Dzisiaj jest 17 cze 2025, 22:45

[1,6 TDI 105PS] gaśnie po odpaleniu, wariują obroty

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

DamianU

Nieśmiały

• Online: 1d 2h 21m 22s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105hp

gaśnie po odpaleniu, wariują obroty

Post17 lis 2015, 22:45

Witam wszystkich forumowiczów :)
To mój pierwszy post na tym forum :)

Sprawa ma się tak:
Kupiłem golfika 6 Variant 1.6 tdi 105 ps jeszcze w tym roku - we wrześniu.
Samochód ma przekręcony licznik - stawiam, że aktualnie będzie miał coś ok 250k.
Miesiąc temu poszła uszczelka od pierwszego wtrysku - ropa wylewała się na obudowę silnika - sprawa naprawiona.
Przy wymianie uszczelki wtrysku, zrobiłem mu od razu rozrząd + filtry + płyny (pakiet startowy po zakupie)

Ku mojemu zdziwieniu tydzień po odebraniu samochodu, znowu zaczeły się problemy :banghead: :

1) Auto nagrzane, ale po przejechaniu ok 5 km, zaczeło skakać na obrotach, tak jakby brakowało paliwa na jakimś cylindrze, praca silnia fest nie stabilna, zaczeła migać kontrolka świec.
Zjechałem na bok, zgasiłem silnik i nie mogłem odpalić - do piero po ok 15 min i utwarciu/zamknięciu maski odpaliłem go normalnie. Jeździłem ponad tydzień bez zarzutu - nie było spadku mocy, trybu awaryjnego, etc.. po za migającą sprężynką.

2) Auto stało 2 dni nie odpalane - ok 10 stopni ciepła w dzień, 4 w nocy. Idę rano do furki i nie może odpalić - 4 razy kręciłem aż dałem sobie spokój.

3) Auto tego samego dnia odpaliło, i jeżdziło gdyby nigdy nic. Na stałe zapaliła się kontrolka silnika "check engine"
Pojechałem na kompa, nic nie było, tylko awaria elektrycznej pompki wspomagania chłodzenia. Wykasowałem błędy i jeździłem dalej ok tydzień bez zarzutu.

4) Odpaliłem go rano , przejechałem 10 metrów, silnikiem zaczeło strasznie szarpać, obroty skakały od 1000 - 1500 (wskazówka wychylała się ok 2 x na sekundę), zjechałem na półsprzęgle na najbliższy parking, i z nadkola dobiegał dźwięk klekotu - coś jakby jakieś łożysko się posypało albo nie wiadomo co. Dodam że to raczej nie dźwięk dwumasy.
Zgasiłem samochód i nie mogłem odpalić. Po ok 5 kręceniach rozrusznikiem, poczekałem 2 godziny i odpaliłem go gdyby nigdy nic.
Przejechałem się dla testu ok 3 km, i furka jak nowa, pomijając migającą sprężynkę i na stałe palącą się kontrolkę silnika.

5) Nazajutrz wybieram się do mechanika, który ostatnio przy nim majstrował.
Autko odpaliło, jechało ok (kontrolki dalej się świecą), po czym na biegu jałowym, na czerwonym świetle, spadły obroty i mi zgasł.
Próbowałem go odpalać 6 razy i efekt jakby immobilaiser go odcinał - zaraz po odpaleniu, popracował sekundę i gasł.
Zepchałem go na pobocze i pojechałem na lawecie do mechanika.
Dodam, że laweta przyjechała po ok 40 minutach i wjechałem nim sam - bez wciągarki - autko odpaliło i znowu gdyby nigdy nic.

Przeglądałem google, i są różne opcje:
- egr (w kompie nie ma błędów z egr)
- wtryski (w jednym poszła uszczelka, ale naprawione)
- czujnik powietrza na dolocie (sterowanie egr)
- aktualizacja sofru silnika
- jakaś wtyczka z czujki nie łączy

Opcji jest sporo.
Auto oddałem do mechanika, któremu nie udało się odtworzyć problemów z silnikiem.
Podpioł się jednak pod komputer i wyszły 2 błędy:
- awaria elektrycznej pompki wody,
- awaria czujnika hamulca - świateł stopu.

