Witam,
Orientowałem się ostatnio w kwestii wyceny usługi wymiany zegarów - ponieważ udało mi się zakupić w Niemczech oryginalne zegary PREMIUM do Golfa 1.6 TDI (5K0920883A)
Koszt zegarów w przeliczeniu na PLN wyniósł ok. 900 zł
Jestem z wielkopolski więc o wycenę usługi wymiany z kodowaniem online poprosiłem ASO spod Poznania.
Serwis VW Krotowski-Cichy z Przeźmierowa odpowiedział, że wymiana nie jest możliwa "ponieważ licznik
który ma Pan obecnie założony był produkowany do maja 2010 roku, a ten który Pan chce założyć teraz jest produkowany od 2012 roku. Kodowanie online które musimy przeprowadzić po wymianie licznika może spowodować błędy w oprogramowaniu innych sterowników np. sterownika silnika."
Serwis VW Porsche Suchy Las - nie widzi tutaj problemu, lecz cenę usługi wyznaczył na 500 zł z zaznaczeniem, że gdyby kodowanie się przedłużyło to koszt będzie większy.
Oczywiście 500 zł to wydaje mi się przesadą za taką usługę, z tego tematu i podobnych wiem, że można to załatwić w ASO do 300 zł, a nawet taniej.
Czy myślicie możliwe są problemy, które opisuje ASO KC o błędnej pracy innych sterowników po zmianie zegarów na nowsze?
Może zna ktoś ASO z wielkopolski, które przeprowadzi operację wymiany i kodowania w akceptowalnej cenie (do 300 zł)? Udało się pozyskać zegary to jeszcze do szczęścia pozostaje znalezienie ASO w normalnej cenie
Pozdrawiam
Jacek