Jaką temperaturę oleju osiąga wasze auto
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Silnik: CAVD
Jaką temperaturę oleju osiąga wasze auto
Jaką temperaturę oleju osiągają wasze samochody przy obecnych temperaturach. Aby dało się jakoś porównać proszę opiszcie czynniki, np. takie jak ja.
Temperatura: <-7,-1>
Trasa: około 25 km autostrada, 5 km miasto.
Klima: nastawiona na 18-19'C - 1/2 bieg wentylator
Styl jazdy: bardzo spokojny, bez gwałtownego przyspieszania, na autostradzie 120km/h ustawione na tempomacie.
Pod koniec trasy moje auto osiąga około 84'C będąc jeszcze na autostradzie, po zjechaniu z autostrady spada o 2-3'C. Obroty na autostradzie w okolicach 2,7-2,8k obr/min
Jak trochę pojeździłem po miesicie - czasami bardziej dynamicznie to temp. potrafiła podskoczyć do 89-90'C ale przy spokojnej jeździe spadała szybko do 85'C
A jak jest u was?
Temperatura: <-7,-1>
Trasa: około 25 km autostrada, 5 km miasto.
Klima: nastawiona na 18-19'C - 1/2 bieg wentylator
Styl jazdy: bardzo spokojny, bez gwałtownego przyspieszania, na autostradzie 120km/h ustawione na tempomacie.
Pod koniec trasy moje auto osiąga około 84'C będąc jeszcze na autostradzie, po zjechaniu z autostrady spada o 2-3'C. Obroty na autostradzie w okolicach 2,7-2,8k obr/min
Jak trochę pojeździłem po miesicie - czasami bardziej dynamicznie to temp. potrafiła podskoczyć do 89-90'C ale przy spokojnej jeździe spadała szybko do 85'C
A jak jest u was?
My TSI
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
Re: Jaką temperaturę oleju osiąga wasze auto
Temp ok -10
Trasa 24km autostrada, ok 2 km miasto
Klima na 19-20 st i wentylator na auto low
Jazda autostrada 110-120, miasto ok 80km
temperatura oleju ok 65-68 stopni nie wyższa... ale to diesel...
Nawet temperatura płynu sporo przed 90...
Trasa 24km autostrada, ok 2 km miasto
Klima na 19-20 st i wentylator na auto low
Jazda autostrada 110-120, miasto ok 80km
temperatura oleju ok 65-68 stopni nie wyższa... ale to diesel...
- kakaruto
- Mieszkaniec
Nie wiedziałem że jest taka różnica w temp. pomiędzy dieslem a benzyną - a niby ten sam olej zlecają (norma 504/507)marmi pisze:temperatura oleju ok 65-68 stopni nie wyższa... ale to diesel...
Dziś temp. ok -3'C
Trasa: około 25 km autostrada, 5-10 km miasto.
Klima: 18'C
Styl jazdy: 120 km/h na tempomacie + czasami przyspieszenie do 140 km/h żeby kogoś ominąć
Max temp. oleju - 85'C (80'C po około 19 min od zapalenia silnika), woda 90'C jak się rozgrzała po około 3-5km (dojazd na autobanke) i tak już do końca stała w tym samym miejscu.
My TSI
- marmi
- Mieszkaniec
- Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
niestety cr ma to do siebie że oddaje mało ciepła, do tego ogrzewanie w środku i jest efekt, żeby olej mi osiągnął 85-90 stopni to musze przejechać ponad 40km...kakaruto pisze:Nie wiedziałem że jest taka różnica w temp. pomiędzy dieslem a benzyną - a niby ten sam olej zlecają (norma 504/507marmi pisze:temperatura oleju ok 65-68 stopni nie wyższa... ale to diesel...
- kakaruto
- Mieszkaniec
Dziś się trochę powygłupiałem żeby zbadać zachowanie temp. silnika i się ogromnie zdziwiłem
Dziś temp. ok (-9'C, -7'C>
Trasa: ta sama co poprzednio (kawałek miasta a potem autobanka)
Klima: 19'C
Styl jazdy: trochę inny bo w zasadzie to 140 km/h na tempomacie + kilka razy przyspieszenie do 180 km/h.
Max temp. oleju - 82'C (80'C po około 16 min od zapalenia silnika według MFA - czyli trochę szybciej niż wczoraj), woda 90'C może trochę później niż poprzednio się rozgrzewała ale i tak pomijalnie krótko;)
Pomimo tego iż dziś obroty raczej nie schodziły poniżej 3k (poprzednio utrzymywały się na poziomie 2,7k-2,8k) olej rozgrzał się do max 82'C (a wczoraj do 85'C). Fakt dziś było zdecydowanie zimniej, ale że te kilka stopni aż taką różnice zrobiły. Dodatkowo po zjechaniu z autostrady temp max nie spadła (wczoraj spadła o około 3'C).