Czy takie 'drobnostki' jak po wyżej mogą być przyczyną w.w problemów z silnikiem ?? :roll:
Nie chce żeby mechanik mnie naciągał na wymianę dobrych części (egr + wtryski to bajeczna suma 15 000)

Dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam :pub:
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Re: gaśnie po odpaleniu, wariują obroty

Post17 lis 2015, 23:51

Co to za komputer?? bo skoro pali się stale kontrolka świec i do tego czek to musi byc więcej błędów a nie błąd czujnika hamulca...

Opcji jest sporo ale egr raczej na pewno odpada...
również aktualizacja softu nie rozwiąże problemu bo to nie wina softu że takie cuda się dzieją.
Wtryski sie sprawdza albo jakie mją korelacje albo robi próbę przelewową a nie wymienia bez patrzenia.

podepnij normalnego kompa i posprawdzajcie bloki pomiarowe po kolei + logi i to powinno podpowiedzieć co się dzieje z autem...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

greg

Stały Bywalec

• Online: 13d 17h 22m 50s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI OCTAVIA
  • Silnik: CAYC 1.5 DADA

Post18 lis 2015, 06:13

trzeba go podpiąć pod kompa tak jak Marmi pisze inaczej to wróżenie z fusów :)

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Post18 lis 2015, 08:54

Egr i wtryski to maks z 6 tys w tym silniku...

DamianU

Nieśmiały

Post18 lis 2015, 15:07

Co do kontrolek to sliralka świec miga na żółto (nie pali się na stałe) a check na stałe żółto.
Kompa raczej mają pożądnego - sami naprawiają wtryski http://www.bosch-adamczyk.pl/
Wcześniej, za nim do nich oddałem furke, byłem 'u kowalskiego' na kompie (podczas pracy silnika był podłączony) i na wtryskach wyświetlały się jakieś wartości - mechanik mówł, że muszą dążyć do zera, a nie dążyły.
Jestem głupi w tym temacie i nie wiem czy jest sens inwestować w golfika - kupiłem go 2 miesiące temu :x

greg

Stały Bywalec

Post19 lis 2015, 06:11

1.6 to chyba jeden z najmniej awaryjnych silników używany kompletny silnik na allegro to około 5 tyś a to bardzo atrakcyjna cena, tutaj maż EGR w atrakcyjnej cenie: http://allegro.pl/zawor-egr-recyrkulacj ... 46845.html i od tego bym proponował zacząć, wtryski to około 1500 zł z demontaż z auta o przebiegu 5 tyś. Bez obrazy ale ja już widziałem te komputery diagnostyczne kilka razy w życiu to jak dla mnie jakaś masakra robią więcej szkody niż pożytku, znajomy jakiś czas temu był w serwisie w Tychach na wymianie oleju facet skasował mu inspekcje serwisową, a w can gateway na robił chyba z 30 błędów i lampy przestał mu działać, po czym powiedział że ten typ tak ma i za jakiś czas samo zniknie :o :shock: Jak chcesz uderz na PW to postaram się pomóc mam ten sam silnik i kabel ;)
Awatar użytkownika

Almighty

Administrator

• Online: 130d 17h 34m 40s
  • Pochwały: 2

Post19 lis 2015, 08:21

greg pisze:Jak chcesz uderz na PW to postaram się pomóc mam ten sam silnik i kabel

Nie rozumiem tego typu komentarzy w kontekście naszego forum - polecam zapoznanie się ze wstępem do regulaminu w którym można przeczytać:
Celem forum jest wymiana opinii, porad oraz szeroko rozumianego niesienia bezinteresownej pomocy dla wszystkich odwiedzających forum.

W związku z tym jeżeli chcesz się podzielić wiedzą to dziel się publicznie - bo po to właśnie jest to forum.
Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.

