Sympatyk
- Online: 1d 8h 6m 34s
- Pochwały: 6
- Auto: VW Golf 7
- Silnik: 1.6 TDI
Witam.
Poniżej krótki manual dotyczący wymiany tylnych lamp w Golfie VII na LED-owe.
Tyczy się on dokładnie podpięcia kierunkowskazu w lampie wewnętrznej znajdującej się w klapie bagażnika,
oraz uruchomienie 2 podwójnych diod LED, które znajdują się w lampie zewnętrznej.
Części:
- lampy LED
- zestaw 2 długich kabelków zakończonych po jednym pinie (ja miałem zestaw z Kufatec)
- taśma izolacyjna
- zestaw 2 krótkich (max 5 cm) kabelków zakończonych po jednym pinie (zrobione na szybko w garażu)
Montaż na przykładzie prawej strony:
1. Uruchomienie kierunkowskazu w klapie bagażnika za pomocą długiego szarego kabla:
a) lampa w klapie bagażnika:
- końcówkę kabla szarego zakończoną pinem wpinamy do gniazda nr 3 (środkowego)
- drugi koniec kabla przeciągamy do lampy zewnętrznej
b) lampa zewnętrzna:
- drugą końcówkę kabla szarego łączymy z kablem koloru zielono-czarnego (w lampie po lewej stronie jest to kolor biało-czarny)
Uwaga: ja owinąłem szary kabel taśmą izolacyjną, aby wykluczyć ewentualne stuki.
2. Uruchomienie 2 podwójnych diod w lampie zewnętrznej.
Polega to na stworzenia mostka pomiędzy PIN 1 a PIN 4, dzięki krótkiemu kabelkowi.
Kabel zakończony pinem wpinamy w gniazdo nr 4, a drugi koniec łączymy z kablem od świateł pozycja/stop, który idzie do PIN 1. W ten sposób mamy ciągłość świecenia 2 diod podczas włączonych świateł mijania oraz stopu.
3. Lutowanie połączeń:
4. Zabezpieczenie taśmą izolacyjną i zwinięcie w całość:
I to chyba wszystko!! Zostaje jeszcze druga strona i możemy się cieszyć
Nie potrzeba żadnego kodowania!!
Ten manual trochę amatorski, ale myślę, że w miarę czytelny.
Poniżej krótki manual dotyczący wymiany tylnych lamp w Golfie VII na LED-owe.
Tyczy się on dokładnie podpięcia kierunkowskazu w lampie wewnętrznej znajdującej się w klapie bagażnika,
IMG_0699small2.jpg
oraz uruchomienie 2 podwójnych diod LED, które znajdują się w lampie zewnętrznej.
IMG_0700small2.jpg
Części:
- lampy LED
- zestaw 2 długich kabelków zakończonych po jednym pinie (ja miałem zestaw z Kufatec)
kabel Kufatec LEDsmall.jpg
- taśma izolacyjna
- zestaw 2 krótkich (max 5 cm) kabelków zakończonych po jednym pinie (zrobione na szybko w garażu)
Montaż na przykładzie prawej strony:
1. Uruchomienie kierunkowskazu w klapie bagażnika za pomocą długiego szarego kabla:
a) lampa w klapie bagażnika:
- końcówkę kabla szarego zakończoną pinem wpinamy do gniazda nr 3 (środkowego)
IMG_0687small2.jpg
- drugi koniec kabla przeciągamy do lampy zewnętrznej
b) lampa zewnętrzna:
- drugą końcówkę kabla szarego łączymy z kablem koloru zielono-czarnego (w lampie po lewej stronie jest to kolor biało-czarny)
IMG_0686small2.jpg
Uwaga: ja owinąłem szary kabel taśmą izolacyjną, aby wykluczyć ewentualne stuki.
2. Uruchomienie 2 podwójnych diod w lampie zewnętrznej.
Polega to na stworzenia mostka pomiędzy PIN 1 a PIN 4, dzięki krótkiemu kabelkowi.
Kabel zakończony pinem wpinamy w gniazdo nr 4, a drugi koniec łączymy z kablem od świateł pozycja/stop, który idzie do PIN 1. W ten sposób mamy ciągłość świecenia 2 diod podczas włączonych świateł mijania oraz stopu.
IMG_0691small2.jpg
3. Lutowanie połączeń:
IMG_0694small2.jpg
4. Zabezpieczenie taśmą izolacyjną i zwinięcie w całość:
IMG_0696small2.jpg
I to chyba wszystko!! Zostaje jeszcze druga strona i możemy się cieszyć
Nie potrzeba żadnego kodowania!!
Ten manual trochę amatorski, ale myślę, że w miarę czytelny.
Pochwały przyznane za posta: 6
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.