Jeżdżę z tompear (właściwie mamy identyczne auta), i u niego charakterystyka cieplna samochodu jest mocno inna od mojej. U niego się mocniej (o około 3-4'C) i raczej szybciej niż u mnie grzeje - stąd moje pytanie jak to u was wygląda. Czy tylko mój Golfa (podobnie jak ja) nie lubi wysokich temperatur
Dziś temp. ok (-9'C, -7'C>
Trasa: ta sama co poprzednio (kawałek miasta a potem autobanka)
Klima: 19'C
Styl jazdy: trochę inny bo w zasadzie to 140 km/h na tempomacie + kilka razy przyspieszenie do 180 km/h.
Max temp. oleju - 82'C (80'C po około 16 min od zapalenia silnika według MFA - czyli trochę szybciej niż wczoraj), woda 90'C może trochę później niż poprzednio się rozgrzewała ale i tak pomijalnie krótko;)
Pomimo tego iż dziś obroty raczej nie schodziły poniżej 3k (poprzednio utrzymywały się na poziomie 2,7k-2,8k) olej rozgrzał się do max 82'C (a wczoraj do 85'C). Fakt dziś było zdecydowanie zimniej, ale że te kilka stopni aż taką różnice zrobiły. Dodatkowo po zjechaniu z autostrady temp max nie spadła (wczoraj spadła o około 3'C).
Jeżdżę z tompear (właściwie mamy identyczne auta), i u niego charakterystyka cieplna samochodu jest mocno inna od mojej. U niego się mocniej (o około 3-4'C) i raczej szybciej niż u mnie grzeje - stąd moje pytanie jak to u was wygląda. Czy tylko mój Golfa (podobnie jak ja) nie lubi wysokich temperatur
My TSI
Re: Odp: Jaką temperaturę oleju osiąga wasze auto
Pytanie czy macie te same oleje, ilość płynu chłodzącego, czy auta w garażu stoją itp?
- kakaruto
- Mieszkaniec
Mamy inny olej (ja 2 razy już wymieniałem, Tomek = null),
Płynu powinno być tyle samo (ale sprawdzę),
Garage - to jedno stoi, drugie marznie (ale to akurat chyba ma mniejsze znaczenie - bo oba marzną w ciągu dnia jak czekają na powrót do domu)
Płynu powinno być tyle samo (ale sprawdzę),
Garage - to jedno stoi, drugie marznie (ale to akurat chyba ma mniejsze znaczenie - bo oba marzną w ciągu dnia jak czekają na powrót do domu)
My TSI
-
Beskid
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Silnik: CAXA 1.4 TSI 122KM
Temperatura na zwenątrz:
-7
Temperatura w samochodzie:
climatronic ustawiony na 18 stopni
Dystans:
23 km (19 km - droga krajowa, 4 km miasto)
Czas przejazdu:
25 min
Temperatura oleju:
82 stopnie
Olej:
Castrol LL III
Jazda raczej spokojna ale płynna, prędkość maksymalna 110. Temperatura wody 90 stopni osiągnieta po ok. 6/7 km.
Przy jakiej temperaturze zaczyna działać wskaźnik temperatury oleju? U mnie temperatura wody ma już 90 stopni a na wyświetlaczu jeszce brak informacji o temperaturze oleju. Cyferki pojawiają się, kiedy olej osiągnie temperaturę nieco ponad 50 stopni.
-7
Temperatura w samochodzie:
climatronic ustawiony na 18 stopni
Dystans:
23 km (19 km - droga krajowa, 4 km miasto)
Czas przejazdu:
25 min
Temperatura oleju:
82 stopnie
Olej:
Castrol LL III
Jazda raczej spokojna ale płynna, prędkość maksymalna 110. Temperatura wody 90 stopni osiągnieta po ok. 6/7 km.
Wydaję mi się, że od pewnych prędkości zachodzi zależność im szybciej jedziesz tym szybsze chłodzenie (zwłaszcza na mrozie). Wyższe obroty nie rekompensują chłodzenia silnika przez opływające zimne powietrze.kakaruto pisze:Styl jazdy: trochę inny bo w zasadzie to 140 km/h na tempomacie + kilka razy przyspieszenie do 180 km/h.
