Witam,
czy ktoś orientuje się czy da się zrobić chip tuning silnika w Golf 7 1.4 TSI 150 KM DSG tak by nie utracić gwarancji?
Ewentualnie czy polecacie jakiś zakład który się w tym specjalizuje tak by zasięgnąć więcej informacji?
Pozdrawiam
Chip tuning/power box 1.4 TSI 150 KM
Moderator: flo
Regulamin forum
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
Re: Chip tuning/power box 1.4 TSI 150 KM
Z utrzymaniem gwarancji to raczej wątpię... tu np. 1.4TSI 140KM zrobiony na 180KM:
vw-mk7-profil/golf-7-1-4-tsi-2013-highline-t6242.html
No i skrzynia DSG DQ200 wkładana do silnika 1.4TSI przewidziana jest niby do momentu tylko 250Nm
No i skrzynia DSG DQ200 wkładana do silnika 1.4TSI przewidziana jest niby do momentu tylko 250Nm
-
catalan
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Silnik: 1.4 TSI 160 KM DSG
Czyli by utrzymać gwarancję to jedynie wchodzi jakiś Power Box, którego można wypiąć przed wizytą w ASO tak jak tutaj https://www.v-tuning.pl/katalog-mocy/vo ... -km-110-kw jednak to tylko 15 KM i 28 Nm więcej więc wygląda na to, że szkoda zachodu.amargro pisze:Z utrzymaniem gwarancji to raczej wątpię... tu np. 1.4TSI 140KM zrobiony na 180KM:
W tym Golfie jest już 320 Nm a jednak nie widziałem, żeby skrzynia była zmieniana.
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
Trzeba by być jasnowidzem, żeby przewidzieć czy i z jakich uprawnień gwarancji byłaby ewent. w przyszłości konieczność skorzystać i czy wtedy ASO będzie tak głęboko szukać, żeby znaleźć np. zmiany map po tuningu... a może nawet im to przez myśl nie przejdzie - ocena ryzyka zawsze ciąży na właścicielu.catalan pisze:Czyli by utrzymać gwarancję to jedynie wchodzi jakiś Power Box
Ja osobiście BOX'a w ogóle bym nie założył.
Jeśli chodzi Ci o tego forumowego Golfa z linku - to on ma manualną skrzynię... choć nie wiem czy ona przenosi więcej Nm niż DSG7.catalan pisze:W tym Golfie jest już 320 Nm a jednak nie widziałem, żeby skrzynia była zmieniana.
-
catalan
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Silnik: 1.4 TSI 160 KM DSG
Racja, nie zauważyłem początkowo, że to jest manual.amargro pisze:Ja osobiście BOX'a w ogóle bym nie założył.catalan pisze:Czyli by utrzymać gwarancję to jedynie wchodzi jakiś Power Box
Możesz rozwinąć dlaczego?
Jeśli chodzi Ci o tego forumowego Golfa z linku - to on ma manualną skrzynię... choć nie wiem czy ona przenosi więcej Nm niż DSG7.catalan pisze:W tym Golfie jest już 320 Nm a jednak nie widziałem, żeby skrzynia była zmieniana.
-
KriSSo
- Sympatyk
- Auto: VW Golf variant
- Silnik: DJHA
Chip tuning/power box 1.4 TSI 150 KM
Przecież teraz każdy serwis, nawet olejowy wymaga inspekcji online, choćby po to żeby ją skasować. Każda ingerencja w sterownik jest momentalnie wyłapana. Tu serwis nie ma nic do tego. W systemie pojawi się jedynie komunikat i po gwarancji. Nikt niczego nie będzie i nie musi szukać. Podepną kompa, a resztę zrobi system. Zatem tylko box wchodzi w rachubę. Chyba, że odpuszczamy gwarancję i bawimy się w tuning. Skończyły się dobre czasy zerowania licznika programowań i świetego spokoju.amargro pisze: Trzeba by być jasnowidzem, żeby przewidzieć czy i z jakich uprawnień gwarancji byłaby ewent. w przyszłości konieczność skorzystać i czy wtedy ASO będzie tak głęboko szukać, żeby znaleźć np. zmiany map po tuningu... a może nawet im to przez myśl nie przejdzie - ocena ryzyka zawsze ciąży na właścicielu.
-
Zdravko
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 7 FL
- Silnik: 1.4 TSI 150KM DSG
Mam zrobiony silnik z 150KM na 180KM i przy przeglądzie na gwarancji nic się nie czepiali nikt nic nie mówił...
-
greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Silnik: 2.0 TSI
Zaczna analizowac jak zglosisz jakas awarie zwiazana z silnikiem, jak wszystko dziala to nie chce sie im sprawdzac tylko robia przeglad i juz. Sprawdzenie czy cos bylo zmieniane w sterowniku nie jest trudne dla serwisu.
-
dybson
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf mk7
- Silnik: 1.2 TSI
Też jeżdżę po programie zrobionym na gwarancji (jeszcze rok został) i jeżeli nie ma usterek, które zgłaszasz serwisowi. silnikiem to tym samym nic nie znajdą
Przy czym po montażu Boxa i tak wyjdą wszelkie odchylenia na logach dynamicznych jakby doszło do zgłoszenia awarii więc odpięcie Boxa nic nie da.
- TuneFORCE
- Sympatyk
- Auto: Golf
- Silnik: CDLF
A co ma wyjść? BOXa demontujesz przed wizyta w ASO i narty.dybson pisze:Też jeżdżę po programie zrobionym na gwarancji (jeszcze rok został) i jeżeli nie ma usterek, które zgłaszasz serwisowi. silnikiem to tym samym nic nie znajdąPrzy czym po montażu Boxa i tak wyjdą wszelkie odchylenia na logach dynamicznych jakby doszło do zgłoszenia awarii więc odpięcie Boxa nic nie da.
Za to jak wrócisz softem do serii to wtedy już do tego dojdą niestety
Zakładamy BOXy do wielu aut i nie słyszałem, żeby komuś ktoś zabrał gwarancję....głowa spokojniejsza.
Oczywiście o ile zakładamy, że wybuchnie nam silnik...
Tutaj trochę więcej o BOXach: https://tuneforce.pl/boxy