Chciałbym poradzić się z moim problem jaki spotkał mnie już kilka razy. Mianowicie po próbie odpaleniu samochodu( golf 6, 1.6 TDI 66kW, 2010 r)silnik się uruchomił i zaczął nie równo chodzić ( falowaly obroty w granicach 700-1400). Trwało to może jakieś 3 sekundy i silnik sam zgasł. Po ponownej próbie silnik odpalił bez zastrzeżeń i normalnie chodził już bez zarzutu. Kilka dni po tej sytuacji podczas tych mrozów postanowiłem przepalic auto mimo tego że stoi w garażu. Wsiadlem i ta sama sytuacja. Silnik odpalił odrazu jednak po 2 sekundach zgasł.( znowu falowały obroty) Próbowałem tak 4 razy i nie udało mi się go odpalić. Dopiero po kilku minutach spróbowałem jeszcze raz i odpalił już normalnie. Auto mam miesiąc. Dopiero się w nim wdrazam. Ma przejechane tylko 47 tys km i jest to autentyczny przebieg. Proszę mi doradzić co to może być? Czytałem dużo na ppdobne tematy ale nie takie same ( silnik gasl również podczas jazdy a u mnie tylko po odpaleniu) i pierwszy przychodzi mi do głowy problem z Egr bądź z wtryskami. Dodam że autem mało jeździłem i nie zdążyłem zmienić oleju filtra oleju filtra paliwa ( może to jego wina?) etc. Proszę o porady z góry bardzo dziękuję
Zgaśnięcie silnika po odpaleniu,
Moderatorzy: BRUNO55, rafaello
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
kafar3110
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Silnik: 1.6 TDI 66 kW
Zgaśnięcie silnika po odpaleniu,
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Jestem nowym na tym forum więc z góry przepraszam jeśli zamieściłem ten wątek w złym miejscu.
Chciałbym poradzić się z moim problem jaki spotkał mnie już kilka razy. Mianowicie po próbie odpaleniu samochodu( golf 6, 1.6 TDI 66kW, 2010 r)silnik się uruchomił i zaczął nie równo chodzić ( falowaly obroty w granicach 700-1400). Trwało to może jakieś 3 sekundy i silnik sam zgasł. Po ponownej próbie silnik odpalił bez zastrzeżeń i normalnie chodził już bez zarzutu. Kilka dni po tej sytuacji podczas tych mrozów postanowiłem przepalic auto mimo tego że stoi w garażu. Wsiadlem i ta sama sytuacja. Silnik odpalił odrazu jednak po 2 sekundach zgasł.( znowu falowały obroty) Próbowałem tak 4 razy i nie udało mi się go odpalić. Dopiero po kilku minutach spróbowałem jeszcze raz i odpalił już normalnie. Auto mam miesiąc. Dopiero się w nim wdrazam. Ma przejechane tylko 47 tys km i jest to autentyczny przebieg. Proszę mi doradzić co to może być? Czytałem dużo na ppdobne tematy ale nie takie same ( silnik gasl również podczas jazdy a u mnie tylko po odpaleniu) i pierwszy przychodzi mi do głowy problem z Egr bądź z wtryskami. Dodam że autem mało jeździłem i nie zdążyłem zmienić oleju filtra oleju filtra paliwa ( może to jego wina?) etc. Proszę o porady z góry bardzo dziękuję
-
kafar3110
- Nowicjusz
Re: Zgaśnięcie silnika po odpaleniu,
Wymieniłem dzisiaj wszystkie filtry i olej i dam znać czy przypadkiem nie była to wina mrozu i starego filtra paliwa.
Up. Problem po wymianie filtrów nadal nie rozwiązany. Mam wrażenie że nic to nie dało albo nawet pogorszylo sprawę
Up. Problem po wymianie filtrów nadal nie rozwiązany. Mam wrażenie że nic to nie dało albo nawet pogorszylo sprawę
wygląda mi to na cofające się paliwo z układu i chodzi tylko na tym co ma w listwie i pompie. VCDS mam rozumieć nie masz? mi się tak zdarza raz na ~3miesiące. jak zgaśnie wtedy po odpaleniu muszę albo podłączyć VCDS i napełnić układ paliwem albo kluczykiem dać zapłon z 10 razy i odpala normalnie... chyba pomógłby jakiś zaworek zwrotny...
-
kafar3110
- Nowicjusz
Nie mam vcds. Takie pytanko ile kosztuje kabelek i program?
Wracając do golfa to problem się rozwinął. Mianowicie dalej jak dłużej postał były problemy z zapaleniem. Kręcił ładnie chwytał i po sekundzie gasł. Dopiero za czwartym razem odpalilo i chodziło normalnie . Przekrecalem kluczyk zapłonu z 6 razy ale nie dało to żadnego efektu. Tylko trochę go zalalo tak jakby i dłużej kręcił. Jak przedmuchalem do po autostradzie dość konkretnie zaswiecila się kontrolka od świec i mrugala. Silnik normalnie pracował. Po zgaszeniu samochodu błąd znikal ale po chwili znowu powracal. Po podpięciu pod kabel pierwszy błąd był związany z przepływomierzem po skasowaniu i przejechaniu się kawałek znów powrócił problem ( migajace świece) i w vcds wyskoczył błąd z Recylkulacji spalin czyli domyślam się że jest to Egr? Doradzcie mi proszę co w takiej sytuacji najlepiej zrobić?
Wracając do golfa to problem się rozwinął. Mianowicie dalej jak dłużej postał były problemy z zapaleniem. Kręcił ładnie chwytał i po sekundzie gasł. Dopiero za czwartym razem odpalilo i chodziło normalnie . Przekrecalem kluczyk zapłonu z 6 razy ale nie dało to żadnego efektu. Tylko trochę go zalalo tak jakby i dłużej kręcił. Jak przedmuchalem do po autostradzie dość konkretnie zaswiecila się kontrolka od świec i mrugala. Silnik normalnie pracował. Po zgaszeniu samochodu błąd znikal ale po chwili znowu powracal. Po podpięciu pod kabel pierwszy błąd był związany z przepływomierzem po skasowaniu i przejechaniu się kawałek znów powrócił problem ( migajace świece) i w vcds wyskoczył błąd z Recylkulacji spalin czyli domyślam się że jest to Egr? Doradzcie mi proszę co w takiej sytuacji najlepiej zrobić?