Jakiś czas temu prawe koło spotkało się garbem na drodze tak że aż w środku zadzwoniło. Od tego czasu prawy kąt mam 7 st. (zamiast jak dobrze pamiętam 7 st 4x min +/- 30 min).
W ASO mówią że jest ok i żeby tego nie ruszać bo to nic takiego. Jednak ja bym chciał to naprawić. Dodatkowo wydaje mi się, że od tamtego czasu kierownica musi być lekko w lewo żeby jechał prosto.
Reszta parametrów geometrii jest jak najbardziej ok - tylko ten kąt.
W przyszłym tygodniu jadę do ASO. Podpowiedzcie mi jak do tego najmądrzej podejść. Gdzie szukać elementu, który jest winny złej wartości.
Czy w ASO mogą mieć sposób na sprawdzenie tego, czy tylko wymiana po kolei każdego z elementów zawieszenia?
Który z elementów podejrzewalibyście na początku: sworzeń, wahacz?
Czy wahacz ma wpływ na ten parametr?
Zły kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Silnik: CLHA
Re: Zły kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy
