Dzisiaj jest 11 maja 2025, 13:30

[2.0 TDI 140KM] Czasem szybko grzeje się woda

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

laren0

Aktywny

• Online: 23d 2h 2m 1s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CFFB

Czasem szybko grzeje się woda

Post13 sty 2014, 18:39

Nie wiem czy to problem czy nie ale ostatnio co jakiś czas auto mi się szybko nagrzewa (woda) np dziś przejechałem może ze 4 km i wskazówka wody pokazywała 2 kreski poniżej normalnej a olej to 54 stopni się nagrzał tylko że gdy auto zgasiłem wentylator chłodnicy buczał bo chodził na wysokich obrotach jeszcze chwile po zgaszeniu silnika. Potem gdy jechałem przez kolejne 17 km auto nagrzewało się normalnie czyli wg normy i gdy dojechałem do celu wentylator w ogóle nie chodził. Czy takie sceny są normalne? Bo zdarza się to sporadycznie. Jeżdżę na temp ustawionej na 19 stopni i klimatroniku na auto, dziś po tej jak się szybko nagrzał wyłączyłem AC ale nie wiem czy to ma coś do tego czy się auto szybko nagrzewa czy nie. Bo raczej nie jest to nic wspólnego z DPFem? Zrobiłem autem około 12 tyś km i jeszcze nigdy się nie załączyła kontrolka od wypalania, wiec chyba jeszcze się nie wypalał.
Awatar użytkownika

rafaello

Senior Moderator

• Online: 392d 14h 55m 38s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 110 KM

Re: Czasem szybko grzeje się woda

Post13 sty 2014, 19:00

Przede wszystkim sprawdź poziom płynu chłodzącego. Przy wypalaniu DPFa nie zapala się żadna kontrolka (przynajmniej w 2.0 TDI). Objawem wypalania się DPFa są lekko wyższe obroty silnika(tak pod 1000) i wówczas włącza się wentylator, Nie należy wyłączać silnika.
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Re: Czasem szybko grzeje się woda

Post13 sty 2014, 20:42

Potwierdzam słowa kolegi opisane objawy idealnie pasują do wypalania dpf-a, co prawda niby ma się zacząć wypalać jak olej będzie miał min70st ale niestety często zaczyna wcześniej...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

Wróć do Problemy / Usterki