DamianU

Nieśmiały

Post19 lis 2015, 09:19

Dzwonił mechanik i powiedział, że to raczej problem z elektryką - kable albo jakaś czujka.
Przeczyścił styki czujki stopu, wykasował błędy i tyle.
Dodał, że jeździł nim cały dzień i jak nowy (mi awaria średnio raz na tydzień się trafiła).
Wtryski sprawdzał, kiedy samochód był odpalony i prawidłowe wartości dawały.
Mada faka. Założę się, że odbiore furkę i za 2 tygodnie znowu na lawecie do mechanika ale już innego chyba :<
Błędy już kasowałem i to nie jest rozwiązanie.
JESTEM W KROPCE :(

EDIT:

Czy to może być problem ze sterownikiem silnika?
W jakimś artykule dot. 1.6 tdi z golfa 6, doczytałem, że soft jest źle napisany i potrafia zgłaszać błędy, których nie ma ?!

greg

Stały Bywalec

Post19 lis 2015, 21:02

Almighty pisze:
greg pisze:Jak chcesz uderz na PW to postaram się pomóc mam ten sam silnik i kabel

Nie rozumiem tego typu komentarzy w kontekście naszego forum - polecam zapoznanie się ze wstępem do regulaminu w którym można przeczytać:
Celem forum jest wymiana opinii, porad oraz szeroko rozumianego niesienia bezinteresownej pomocy dla wszystkich odwiedzających forum.

W związku z tym jeżeli chcesz się podzielić wiedzą to dziel się publicznie - bo po to właśnie jest to forum.

Chyba nie ma większej możliwość niż spotkanie sie i podłączenie auta pod komputer i wrzuceniem skanu na forum, nie rozumiem oskarżenia można jaśniej? Dobrowolna chęć pomocy jak widać nie zawsze jest dobrze odbierana ;)
Awatar użytkownika

Almighty

Administrator

• Online: 130d 17h 34m 40s
  • Pochwały: 2

Post19 lis 2015, 21:27

Wybacz, że opacznie zinterpretowałem Twoje słowa :roll:
Taka właśnie bezinteresowna pomoc jest tu jak najbardziej mile widziana =D>
Twoje zdrówko :pub: EOT
Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.

greg

Stały Bywalec

Post20 lis 2015, 13:49

Almighty pisze:Wybacz, że opacznie zinterpretowałem Twoje słowa :roll:
Taka właśnie bezinteresowna pomoc jest tu jak najbardziej mile widziana =D>
Twoje zdrówko :pub: EOT
Nie ma problemu :) dobrze że sobie wszystko wyjaśniliśmy ;) a więc :pub: :party:

DamianU

Nieśmiały

Post20 lis 2015, 14:17

Autko jest jeszcze u mechanika,
w poniedziałek wymieni pompe elektryczną wody.
Czujnik hamulca już przeczyścił.
Golfika odbiore prawdopodobnie we wtorek / środe - wtedy możemy się zgadać :pub:

PS. Czy jest sens płacić 100 złociszy za sprawdzenie jednego wtryska na maszynie (dla pewności, że są ok) ?

EDIT:
Przeglądałem różne fora i wspominają tam o zaśniedziałych stykach przekaźnika nr 109 - pod kierownicą,
w golfie 6 też występuje ten przekaźnik ? (sprawdzałem ogólnie na forum golfa, ale nie pamiętam generacji)

rabarbar_0

Nieśmiały

• Online: 2d 7h 52m 51s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf6 Variant
  • Silnik: 1.6TDI CR 105KM

Post23 lis 2015, 07:04

Czesc.
Wczoraj wyslales zapytanie na prv w sprawie poruszanej w tym wątku.

