Dzisiaj jest 03 gru 2024, 18:33

[1.4 TSI 122KM] Minimalne drżenie przy wciśniętym hamulcu - dsg

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

Wrocexx

Nieśmiały

• Online: 2h 12m 34s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG

Minimalne drżenie przy wciśniętym hamulcu - dsg

Post16 cze 2013, 20:50

Witam. Mam kolejny problem. Przy wciśniętym pedale hamulca podczas krótkiego postoju przy włączonym silniku (skrzynia dsg) - np stojąc na czerwonym świetle, czuję czasami na pedale takie mikrodrżenie/poszarpywanie. Nie jest cykliczne. Czasem sie pojawia a czasem nie. Chyba częściej przy zimnym silniku. Jak daję skrzynię na "P" to drgania sie nie pojawiają.
Co to moze być? Ktoś z Was miał/ma tez coś takiego?
Zwariować mozna z tym autem. Co miesiąc coś nowego.
Awatar użytkownika

jmf

VIP

• Online: 9d 18h 33m 54s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline

Re: Minimalne drżenie przy wciśniętym hamulcu - dsg

Post16 cze 2013, 20:58

Mam to samo od nowości. Nawet miałem się tym interesować, ale znowu nie dokucza mi aż tak bardzo. Ponownie założyłem, że TTTM. ;)

Mam też wrażenie, że mocniejsze dociśnięcie hamulca usuwa/zmniejsza ten objaw. Ale może to tylko moje odczucie.

Widzę, że jesteśmy podobnie przewrażliwieni na punkcie naszych DSG. ;) Ja chyba trochę za dużo się naczytałem i przez pierwsze miesiące nasłuchiwałem symptomów problemów. Ale chyba mi już przeszło. ;)

Wrocexx

Nieśmiały

Post16 cze 2013, 21:53

Sam już nie wiem. Teoretycznie nie powinno tak być. Chociaż bardziej niepokoją mnie dźwięki z okolic przedniej osi na nierownosciach. Dziś jechałem pare km po płytach i grzechotalo jak głupie. Opisałem to tutaj:
mk6/halasy-z-okolic-przedniej-osi-t706.html
Na dzień dzisiejszy to mnie najbardziej stresuje. Auto mam z końca 2011 więc większość usterek teoretycznie powinna być wykluczona. Tez masz moze coś takiego?
Awatar użytkownika

jmf

VIP

• Online: 9d 18h 33m 54s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline

Post16 cze 2013, 22:01

Tego grzechotania nie zauważyłem, natomiast kilka razy przejeżdżając z małą prędkością przez poprzeczną przeszkodę doświadczyłem czegoś podobnego do opisywanego przez innych szarpania na niskich biegach. Aczkolwiek gdybym nie wiedział o tym problemie, to nie zakwalifikowałbym tego jako coś niepokojącego.

Swoją drogą, ja mam auto z roku modelowego 2013 - wyprodukowane po przerwie technologicznej w maju 2012 - czyli ostatni rocznik Golfa 6. Jeśli tu coś nadal jest niepoprawione to znaczy, że już nigdy nie będzie. I tak będziemy sobie te sprzęgła i dwumasy wymieniać w kółko. ;)

Wrocexx

Nieśmiały

Post16 cze 2013, 22:05

Umówić sie jutro do serwisu. Ciekawe co powiedzą. Dam znać. Pozdrawiam

Lewart_waw

Gadatliwy

• Online: 2d 11h 27m 49s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf R
  • Silnik: 2.0 TFSI 300 ++

Post17 cze 2013, 07:25

co do drgań na postoju i włączonym D to normalne, jak wymienicie olej w DSG to znowu drgania będą mniej wyczuwalne.
grzechotkę słychać tylko przy otwartym oknie?? jeśli tak to nie ma co sie przejmować to sa normalne odgłosy. już dawno byłem z tymi usterkami w ASO i zaprzyjaźniony kierownik serwisu powiedział że grzechotka to sa normalne dźwięki wydawane przez auto, jak to zacznie być słychać w środku to wtedy trzeba się tym zająć

Wrocexx

Nieśmiały

Post17 cze 2013, 07:29

Grzechotka to mało powiedziane. Na nierownosciach dużych słychać jakby jakaś metalowa obudowa była niedokrecona. Słyszałem przy otwartej szybie . Nie nasluchiwalem przy zamkniętych. A wiesz co tak grzechocze? Dsg?

Lewart_waw

Gadatliwy

• Online: 2d 11h 27m 49s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf R
  • Silnik: 2.0 TFSI 300 ++

Post18 cze 2013, 05:51

Jak sie zjeżdża na parking pod ziemny i jest taka taka i są ściany do około to wtedy dopiero słychać. Dokładnie nie wiem ale powiedziano mi ze to jest normalne przy DSG. Jak będzie słychać jakieś nadmierne sztuki itd. Przy zamkniętych oknach to wtedy coś sie zaczyna psuć

Wróć do Układ napędowy i skrzynia biegów