Dzisiaj jest 31 maja 2025, 02:16

Wymiana modułu bluetooth na model Premium

Car audio, nawigacja, zestaw głośnomówiące, CB radia ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

walus5555

Sympatyk

• Online: 8d 20h 59m 45s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 110KM

Wymiana modułu bluetooth na model Premium

Post22 gru 2013, 22:31

Witam,
Posiadam w swoim aucie moduł bluetooth który potrzebuje adaptera do połączenia z telefonem (http://adaptery.top-int.pl/?vw-iii-(3c0),25). Chciałbym zakupić moduł który umożliwi mi uruchomienie książki telefonicznej na radiu ( posiadam radio RCD 510) oraz czytanie sms. Chciałem zapytać czy muszę wymieniać wiązkę okablowania do modułu na nową czy może zostać ta która już jest zamontowana? Jakie modele modułów pozwalają na taką funkcjonalność? Czy model 5N0 035 730 posiada takie funkcje?
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

• Online: 135d 33m 17s
  • Pochwały: 24
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

Re: Wymiana modułu bluetooth na model Premium

Post23 gru 2013, 01:03

Tutaj masz liste modulow http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... trofitting
Musisz szukac wsrod modulow ktore wspieraja tryb rSap. Sama wiazka laczaca bluetooth z radiem nie wymaga zmiany. Nie wiem tylko czy masz antene zewnetrzna podlaczona do posiadanego modulu. Nie wiem czy wszystkie ale wiekszosc modulow z trybem rSap wymaga podlaczenia zewnetrznej anteny. Po wymianie modulu, sam modul zacznie dzialac od razu ale moga pojawiac sie bledy i wtedy wymaga zmiany kodowania.

Autor postu otrzymał pochwałę

walus5555

Sympatyk

• Online: 8d 20h 59m 45s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 110KM

Post23 gru 2013, 10:59

Na dachu mam taką antenę:http://allegro.pl/bmw-audi-vw-skoda-antena-gps-bluetooth-pletwa-i3806419114.html. Chyba zakupię moduł bluetooth 3C8 035 730 C. Mam jeszcze pytanie czy RCD 510 obsługuje klawiaturę telefonu na ekranie, sms itd?
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

• Online: 135d 33m 17s
  • Pochwały: 24
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

Post23 gru 2013, 13:11

Co do RCD510 to nie wiem bo osobiscie posiadam 310 a tutaj wyswietla sie tylko napis Phone. Antena jest ok, zreszta jak wyciagniesz modul bluetooth to bedziesz mial obok duzej wtyczki mala wtyczke od anteny.
Awatar użytkownika

jmf

VIP

• Online: 9d 18h 33m 54s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG

Post23 gru 2013, 16:05

Najprawdopodobniej więc Twój obecny moduł Bluetooth korzysta z anteny zewnętrznej - obecność anteny na dachu to sugeruje (no chyba, że masz fabryczną nawigację lub webasto, ale piszesz niżej o RCD-510, więc wątpię).

Jeśli tak faktycznie jest, to być może wystarczy tylko wymiana modułu. Możesz sprawdzić jakie przewody są doprowadzone do modułu - jest zamontowany pod fotelem pasażera i można go wyciągnąć bez odłączania czegokolwiek. W wersji premium jest wiązka i dodatkowo pojedynczy przewód do anteny.

walus5555 pisze:Chyba zakupię moduł bluetooth 3C8 035 730 C.

Jeśli już kupować, to polecam moduł z końcówką D (3C8 035 730 D) - obsługuje dodatkowo udostępnianie pasażerom WiFi. Dość fajna rzecz - można mieć telefon działający w trybie SAP i równocześnie mieć w nim dostęp do Internetu.

walus5555 pisze:Mam jeszcze pytanie czy RCD 510 obsługuje klawiaturę telefonu na ekranie, sms itd?

Nie wiem jak RCD-510, ale RNS-510 obsługuje to co wymieniłeś, więc myślę, że RCD nie powinien bardzo odstawać.

Wróć do Multimedia