Przy jakiej temperaturze zaczyna działać wskaźnik temperatury oleju? U mnie temperatura wody ma już 90 stopni a na wyświetlaczu jeszce brak informacji o temperaturze oleju. Cyferki pojawiają się, kiedy olej osiągnie temperaturę nieco ponad 50 stopni.
- kakaruto
- Mieszkaniec
Beskid, dzięki za feedback
Widzę że u Ciebie sytuacja bardzo podobna do mojej.
A u Tomek inaczej, przy poniższych warunkach
Dziś temp. ok -7'C
Trasa: identyczna jak moja (kawałek miasta a potem autobanka)
Klima: 19'C + ja se włączyłem grzanie dupy
Styl jazdy: spokojny - 120 km/h na tempomacie, bez agresywnego wymijania itp.
Max temp. oleju - 86'C (o ile nie było wyżej - jako pasażer źle mi się tam zagląda) (50'C tuż w momencie jak woda osiągnęła 90'C - co miało miejsce jak w moim przypadku po okło 6-7km od ruszenia.
Po zjechaniu z autostrady temp max spadła mu do około 82'C
Postaram się zwrócić uwagę jak szybko u Tomka auto nabiera temp. 80'C - ale to już pewnie po nowym roku dopiero.
Widzę że u Ciebie sytuacja bardzo podobna do mojej.
A u Tomek inaczej, przy poniższych warunkach
Dziś temp. ok -7'C
Trasa: identyczna jak moja (kawałek miasta a potem autobanka)
Klima: 19'C + ja se włączyłem grzanie dupy
Styl jazdy: spokojny - 120 km/h na tempomacie, bez agresywnego wymijania itp.
Max temp. oleju - 86'C (o ile nie było wyżej - jako pasażer źle mi się tam zagląda) (50'C tuż w momencie jak woda osiągnęła 90'C - co miało miejsce jak w moim przypadku po okło 6-7km od ruszenia.
Po zjechaniu z autostrady temp max spadła mu do około 82'C
Postaram się zwrócić uwagę jak szybko u Tomka auto nabiera temp. 80'C - ale to już pewnie po nowym roku dopiero.
U mnie jak i u Tomka temp. oleju pojawia się dopiero po rozgrzaniu oleju do 50'C. I u mnie podobnie jak u Ciebie - woda osiąga 90'C a olej jeszcze ciągle pokazuje przez jakiś czas "---"Beskid pisze:Przy jakiej temperaturze zaczyna działać wskaźnik temperatury oleju? U mnie temperatura wody ma już 90 stopni a na wyświetlaczu jeszce brak informacji o temperaturze oleju. Cyferki pojawiają się, kiedy olej osiągnie temperaturę nieco ponad 50 stopni.
My TSI
-
przembarca
- Nieśmiały
- Silnik: 1.6 TDI 105KM
Tak czytam i widzę małe wartości u Was.. ja mam olej jak się jedzie nawet 100 stopni... to jest niepokojące??
Zależy od tego jak jedziesz 
- Baster
- VIP
- Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
- Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
He he to przy mojej zabawie golfem to nawet przekraczalo 120c na Castrolu.przembarca pisze:Tak czytam i widzę małe wartości u Was.. ja mam olej jak się jedzie nawet 100 stopni... to jest niepokojące??
Teraz po wymianie na motula przy tej samej trasie i tempie spadlo do 115c.
Wiec tez zaleznosc jaki olej zalany.
W planach wlozenie chlodnicy oleju co obnizy temperature o 15-20c
Baster
-
azssms
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6 GTI
- Silnik: 2.0 TSI
U mnie na Motulu jakies 115 stopni przy swietnej zabawie na autostradzie,,,,,
-
przembarca
- Nieśmiały
- Silnik: 1.6 TDI 105KM
wiem, że mam castrol... ale dokładnie typ nie pamiętam... aha więc to norma jak tak 
A u mnie castrol 117 również na autostradzie.azssms pisze:U mnie na Motulu jakies 115 stopni przy swietnej zabawie na autostradzie,,,,,
-
haka21
- Aktywny
- Auto: Golf6
- Silnik: CAXA 1.4 TSI 122km
Moje maxy:
Castrol - 111 stC.
Mobil 1 - 103 st.C - olej na którym osiągnąłem top Vmax
Shell - 106 st.C
Motul - 109 st.C
Amsoil - 101 st.C (ale niemieckie autostrady przed nim - maj lub czerwiec)
Castrol - 111 stC.
Mobil 1 - 103 st.C - olej na którym osiągnąłem top Vmax
Shell - 106 st.C
Motul - 109 st.C
Amsoil - 101 st.C (ale niemieckie autostrady przed nim - maj lub czerwiec)