk7

Moderator: Muti

Regulamin forum Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

nitka21

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 25 lis 2017, 19:45
  • Online: 8h 5m 49s
  • Auto: golf 7
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: dolnyśląsk

Kamera cofania golf mk7

Post13 kwie 2018, 16:09

Witam wszystkich.
Chciałem doposażyć golfa w kamerę cofania .
Mam kamerę model 5G0827469F radio Discover pro.
Chciałem na krótko podłączyć ją pod radio by sprawdzić czy w ogóle kamera działa i mam problem z połączeniem zasilania 12v na video mam przejściówkę z fakra na wtyk niebieski do radia.
Potrzebuję pomocy:
-pod które piny podłączyć stały +12v oraz +12v od wstecznego i masę by kamera w ogóle się wysunęła i zaczęła działać .
-jak podłączyć wtyk z 4 przewodami i drugi wtyk z 3 przewodami
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline

Jacko

Sympatyk

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 29 sty 2015, 22:21
  • Online: 3d 6h 34m 11s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: wlkp

Re: Kamera cofania golf mk7

Post01 maja 2018, 22:59

Cześć, kamerka cofania to super sprawa ;-)
nitka21 pisze:Chciałem na krótko podłączyć ją pod radio by sprawdzić czy w ogóle kamera działa ...

Aby sprawdzić sam obraz z tej kamery to nie musisz mieć auta nawet, wystarczy że podłączysz pod wejście "Composite" w domowym telewizorze przewód sygnałowy (żółty zapewne).

nitka21 pisze:Witam wszystkich.
...
Potrzebuję pomocy:
-pod które piny podłączyć stały +12v oraz +12v od wstecznego i masę by kamera w ogóle się wysunęła i zaczęła działać .
-jak podłączyć wtyk z 4 przewodami i drugi wtyk z 3 przewodami
...

Odpowiedzi znajdziesz w fabrycznej :-) instrukcji montażu, łączenie z kodami SVM dla ODISa w celu aktywacji "na stałe" (zmienia numer wyposażenia [tzw. PR-numer] w bazie producenta - nie ma problemu z kodowaniem)
https://shops.volkswagen.com/assets/MASTER_904_VWZ_OZ/en_GB/904_DEBA_5G1054634_ENG_002.pdf

Powodzenia!
Jacko
Offline

nitka21

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 25 lis 2017, 19:45
  • Online: 8h 5m 49s
  • Auto: golf 7
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: dolnyśląsk

Re: Kamera cofania golf mk7

Post04 maja 2018, 15:33

Cześć
Dzięki za pdf-a kamerę chciałem podłączyć na krótko aby sprawdzić czy w ogóle działa nie tylko wideo ale czy się też wysuwa.
Kamerę podłączyłem za pomocą tego kabelka kamera działa .
http://www.carsystems.pl/vw-golf-7-comp ... d2635.html
Nie działaja linie skrętne nie jest podłączona pod komputer tylko pod radio wejście "Composite" .
Pozdrawiam Robert
Offline

Jacko

Sympatyk

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 29 sty 2015, 22:21
  • Online: 3d 6h 34m 11s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: wlkp

Re: Kamera cofania golf mk7

Post05 maja 2018, 21:07

nitka21 pisze:Nie działaja linie skrętne nie jest podłączona pod komputer tylko pod radio wejście "Composite" .

Do działania żółtych linii potrzebne jest wpięcie się 2 przewodami w linie CAN-low CAN-high za radiem. Nie widzę, aby ta wiązka je posiadała... przynajmniej w opisie ich tam nie ma.

Nie mam diagramu QuadLock'a za radiem, aby powiedzieć które piny są od CAN, ale CarSystems pewnie gdzieś ma to w instrukcji.

A czy dodatkowe kodowanie do linii żółtych też będzie potrzebne?
Powodzenia i pozdr. Jacek
Offline
Awatar użytkownika

piotrekp

Sympatyk

  • Posty: 79
  • Rejestracja: 22 lip 2015, 00:02
  • Online: 9d 6h 34m 41s
  • Auto: Golf 7
  • Silnik: 1.4 TSI CHPA 180KM
  • Lokalizacja: Krakow

Re: Kamera cofania golf mk7

Post08 maja 2018, 23:29

Jacko pisze:Cześć, kamerka cofania to super sprawa ;-)
Aby sprawdzić sam obraz z tej kamery to nie musisz mieć auta nawet, wystarczy że podłączysz pod wejście "Composite" w domowym telewizorze przewód sygnałowy (żółty zapewne).


