Dzisiaj jest 03 gru 2024, 19:00

[ALL] Przegląd Volkswagena w ASO Skody.

Moderator: rafaello

Regulamin forum Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

benchmark

Aktywny

• Online: 5h 23m 50s
  • Auto: Gofr Mark 6
  • Silnik: 14TSI122

Przegląd Volkswagena w ASO Skody.

Post04 sty 2013, 20:38

Cześć.

Mam szybkie i teoretyczne pytanie do Was. Jako, że niedługo minie rok życia Gofra, to chcę jechać na zmianę oleju i teraz pytanie. Czy można Volkswagenem jechać do ASO Skody na przegląd? Co na to importer? Będzie zgrzyt, czy żaden problem, bo grupa VAG? Czy lepiej po prostu jechać do ASO Volkswagena, by potem nie mieć jakiś problemów z ewentualnymi naprawami gwarancyjnymi? Mam do wyboru ASO Skoda lub Volkswagen, a nawet dwa Volkswageny, tyle, że w Skodzie mogę mieć wszystko dużo taniej. Oczywiście będzie także wpis do bazy i historii serwisowej, bo Skoda, Volkswagen mają tę samą bazę historii serwisowej.

I od razu jeszcze jedno pytanie. Jako, że w octaviach montowali te same silniki, co w Golfach (CAXA, 14TSI122), to filtr oleju będzie dokładnie taki sam? Chodzi oczywiście o oryginał, żadnych innych zamienników.
To samo pytanie w stosunku do filtra powietrza?

Czy występują jakieś lepsze filtry powietrza niż oryginał? Coś na wzór sportowych, tyle, że żadne stożki, tylko normalny filtr z wyglądu jak oryginał, montowany w fabryczny airbox.

Beskid

Aktywny

• Online: 16h 30m 15s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122KM

Re: Przegląd Volkswagena w ASO Skody.

Post04 sty 2013, 21:01

Samochód jest na gwarancji i dlatego na Twoim miejscu pojechałabym do ASO VW i nie skłaniał się do wymiany części na inne niż oryginalne. Z tego co kojarzę masz przebieg 12 000. Przy takim przebiegu nie ma potrzeby wymiany filtru powietrza, spokojnie wytrzyma drugie tyle :D
Awatar użytkownika

benchmark

Aktywny

Post04 sty 2013, 21:14

Nie ma nawet mowy o częściach nieoryginalnych, w żadnym wypadku. Jeśli chodzi o filtr powietrza, to chodziło mi o coś o lepszych parametrach, jednak fabryczne. Ale jeśli czegoś takiego nie ma, to trudno. Tak, przebieg mam nieco ponad 12000 km i mówisz, że nie trzeba filtra powietrza zmieniać?
Ciekawi mnie jednak sprawa tego, jak importer, czyli Volkswagen Group Polska, podchodzi do takiej sprawy jak prosta czynność wymiany oleju, filtra i ewentualnie filtra powietrza wraz z usługą i wpisem do historii serwisowej w ASO Skoda.

Ja po prostu wiem ile oni przytną mnie w VW, a ile w Skodzie za dokładnie to samo.

Jak z tym, o co pytałem? CAXA z Octavii i Golfa, to dokładnie to samo, prawda? Filtry i zalecenia olejowe dokąłdnie takie same?

Z ciekawości, Beskid, ile Cię ścięli za wymianę oleju i filtra oleju oraz usługę, jak robieś po 3800 km? Jeśli nie chcesz pisać tu, to napisz na PW.

Beskid

Aktywny

• Online: 16h 30m 15s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122KM

Post05 sty 2013, 09:54

Z tego co pamiętam za wymianę oleju wraz z filtrem zapłaciłem ok. 260 zł. W książce wpisali jedynie w notatkach informację o wymianie oleju przy przebiegu 3800 na życzenie klienta, nie przestawiali MFA. Zalali mi olej mobil 1 esp formula 5w30. Było to ponad rok temu.
Kiedy robiłem pierwszy wymagany przegląd (przed 30 000), to za wymianę oleju wyszło mi 360 zł. Tym razem wlany został Castrol LLIII. Przy tej okazji wymieniłem też filtr powietrza. Ogólnie cały przegląd (dodatkowo włożono nowy filtr przeciwpyłkowy) kosztował 811 zł, z tym, że robiony był już nie w Sączu, a w Nowym Targu.
Awatar użytkownika

benchmark

Aktywny

Post07 sty 2013, 22:27

To mi wyliczył za olej Castrol Edge 5w30, filtr oleju, filtr powietrza, usługa. Razem 341 zł. Dużo, mało? Wszystko na oryginalnych częściach.

Poniżej numery referencyjne filtrów podane ze Skody, czy są one takie same jak w przypadku VW?

Filtr oleju: 03C 115 561 B (43 zł)
Filtr powietrza: 3C0 129 620 (65 zł)
Olej: Castrol Edge 5W30 504.00 (150 zł)
Usługa: 83 zł
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 3s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post07 sty 2013, 22:47

A nie zapomnieli ci śruby policzyć - mi zawsze przy wymianie doliczali śrubę za około 7 PLN
Za całość masz niższą cenę niż ja płaciłem więc wychodzi że mało ;)
My TSI
Awatar użytkownika

benchmark

Aktywny

Post07 sty 2013, 23:36

A ile ci dokładnie policzyli za całość? No i czy te numery się zgadzają? Jeśli nie dacie rady odpowiedzieć, to nic, jutro będę miał numery z VW czy się zgadzają. Ale wydaje mi się, że jak silnik CAXA z Golfa, czy Octavii, to i części te same. Jednak najlepiej po VINie sprawdzić. Chyba, że ktoś ma numery tych filtrów. Zastanawiam się, czy nie zakupić jakiegoś oleju Motul spełniającego tę normę 504.00. Tylko też musi być 5W30? Poczytałem i już wiem, że do TSI musi być 504.00. Tylko nie do końca wiem ile oleju wchodzi do 1.4 TSI 122 KM CAXA. Bo Motul widzę, ze nie robi bańki 4 litrowej, tylko 5 litrów. A podejrzewam, że na pewno nie wchodzi do 1.4 TS 4 litry oleju.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 3s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post08 sty 2013, 08:41

Dokładnie to nie pamiętam - ale około 450 PLN.
O olejach możesz poczytać tu -> Jaki olej polecacie.
benchmark pisze:Tylko też musi być 5W30? Poczytałem i już wiem, że do TSI musi być 504.00.

Nie musi i nie musi :). Poczytaj temat który podałem wyżej.
Żeby nie powtarzać tego samego, proponuje abyś ewentualne wątpliwości dotyczące oleju kontynuował w temacie "olejowym" :D
My TSI

Wróć do Serwis i eksploatacja