Jak sam zauwazyles, mialem podobne problemy(link do opisu mojej usterki ponizej).

mk6-problemy-usterki/zawor-egr-t1225.html
W moim przypadku, był to z pewnoscią egr. Wymiana w styczniu 2015. Teraz mamy prawie grudzień i objaw nie powtorzyl sie ani razu. Autko śmiga. W twoim opisie widzę jednak pewną różnicę. U mnie, jeśli odpalił i przejechałem dalej niż kilkaset metrów, to już nigdy nie zgasł. Nawet po ponownym wyłączeniu i włączeniu silnika. Dopiero jeśli postał kilka godzin, to czasami się to zdarzało i nie ważne czy upał (lato) czy zima.
Prawie zawsze jednak wyglądało to tak: odpalił, obroty zafalowaly po czym po maks 5 sek zgasł. Czasami po pierwszym innym razem po piątym razie odpalił normalnie i mogłem ruszać. Miałem może dwie lub trzy sytuację, gdy zgasł po przejechaniu kilkudziesieciu/kilkuset metrów.

Mechanik po wymianie, zwrocil mi uwage iz z uszkodzonego zaworu urwalo klapke przymykajaca dolot ktora gdzies pewnie utknela w ukladzie. Jednak pomimo tego nie mam najmniejszych problemow z silnikiem.
Moze w twoim przypadku tez zawor uszkodzony lecz nie w tak ekstremalny sposob?

Autor postu otrzymał pochwałę

DamianU

Nieśmiały

Post23 lis 2015, 11:14

Dzięki wszystkim za zaangażowanie :pub:

A może być jakaś opcja z elektroniką?

Furkę kupiłem we wrześniu, czyli całkiem nie dawno.
Przed zakupem byłem w ASO i zrobili mi wydruki błędów - trochę ich było.
Często powtarzały się błędy typu :
-"brak sygnału / komunikacji"
-"sterownik silnika zablokowany"
-"ograniczenie działania z powodu braku informacji"
-"sterownik immobilidera - brak komunikacji"

Nie wiem czy stare błędy mogą pomóc zdiagnozować usterkę ale jak trzeba to wrzucę skany na forum.
W środę odbieram auto od mechanika - jest bezradny, nie wykrył awarii.
Chyba przejadę się do ASO

lkgh

Stały Bywalec

• Online: 12d 6h 55m 49s
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 175koni

Post24 lis 2015, 06:54

to dziwne ze taka fure kupiles skoro jak sam napisales....czesto powtarzaly sie bledy, raczej powazne.

Nie masz czasem jakiegos bledu na listwie paliwowej?To mi troche wyglada na zacinajacy sie zawor upstowy na listwie common railowej
Awatar użytkownika

tberent

Banned

• Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 30
  • Silnik: CBCD

Post24 lis 2015, 07:24

DamianU pisze:Dzięki wszystkim za zaangażowanie :pub:

A może być jakaś opcja z elektroniką?

Furkę kupiłem we wrześniu, czyli całkiem nie dawno.
Przed zakupem byłem w ASO i zrobili mi wydruki błędów - trochę ich było.
Często powtarzały się błędy typu :
-"brak sygnału / komunikacji"
-"sterownik silnika zablokowany"
-"ograniczenie działania z powodu braku informacji"
-"sterownik immobilidera - brak komunikacji"

Nie wiem czy stare błędy mogą pomóc zdiagnozować usterkę ale jak trzeba to wrzucę skany na forum.
W środę odbieram auto od mechanika - jest bezradny, nie wykrył awarii.
Chyba przejadę się do ASO

Chłopie tutaj znajdzie się wielu ludzi żeby coś doradzić ale odpowiedzieć na pytanie " co może być ? Z elektronika ? Z czymś tam.? Jakieś tam błędy są ale niewiem jakie ale pomocy.

Naprawdę ogarnij się i zrób diagnostyke.kolega ci się oferuje to jak będziesz miał auto i jedz. Wrzuć logi tutaj. Wg mnie zwykły skan i logi dynamiczne i będziemy wiedzieli na 99% co jest a tak to nerwy mnie biorą jak są chęci aby coś doradzić a tu taka baza do analizy.
Chyba ze chcesz to słyszałem ze może ci dać odpowiedź taki Pan który pomaga telefonicznie chyba o 3 w nocy na tvn - wróżbita Maciej ? :P

lkgh

Stały Bywalec

• Online: 12d 6h 55m 49s
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 175koni

Post24 lis 2015, 07:48

DOKLADNIE!!@!!!

