Dzisiaj jest 14 mar 2025, 13:50

[1,6 TDI 105KM] Niskie ciśnienie oleju.

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

krajannn

Nowicjusz

• Online: 6h 51m 42s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 105 KM

Niskie ciśnienie oleju.

Post05 mar 2025, 16:44

Witajcie,
Jakiś tydzień temu zapaliła mi się kontrolka ciśnienia oleju „oil pressure, stop engine”. Po tym komunikacie auto oczywiście zgasiłem. Sprawdziłem poziom i temp oleju - wszystko w normie. Przejechałem się wokół przysłowiowego komina - kontrolka się nie pojawiła. Po tej akcji auto zrobiło około 200/300 km, kontrolka się nie odzywa. Auto zostało oddane do mechanika, zaleciłem zrobienie podstawowych czynności przy takich problemach - zajrzenie pod miskę, okazało się, że smok jest czysty, pasek od pompy nie daje oznak zużycia. Przed tymi czynnościami zostało sprawdzone ciśnienie, które na zimnym było praktycznie zerowe, cytując mechanika „wskazówka ani nie drgnęła”. Niedawno temu wymieniany był czujnik ciśnienia oleju, zawór egr, oraz rozrząd. Mechanik powiedział, że zajrzy do panewek i wtedy padnie ostateczna diagnoza. Moje pytanie brzmi następująco: szykować się na remont silnika, czy zalecalibyście sprawdzić coś po drodze? Dodam tylko, że auto nie wydaje metalicznych odgłosów, pracuje równo, a poziom oleju jest w normie podczas interwalu olejowego, który u mnie wynosił od 10 do 12kkm.
Link do wideo z pomiaru ciśnienia: https://youtube.com/shorts/nlk3A3O0d5U?feature=share

AlekS23

Nowicjusz

• Online: 6m 40s
  • Auto: audi a4 b5
  • Silnik: v6

Re: Niskie ciśnienie oleju.

Post10 mar 2025, 21:15

Nie wiem po co oddałeś do mechanika skoro kontrola zgasła. Może po prostu miała jakieś zawieszenie.

Wróć do Problemy / Usterki