KriSSo pisze:martiso pisze:... malutka kosmetyka przy dolocie ...
oryginalna blenda maskująca VW, która kieruje całe powietrze do komory filtra powietrza (5Q0-129-849).
No właśnie, ostatnio pojawiły się jednak podzielone zdania w tej kwestii. Chłodzenie przestrzeni komory silnika jest przydatne, zwłaszcza okolicy strony wydechowej turbo i DP . Zaślepka okazuje się zbędna do stage 2+ włącznie. W zupełności wystarcza nowe kolanko do turbo, udrożnienie chwytaka po stronie kierowcy (fabrycznie zaślepione), usunięcie Snow Guard i wkładka. Tak więc dla przykładu CompSport mi tę słynną zaślepkę usunął (wcześniej miałem).
Sporo kół przewinęło się w Twoim GTI

. Trudno wybrać właściwy wzór, czy po prostu szybko się nudzą?

...zgadza się ... lepiej jest zostawić wolny wlot do komory silnika i przerobić łapacz tuż przed komorą filtra. temperatura w komorze silnika jest znacznie niższa, dodatkowo chłodzone jest turbo i alternator... teraz mam wszystko tak jak to fabryka przewidziała, ale można też przerobić tą zaślepkę nawiercając kilka otworów, by część powietrza kierowała się na silnik. testowałem też łapacz z wyciętymi zaślepkami, ale po przejechaniu ok 5K km miałem na filtrze sporo syfu z owadów, przez co wróciłem ostatecznie do serii... w normalnej jeździe i do stage 1 modyfikacja dolotu kompletnie nie ma sensu... stożek daje tylko zmianę dźwięku i wyglądu komory silnika, bez odczuwalnej zmiany mocy czy momentu obrotowego ...
co do kół to faktycznie często zmieniam, ale jestem zakręcony na tym punkcie

i zapewne jeszcze zmienię i potestuje inne

-- 28 paź 2020, 19:15 --
... przegląd zrobiony, Motul Spec. 5W30 zalany, świece zapłonowe zmienione - ori VW. filtr K&N wyczyszczony i nasączony olejkiem

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.