DamianU

Nieśmiały

Post24 lis 2015, 08:35

:D
luzik odbiore furkę i przejade się od razu do ASO, zgarne logi i będziemy kombinować :pub:
Awatar użytkownika

tberent

Banned

• Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 30
  • Silnik: CBCD

Post24 lis 2015, 08:37

Jakie ASO? Chyba Greg ci oferuje pomoc. ASO ? Spytaj ich co to logi dynamiczne :D skasuj a ciebie jak za zboże na jesień a z kolega napewno się dogada sz.

DamianU

Nieśmiały

Post24 lis 2015, 08:51

dzwonił właśnie mechanik i powiedział, że to raczej elektryka - po wymianie pompy elektrycznej wody, chcieli wykasować błędy i nie było komunikacji ze sterownikiem. Samochód nie chciał odpalić. Podobno napięcia gdzieś się gubią ...
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

Post24 lis 2015, 09:57

Niech na początek wyczyszczą i sprawdzą wszystkie masy...

Obrazek

DamianU

Nieśmiały

Post24 lis 2015, 11:02

JEST ROZWIĄZANIE PROBLEMU!!!!

Elektryk chciał zmierzyć napięcie na wyjściu ze sterownika silnika (pod wycieraczkami) i okazało się, że coś było przy nim majstrowane.
Oryginalna izolacja przed wilgocią to podobno czarna masa jak do uszczelniania szyb.
U mnie był sparciały szary sylikon.
Po otwarciu puchy sterownika, zaczęła kapać z niego woda :shock:
Styki zaśniedziałe, zimne luty etc... :(
Elektryk powiedział, że osuszy, obczyści i poprawi luty płyty sterownika ale nie daje gwarancji, że coś się poprawi.

Brzmi logicznie, ktoś coś majstrował przy kompie, nie zabezpieczył przed wodą, woda porobiła zwarcia i na desce choinka i dziwne objawy (losowe) niestabilnej pracy silnika.

Moje pytanie to :
- czy w razie czego da rade kupić po prostu nowy sterownik do mojego modelu i przekopiować cały flash (vin, immobiliser etc)... elektryk twierdzi że to nie wykonalne w tym modelu kompa :evil:

EDIT

Dzwoniłem do ASO - mówią że jak najbardziej, na podstawie nr VIN zakodują mi nowy sterownik (posyłają vin do fabryki, a ona zwraca im gotowy soft do wgrania) - koszt samego wgrania 350 zł ale nie dają żadnej gwarancji.
Koszt samego sterownika w ASO to coś ok 5 000 zł :o :shock: :( :?
Na allegro znalazłem za 800 - 1200 ale w aso powiedział, że jak przyjade ze sterownikiem z 'lewego źródła' to mają procedury i muszą wezwać niebieskich. A patrząc po AlleDrogo.pl nigdy nie mam pewności z kąd jest sterownik ...
Czy lepiej zagadać do jakiegoś tunera ?

PS. na razie zobaczymy co pomoże 'regeneracja lutów..' ale wole się zorientować jakie są koszty nowej części
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

Post24 lis 2015, 13:49

Podzwoń po tunerach i sie dowiedz, zapewne sa w stanie sporo zrobić ze sterownikiem, a na allegro szukaj części od większych firm z aut powypadkowych/potestowych wtedy nie ma takie zagrózenia że trafi się kradziona część...

Obrazek

greg

Stały Bywalec

Post24 lis 2015, 17:51

ciekawy jestem jak ten elektryk stwierdził na pierwszy rzut oka że są "zimne luty" przecie tego nie widać trzeba pomieżyć :o :shock:

DamianU

Nieśmiały

Post25 lis 2015, 13:01

Ze sterownika nic nie będzie. Po poprawieniu lutów i osuszeniu nie chce odpalić.
Elektryk szuka na allegro, i twierdzi że jest w stanie to zakodować... zobaczymy...

Ps. jako że furka jest 2 miesiące po zakupie, mogę domagać się roszczeń finansowych do sprzedawcy z komisu ? - pokrycie kosztów naprawy ??/
Następna

Wróć do Problemy / Usterki