Dzisiaj jest 01 maja 2025, 06:09

[1,6 TDI 105KM] Rozgrzany silnik i sprzęgło jakby do końca nie wysprzęgla

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

Lecho

Nowicjusz

• Online: 38m 15s

Rozgrzany silnik i sprzęgło jakby do końca nie wysprzęgla

Post03 maja 2015, 20:37

Witam, mam problem ze zmianą biegów, ogólnie sprzęgło łapie praktycznie od samego dołu, nie wiem czy to normalne, ale większy problem zaczyna się gdy silnik się rozgrzeje, wtedy sprzęgło tak jakby do końca nie wysprzęgla i przy każdej zmianie biegu słychać odgłos przejechania po trybach. Dodam że skrzynia jest manualna. Co może być za to odpowiedzialne ? Bardzo proszę o pomoc.

1 6 D

VIP

• Online: 34d 18h 31m 20s
  • Pochwały: 31
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB

Re: Skrzynia, sprzęgło ?

Post04 maja 2015, 06:58

Spróbuj odpowietrzyć sprzęgło, może jest zapowietrzone.

leonarest

Gadatliwy

• Online: 8d 21h 4m 57s
  • Pochwały: 1

Post04 maja 2015, 07:45

Zbiornik wyrównawczy jeszcze sprawdż ile masz płynu i odpowietrzanie jak napisał kolega.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 12:19 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz

1 6 D

VIP

• Online: 34d 18h 31m 20s
  • Pochwały: 31
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB

Post04 maja 2015, 12:08

To w sumie najtańsze co na początku możesz zrobić.

Lecho

Nowicjusz

• Online: 38m 15s

Post08 maja 2015, 21:48

No i nie zdążyłem odpowietrzyć, w pewnym momencie biegi przestały wchodzić, już myślałem że sprzęgło i dwumas do wymiany, ale przyczyną okazał się chyba wysprzęglik, jeśli dobrze zrozumiałem mechanika, który poluzował się do tego stopnia że sprzęgło przestało działać, wystarczyło dokręcić i autko znów śmiga. Nie wiem czy ktoś już tam coś grzebał czy może jakaś wada fabryczna, ale najważniejsze że dało się naprawić bez większych kosztów. Może komuś się przyda. Dzięki za szybką reakcję i pomoc. Pozdrawiam

Wróć do Układ napędowy i skrzynia biegów