Witam panowie,
wypowiem się w tym temacie, gdyż przechodziłem podobny problem w swoim golfie i go rozwiązałem na dobre.
Niestety musiałem rozrząd zrobić 2 razy, bo jeden mechanik zamiast zastosować zestaw naprawczy w którym są istotne elementy poprawione w tej konstrukcji wymienił mi sam łańcuch i parę śrubek, byłem wciekły. Nie dogadałem się z nim w kwestii reklamacji.
Sam dowiedziałem się w necie o co chodzi w tych silnikach.
Do 2010r któregoś miesiąca produkowali wadliwe części co powodowały ten efekt grechotania przy odpalaniu. Mój golf akurat załapał się na wadliwe części z 2010r.
Pierwszy mechanik ściemniał mi na początku, że to jakieś popychacze hydrauliczne, a to była bzdura.
Musicie zastosować koniecznie zestaw naprawczy, nie sam rozrząd, a zestaw naprawczy, który posiada wzmocniony łańcuch, wariator faz rozrządu czyli najistotniejszy praktycznie element tej wady, oraz koło zębate wału korbowego (który producent dodał tam dodatkowo 1 ząb) i inne elementy które są w zestawie.
Znajdziecie go tutaj:
https://czesciaso.pl/pl/p/Rozrzad-1.4-T ... 98229C/574Jednak w moim przypadku dogadałem się z serwisem i tak było najrozsądniej, że oni sprowadzą ten konkretny zestaw naprawczy, aby w razie późniejszych problemów mieć gwarancję u nich na wymianę i części. Musiałem czekać 2 tygodnie, gdyż specjalnie sciągnęli te części bezpośrednio od VAGA z niemiec.
Po wymianie teraz w lipcu będzie już 2 lata i ani razu efektu grzechotania łańcucha. Facet właściciel, mówił mi na początku, że on wie o co chodzi i to nie jest łatwa robota. To musi być ustawione co do milimetra, nie inaczej. Jeżeli będzie źle ustawiony, to mimo założonych poprawionych elementów może Wam pojawiać się grechotanie, więc warto dać na prawdę do ludzi co się na tym znają.
Cieszę się, że silniczek chodzi pięknie, później jeszcze musiałem wymienić pompke paliwa, bo też hałasowała i wydawała dziwne dzwięki, myślałem, że to silnik a to pompki się tak psują. Używa za 200 stowki i samemu można wymienić.
Pozdro ludziska mam nadzieje, że się przyda na pewno te info.