Idąc tym tropem, można w aucie podłączyć dowolna kamera dajaca sygnal po composite? Na przykład cos takiego:

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 327
  • Rejestracja: 29 sty 2016, 00:11
  • Online: 7d 19h 54m 40s
  • Pochwały: 9
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Kamera cofania golf mk7

Post09 maja 2018, 07:57

nitka21 pisze:...Nie działaja linie skrętne nie jest podłączona pod komputer tylko pod radio wejście "Composite" .
Pozdrawiam Robert

... i nie będą działać ;) poczytaj trochę co oznacza termin "High" i "low" jesli chodzi o "kamerki"
akurat Twoja 5G0827469F to wersja low i linii skretnych nie będzie więc nie kombinuj z jakimiś dodoatkowymi przewodami do magistrali CAN bo jeszce coś uszkodzisz :D
Offline

Jacko

Sympatyk

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 29 sty 2015, 22:21
  • Online: 3d 6h 34m 11s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: wlkp

Re: Kamera cofania golf mk7

Post09 maja 2018, 18:11

piotrekp pisze:Idąc tym tropem, można w aucie podłączyć dowolna kamera dajaca sygnal po composite? Na przykład cos takiego...

Moim zdaniem tak, ale nie jestem elektronikiem.
Spoza tematu - śmieszy mnie jak na YouTube testerzy nowych aut mówią o jakości HD z kamery cofania :-D Tak, "Rozdzielczość HD przez Composite" :lol:

yox pisze:... 5G0827469F to wersja low i linii skretnych nie będzie

No i wszystko jasne - linie które masz są zielone i są statyczne. Chociaż teoretycznie mogła zostać wymieniona sama kamera (CarSystems może to wykonać lub przesłać Ci taką), ale wtedy tak jak pisałem kolejne kabelki potrzebujesz.

Pozdrawiam! Jacek
Offline

nitka21

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 25 lis 2017, 19:45
  • Online: 8h 5m 49s
  • Auto: golf 7
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: dolnyśląsk

Re: Kamera cofania golf mk7

Post11 maja 2018, 23:42

Jacko pisze:Aby sprawdzić sam obraz z tej kamery to nie musisz mieć auta nawet, wystarczy że podłączysz pod wejście "Composite" w domowym telewizorze przewód sygnałowy (żółty zapewne).

no i zasilanie 12v a z tym miałem problem.
piotrekp pisze:Idąc tym tropem, można w aucie podłączyć dowolna kamera dajaca sygnal po composite? Na przykład cos takiego:

z radiem discover pro zgadza się podłączyłem chińczyka co daje sygnał composite i kamera działała
yox pisze:akurat Twoja 5G0827469F to wersja low i linii skretnych nie będzie więc nie kombinuj z jakimiś dodoatkowymi przewodami do magistrali CAN bo jeszce coś uszkodzisz :D

nic nie kombinuje zostaje tak jak jest.
Kamera nie jest od CarSystems
Pozdrawiam wszystkich
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 409
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 15:06
  • Online: 32d 10h 3m 50s

Re: Kamera cofania golf mk7

Post14 cze 2018, 10:55

A hmmm

https://www.youtube.com/watch?v=paJLp7HYb_A

tutaj jest jak to zrobić, film niestety po niemiecku ale łobejrzyć można. Co do mnie za dużo tego jest bynajmniej ja uważam, jest kilka niewiadomych, np czy pod media można podłączyć kamerę, czy kabel jest puszczony, czy kamera obługuje HD, ( bo słyszałem że są i takie i takie), jak zakodować ehhhh... zamiast to ujednolicić... narobili.

fajnie by było jakby ktoś to ogarnął na pytanie czy da się zamontować kamerę ? Co trza mieć lub na co być przygotowanym.

pozdrawiam Mariusz

Wróć do Retrofitting

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość