Koledzy,
Mam pytanie bo pewnie macie większe doświadczenie niż ja.
Niedawno nabyłem golfa 7 kolor granatowy metalik. Myłem go już kilka razy i gdy przecierałem go szmatka pojawiały się takie ryski, które są widoczne w słońcu. Obecnie nie jest dużo tych rysek ale jednak są. Do czyszczenia auta po myciu na myjni automatycznej używałem ściereczek z mikrofibry. Myślałem że ten materiał jest delikatny ale jednak nie do końca. W związku z tym jakich szmatek używać tzn. z czego żeby takie ryski się nie pojawiały. A może ja w ogóle źle coś robię jeśli chodzi o mycie.
Bardzo proszę o Wasze rady. Dziękuje.
Polerowanie samochodu
Regulamin forum
Korekta lakieru, polerowanie, konserwacje, mycie, pranie , woski, płyny, glinki i inne kosmetyki samochodowe oraz zasady i sposobu utrzymania naszych samochodów w nienagannym stanie.
Pamiętaj:
Korekta lakieru, polerowanie, konserwacje, mycie, pranie , woski, płyny, glinki i inne kosmetyki samochodowe oraz zasady i sposobu utrzymania naszych samochodów w nienagannym stanie.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
adamplock
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Silnik: 1.4 TSI
Re: Polerowanie samochodu
Samo to zdanie mogłoby być odpowiedzią na pytanie skad pojawiły sie ryski, no chyba, że mówisz o bezdotyku. Ogólnie do wycierania auta po myciu (bezdotyk, lub mycie ręczne szamponem samochodowym - bezwzględnie nie myjnia automatyczna brrr) najlepiej nada się recznik potocznie zwany przez amatorów detailingu fluffym - (http://showcarshine.pl/osuszanie/174-sh ... pper-.html - najtańsza wersja). Jednak samo posiadanie dobrego ręcznika nic nie da w przypadku gdy auto nie jest zabezpiecznone( wosk, sealent, kwarc itp itd). Tu do wyboru masz już zainteresowanie się tematem samemu, lub zlecenie tego jakiemus profi zakładowi detailingowemu.Do czyszczenia auta po myciu na myjni automatycznej używałem ściereczek z mikrofibry
Polecam forum.kosmetykaaut.pl - po jakichś 50 godzinach zaczniesz ogarniać podstawy.
Pozdrawiam, w razie czego pytaj
- Gumis6
- Aktywny
- Auto: Vw Golf 7
- Silnik: 1.4 TSI 140
Oczywiście chodziło mi o myjnie na myjni bezdotykowej. Czytałem tez że mogą być ściereczki z frotte, flanela albo pieluchy tetrowe. Pieluchy tetrowe już mam (oczywiście nieużywane:) ale wydają mi się "ostrzejsze" niż mikrofibra. A z drugiej strony auto ma dopiero miesiąc wiec chyba jest jeszcze zabezpieczone fabrycznie i to zabezpieczenie lakieru jeszcze trochę będzie działało.
A tak na marginesie widze ze kolega jest z płocka. Ja tez od kilku lat mieszkam w płocku:)
A tak na marginesie widze ze kolega jest z płocka. Ja tez od kilku lat mieszkam w płocku:)
-
adamplock
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Silnik: 1.4 TSI
Zabezpieczenie fabryczne to może jest, ale na podwoziu ;p Naprawdę nie warto kombinować z jakimiś flanelami tylko zainwestuj w porządny ręcznik z mikrofibry w stylu takim jak wysłałem w linku, jeden ci starczy na osuszenie całego auta. Czasami nawet nowe auta prosto z fabryki potrzebują już lekkiej polerki... i polecam zainteresować się materiałem z forum.kosmetykaaut.pl i broń boże nie brać sobie do serca żadnych artykułów z serwisów typu auto swiat itp