02 cze 2019, 12:50
Witam, od niedawna jestem posiadaczem Golfa 6 GTD ze skrzynią DSG DQ250. Zdążyłem trochę pojeździć już autem i zauważyłem kilka niepokojących mnie objawów ze strony skrzyni:
1.Wyczuwalna zmiana biegów 1 na 2, 2 na 3 i trochę 3 na 4. Nie jest to do końca typowe szarpanie lecz bardziej coś w stylu w miarę płynnej zmiany biegów przy manualu.
2.Wyczuwalna redukcja biegów w szczególności 4>3>2 Podobnie jak w skrzyni manualnej , najbardziej wyczówalne podczas hamowania np. przed skrzyżowaniem gdzie skrzynia musi wykonywać te redukcje o wiele szybciej.
3.Czasami słychać stukanie na 4 biegu podczas dodawania i odejmowania gazu, coś jakby był jakiś luz, dodatkowo sporadycznie przy wrzucaniu na D słychać delikane stuki z samej skrzyni jakby coś tam się przestawiało.
4. No i na koniec najgorsze. Mianowicie podczas do jeżdżenia do skrzyżowania gdzie musimy sie zatrzymać, w końcowej fazie hamowania czasem nawet od razu po zatrzymaniu czuć wyraźne szarpnięcie w momencie redukcji z 2 na 1. Czasami jest to mocniej wyczówalne czasamni prawie nie zauważalne.
Wiem że te pytania mogą nie których dziwić ale pierwszy raz jeżdżę autem z DSG, wcześniej tylko tiptronic lub manual. Więc jeżeli powyższe zjawiska są normalne w tej skrzyni to spoko, kwestia przyzwyczajenia, jeżeli nie, to co z tym można zrobić.
Dodam tylko że auto ma 163k przebiegu, olej zmieniany regularnie co ok 60 tys, ostatnia wymiana ok 50 tys temu, dwumasa wymieniana przy 100 tys przebiegu .
Z góry dzięki za pomoc.