Hej, nie chcę się rozpisywać tutaj w tym temacie bo to nie jest odpowiednie miejsce, postaram się opisać z czym jest problem i dlaczego kolega chce podmienić GW na 1K0907530AA
Ma on u siebie radio z nawigacją RNS300 i cztery głośniki, wszystkie z przodu (dwa te małe "tweetery" i dwa duże). W pewnym momencie przestały grać te duże, podmienił radio na inne ale dalej było to samo (obstawiam zwrotnice ale to tylko moje przypuszczenie). Powiedziałem mu żeby ściągnął tapicerkę drzwi bo zaczęły pojawiać się błędy sterownika drzwi kierowcy, sterownika tylnych drzwi po lewej, lewego czujnika poduszki powietrznej (?), były problemy z zamkiem u kierowcy (nie ryglował się) itp. No i najważniejsze - jest permanentny błąd w GW "Magistrala danych systemu Komfort w trybie 1-przewodowym". Całość wskazywała na uszkodzone/przetarte przewody w harmonijce między budą a drzwiami - i faktycznie była przetarta wiązka przewodów - widziałem zdjęcia. Polutował to i błędy się już nie pojawiają oprócz tego z Gateway'a, co według mnie wskazuje na to, że dalej gdzieś jest problem z wiązką elektryczną. Obstawiam stronę pasażera i klapę bagażnika. Jeśli będę miał możliwość to sprawdzę te wiązki.
Ogólnie to muszę wziąć te autko i samemu zobaczyć tą całą elektrykę, bo więcej nic nie wiem. Wiele osób w internecie podpowiada żeby sprawdzić połączenie z modułem komfortu, no i mam w planach użycie płynu goldkontakt na wszystkie dostępne złącza.
Pozdrawiam