04 sty 2013, 20:38
Cześć.
Mam szybkie i teoretyczne pytanie do Was. Jako, że niedługo minie rok życia Gofra, to chcę jechać na zmianę oleju i teraz pytanie. Czy można Volkswagenem jechać do ASO Skody na przegląd? Co na to importer? Będzie zgrzyt, czy żaden problem, bo grupa VAG? Czy lepiej po prostu jechać do ASO Volkswagena, by potem nie mieć jakiś problemów z ewentualnymi naprawami gwarancyjnymi? Mam do wyboru ASO Skoda lub Volkswagen, a nawet dwa Volkswageny, tyle, że w Skodzie mogę mieć wszystko dużo taniej. Oczywiście będzie także wpis do bazy i historii serwisowej, bo Skoda, Volkswagen mają tę samą bazę historii serwisowej.
I od razu jeszcze jedno pytanie. Jako, że w octaviach montowali te same silniki, co w Golfach (CAXA, 14TSI122), to filtr oleju będzie dokładnie taki sam? Chodzi oczywiście o oryginał, żadnych innych zamienników.
To samo pytanie w stosunku do filtra powietrza?
Czy występują jakieś lepsze filtry powietrza niż oryginał? Coś na wzór sportowych, tyle, że żadne stożki, tylko normalny filtr z wyglądu jak oryginał, montowany w fabryczny airbox.