Dzisiaj jest 15 sty 2025, 09:33

Pranie dywaników

Mycie, czyszczenie, polerowanie lub innego rodzaju odświrlanie naszych samochodów
Regulamin forum Korekta lakieru, polerowanie, konserwacje, mycie, pranie , woski, płyny, glinki i inne kosmetyki samochodowe oraz zasady i sposobu utrzymania naszych samochodów w nienagannym stanie.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

zbych_u

Aktywny

• Online: 24d 12h 9m 32s
  • Auto: Passat B7
  • Silnik: CFFB 2.0 TDI 140KM

Pranie dywaników

Post27 paź 2012, 20:46

Czy któryś z kolegów próbował prać lub czyścić całkowicie zanurzając w wodzie oryginalne welurowe dywaniki? Czy pozostaje tylko odkurzacz?

dominik

Nieśmiały

• Online: 1d 12h 41m 39s
  • Auto: mk6
  • Silnik: CAXA tsi 122

Re: Pranie dywaników

Post27 paź 2012, 22:31

ja stosuję odkurzacz i piankę do dywanów/tapicerki w sprayu

Kozo

Stały Bywalec

• Online: 4d 14h 20m 3s
  • Pochwały: 4

Post28 paź 2012, 09:52

zbych_u pisze:Czy któryś z kolegów próbował prać lub czyścić całkowicie zanurzając w wodzie oryginalne welurowe dywaniki? Czy pozostaje tylko odkurzacz?

p.s i dlatego mam gumowe ;)

welurowe są owszem piękne jak są nowe i wyjęte prosto z opakowania, później to dla mnie jeden wielki koszmar....
Awatar użytkownika

zbych_u

Aktywny

• Online: 24d 12h 9m 32s
  • Auto: Passat B7
  • Silnik: CFFB 2.0 TDI 140KM

Post28 paź 2012, 10:18

Wcale nie taki koszmar, moje mają tyle samo co samochód czyli dwa lata. I poza tym miejscem gdzie kierowca opiera prawą piętę wyglądają tak jak bardzo dobrze. Ja mam welur i gumowe które zakładam razem z oponami zimowymi.

stepniak.p

Nieśmiały

• Online: 1h 19m 49s
  • Auto: mk6 HIGHLINE
  • Silnik: 1.4 TSI

Post28 paź 2012, 10:21

lepiej ich nie moczyć całkowicie... po wypraniu szybciej się brudzą...robią się takie "mechate"
Kozo pisze:
zbych_u pisze:Czy któryś z kolegów próbował prać lub czyścić całkowicie zanurzając w wodzie oryginalne welurowe dywaniki? Czy pozostaje tylko odkurzacz?

welurowe są owszem piękne jak są nowe i wyjęte prosto z opakowania, później to dla mnie jeden wielki koszmar....

dywaniki które teraz mam w mk6 były używane w moim poprzednim mk5...czyli już trochę mają nalatane kilometrów i powiem Ci że wyglądają dalej dobrze... Zależy jak kto dba...ja jestem trochę pedantem w tym temacie i zawsze dywaniki mam czyściutkie :mrgreen: Wystarczy wyciągnąć wytrzepać ręką i są jak nowe (ew. jak są mocno zabrudzone to przelecieć odkurzaczem).

Dywanik kierowcy jest pod nogami jest standardowo trochę wydeptany...ale tym się nie przejmuję bo w domu mam jeszcze dwa komplety welurów - w tym jeden nowy który dostałem do mk6 :mrgreen: :P

swego czasu do mk5 miałem ok. 5 kompletów dywaników hehehe :mrgreen: :mrgreen:

Kozo

Stały Bywalec

• Online: 4d 14h 20m 3s
  • Pochwały: 4

Post28 paź 2012, 11:21

stepniak.p pisze:lepiej ich nie moczyć całkowicie... po wypraniu szybciej się brudzą...robią się takie "mechate"
Kozo pisze:

dywaniki które teraz mam w mk6 były używane w moim poprzednim mk5...czyli już trochę mają nalatane kilometrów i powiem Ci że wyglądają dalej dobrze... Zależy jak kto dba...ja jestem trochę pedantem w tym temacie i zawsze dywaniki mam czyściutkie :mrgreen: Wystarczy wyciągnąć wytrzepać ręką i są jak nowe (ew. jak są mocno zabrudzone to przelecieć odkurzaczem).

