Hej. Od paru dni jestem raczej szczęśliwym posiadaczem Golfa VI. Niestety wczoraj odkryłem pierwszą usterkę w swoim samochodzie, której przy oględzinach nie zauważyłem. Otóż nie jestem w stanie obniżyć luster zarówno prawego jak i lewego lusterka. Wszystkie inne kierunki: góra, lewo, prawo oraz podgrzewanie działają poprawnie. Objawy wskazywały na uszkodzony joystick, który dziś wymieniłem na inny (używany oryginał), niestety problem nie ustąpił. Ja w międzyczasie próbując "rozruszać" regulator ustawiłem oba lusterka patrzące w niebo.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie dalej szukać problemu?
Czy istnieje jakaś awaryjna metoda opuszczenia lusterek tak abym mógł bezpiecznie poruszać się po drogach?
Czy ktoś posiada rozpiskę pinów w joysticku? Jedyna, którą znalazłem wydaje się, że nie ma zastosowania w moim egzemplarzu.
Pozdrawiam i za wszystkie cenne ready z góry dziękuję.
UPDATE:
Dziś pożyczyłem VCDS-a i zwrócił błąd:
- Kod: Zaznacz cały
Znaleziono 1 błąd:
01340 - Przełącznik ustawiania lusterek
008 - Niezrozumiały sygnał - Sporadyczny
Faktycznie jak wszedłem w bloki pomiarowe to sterownik nie rozumiał sygnału jaki pochodził z joysticka w pozycji na dół. Pomyślałem, że może ten na który wymieniłem też jest uszkodzony wiec go wyciągnąłem, rozebrałem i pomierzyłem rezystancje, które wyniosły:
1. Pozycja neutralna: nieskończoność
2. Góra: 0 Ohm
3. Lewo: 270 Ohm
4. Prawo: 820 Ohm
5. Dół: 100 Ohm
Nie wiem czy to są poprawne wartości ale takie rezystory znajdują się na płytce tego manipulatora więc wydaje mi się, że tak ale jak ktoś ma taki włącznik i mógłby zmierzyć rezystancje w każdej pozycji to byłbym wdzięczny.
PS. czy VCDS pozwala odczytać wartości analogowe czyli rezystancję, którą odczytuje sterownik drzwi?