witam, ja posiadam golfa 1.6 TDI CR DPF.
Pokolei..
dpf- jesli jezdzisz na krotkich odcinkach to tragedia.. masakra.. ale po eNtej wizycie w serwisie udalo im sie wgrac mi odopowiedni soft i jes tjuz git wszystko, zadnego problemu z nim. (na liczniku w ciagu 22 miesiecy nastukalo 50 000km)
Popularna usterka w nim jest chlodnica cyrkulacji spalin, oraz w niektorych modelach trzeba wgrac nowego softa sterowania wtryskami. Jesli wiecej by Cie tu interesowalo to napisze pozniej.
Spalanie? Na trasie udalo mi sie zejsc do 3.8 - w lato, na tempomacie, bez klimy.
Przewaznie na trasie pali mi ok 5 albo 6 litrow, jak jade bardzo szybko (trasa zawsze ta sama 600km) to rekordowo spalil mi 6.9. Wtedy srednia predkosc wyszla cos kolo 100km/h. Ostatnio natomiast ze srednia predkoscia 96km/h zszedlem do 5l/100 wg zbiornika, bo komputer poakzywal 5.9. W miescie pali kolo 7/8, ale ja jezdze wlasnie na krotkich odcinkach po miescie..
Co do przyjemnosci z jazdy? Jezdzilem duzo bmw e60 520d i moze nie ma takiego kopa ja te 177koni, ale jest zgrabny i zbiera sie bardzo przyjemnie, predkosc maksymalna 199 km/h. Bardzo wygodny i przyjemny do jazdy, jesli potrafisz jezdzic to ekonomiczny.
Jak masz jakiekolwiek pytania to smialo pisz, postaram sie pomoc

Ja teraz planuje chipa na 135/140 konikow