Dywanik kierowcy jest pod nogami jest standardowo trochę wydeptany...ale tym się nie przejmuję bo w domu mam jeszcze dwa komplety welurów - w tym jeden nowy który dostałem do mk6 :mrgreen: :P

swego czasu do mk5 miałem ok. 5 kompletów dywaników hehehe :mrgreen: :mrgreen:

niestety ja sobie nie wyobrażam welurów i np. leje deszcz i tak sobie wsiadam do samochodu i oczywiście ten welur "wsiąka" to wszystko co mamy na nogach a później mam jeździć z tym i wdychać to (najczęściej "welurowcy" zakładają wątki co się dzieje że pomimo klimy parują mi szyby;) )....wytrzepać to sobie mogę gumę ;) i wtedy wiem że ten cały syf wyrzuciłem....może też to zależy od profilu jazdy...jak się robi trasy i stosunkowo rzadko się wsiada/wysiada i to jeszcze w cywilizowanych miejscach....ja robię mnóstwo krótkich odcinków...stąd też spalanie rzędu 11l/100km czasami w różnych dziwnych miejscach i tego po prostu nie widzę....

stepniak.p

Nieśmiały

Post28 paź 2012, 13:08

no to wszystko zależy gdzie kto jeździ i jak podchodzi do tematu :bigok:

ja jeżdzię w 90% sam to też jest inaczej to do sprzątania mam przeważnie tylko dywanik kierrowcy ;)
Awatar użytkownika

tomekb29

Stały Bywalec

• Online: 23h 21m 45s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf

Post28 paź 2012, 20:57

stepniak.p pisze:no to wszystko zależy gdzie kto jeździ i jak podchodzi do tematu :bigok:

ja jeżdzię w 90% sam to też jest inaczej to do sprzątania mam przeważnie tylko dywanik kierrowcy ;)

Walory estetyczne przede wszystkim, czyli wiosna-lato, początek jesieni welur, zimą guma ( praktyczniejsze zimą, niestety rozpacz dla oka, niby auto odkurzone i jeżeli guma nie obmyta karcherem to b. słabo to wygląda, więc trzeba karcherować co tydzień :lol: ).

stepniak.p

Nieśmiały

Post28 paź 2012, 22:48

tomekb29 pisze:
stepniak.p pisze:no to wszystko zależy gdzie kto jeździ i jak podchodzi do tematu :bigok:

Walory estetyczne przede wszystkim, czyli wiosna-lato, początek jesieni welur, zimą guma ( praktyczniejsze zimą, niestety rozpacz dla oka, niby auto odkurzone i jeżeli guma nie obmyta karcherem to b. słabo to wygląda, więc trzeba karcherować co tydzień :lol: ).

dokładnie ;) albo karcherowanie albo do wanny i jazda ze szczoteczką....bo inaczej jest tragedia :mrgreen:
Awatar użytkownika

Daria

Nowicjusz

• Online: 0s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6

Post07 mar 2013, 19:48

http://allegro.pl/vw-golf-v-vi-5-6-plus ... 81578.html - myślicie, że takie dywaniki będą tymi dziurkami pasować? Czy lepiej kupić oryginalne?
Awatar użytkownika

Daria

Nowicjusz

• Online: 0s
  • Silnik: 1.6

Post07 mar 2013, 19:48

http://allegro.pl/vw-golf-v-vi-5-6-plus ... 81578.html - myślicie, że takie dywaniki będą tymi dziurkami pasować? Czy lepiej kupić oryginalne?
Awatar użytkownika

lynx07

Stały Bywalec

• Online: 3d 12h 33m 45s
  • Auto: Golf VI GTI
  • Silnik: 2.0 TSI 210KM

Post07 mar 2013, 20:08

Daria pisze:http://allegro.pl/vw-golf-v-vi-5-6-plus-jetta-dywaniki-welurowe-i3051481578.html - myślicie, że takie dywaniki będą tymi dziurkami pasować? Czy lepiej kupić oryginalne?

Trudno mi powiedzieć na podstawie zdjęcia. Ja rok temu kupowałem tutaj:http://vag-akcesoria.redcart.pl/c/2/dywaniki-welurowe-lux-salonowe.html i jestem zadowolony, szkoda przepłacać za oryginalne. Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Post07 mar 2013, 22:46

Pasować będą... poszukaj na allegro dośc często trafiają się nowe ori dywaniki w fajnych cenach ale nie za 49zł.... tylko ok 90-110zł...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

Wróć do Detailing