Dzisiaj jest 24 sie 2019, 12:13


1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

kameleon

Nowicjusz

  • Posty: 11
  • Rejestracja: 26 maja 2016, 19:46
  • Online: 21h 48m 59s
  • Auto: VWgolf6 Variant
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Szczecin

1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Post02 sie 2019, 22:09

Witam wszystkich forumowiczów.
Szukam pomocy, mam następujący problem: moje auto zaczęło dymić na czarno i tracić moc przy włączonej klimatyzacji. Na 1 biegu podczas ruszania z miejsca potrafi się zadławić i beknąć chmurę czarnego dymu, to samo się dzieje na 2 i 3 biegu. Przy wciśnięciu pedału gazu auto wchodzi w tryb awaryjny. Pierwszy błąd, który ustaliłem, to błąd czujnika temperatury powietrza dolotowego - raz pokazywał temp. -40, raz 53C. Wymieniono przepływomierz powietrza i czujnik ciśnienia doładowania. Objawy nie ustały. Auto nie jedzie gdy jest włączona klimatyzacja, natomiast gdy jadę bez klimy to jest lepiej, choć łapie dziury na 2 i 3 biegu miedzy 1700obr/2100 ob/ min. Jestem właścicielem auta od 4 lat, po podniesieniu mocy na 130 km i bez DPF wszystko działało bez zarzutów. Na chwilę obecną brak błędów, a mimo to auto nie jedzie. Jeżeli ktoś coś wie i może pomóc, lub ma jakiś pomysł co może być przyczyną tego problemu,to będę bardzo wdzięczny za informację.
Offline
Awatar użytkownika

kameleon

Nowicjusz

  • Posty: 11
  • Rejestracja: 26 maja 2016, 19:46
  • Online: 21h 48m 59s
  • Auto: VWgolf6 Variant
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: 1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Post03 sie 2019, 21:57

W dniu dzisiejszym kolejny raz tryb awaryjny oraz błąd P0011300, tylko , że czujnik ciśnienia MAP był wymieniony na nowy.....czyżby była to wiązka????
Nikt nie ma żadnego pomysłu....????????
Wszyscy na wakacjach?????
Offline

Maciek

Forumowicz

  • Posty: 797
  • Rejestracja: 02 paź 2016, 09:35
  • Online: 19d 16h 19m 50s
  • Pochwały: 8
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAYC 1.6TDI
  • Lokalizacja: Mikolajki

Re: 1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Post03 sie 2019, 22:49

Wstaw skana i będzie lepiej ustalić ten błąd, a tak to nie pomagasz. Wiązkę możesz sprawdzić odłączając czujnik i zobaczyć czy błąd będzie taki sam, czy inaczej podpisany
Offline

A-R-T-U-R

Gadatliwy

  • Posty: 211
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 11d 17h 29m 32s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: 1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Post03 sie 2019, 23:55

był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

kameleon

Nowicjusz

  • Posty: 11
  • Rejestracja: 26 maja 2016, 19:46
  • Online: 21h 48m 59s
  • Auto: VWgolf6 Variant
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: 1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Post04 sie 2019, 09:04

Tak czytałem i jeszcze to...:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3363805.html
Offline

A-R-T-U-R

Gadatliwy

  • Posty: 211
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 11d 17h 29m 32s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: 1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Post04 sie 2019, 09:17

Sprawdzales?
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

kameleon

Nowicjusz

  • Posty: 11
  • Rejestracja: 26 maja 2016, 19:46
  • Online: 21h 48m 59s
  • Auto: VWgolf6 Variant
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: 1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Post04 sie 2019, 19:11

Wczoraj błąd został wykasowany, przejechałem się ok. 5 km i wszystko było ok.
Dzisiaj wsiadłem, przekręciłem kluczyk i wyskoczył błąd. Zgasiłem silnik, otworzyłem maskę, dotknąłem wiązki, która idzie od przepływomierza do obudowy kabiny. Odpaliłem silnik, błędu brak, auto jedzie. Jutro zabieram się za oględziny całej wiązki.
Offline
Awatar użytkownika

kameleon

Nowicjusz

  • Posty: 11
  • Rejestracja: 26 maja 2016, 19:46
  • Online: 21h 48m 59s
  • Auto: VWgolf6 Variant
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: 1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Post06 sie 2019, 13:12

Witam wszystkich
Usterka usunięta:) Przyczyną była uszkodzona wiązka od wtyczki czujnika MAP sensor, ewidentnie wina jakiegoś szkodnika , stad objawy nie prawidłowych wartości zassanego powietrza.
Offline

A-R-T-U-R

Gadatliwy

  • Posty: 211
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 11d 17h 29m 32s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: 1.6TDI Brak mocy i klimatyzacja

Post06 sie 2019, 16:33

=D> =D>
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek

Wróć do Układ napędowy i skrzynia biegów

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość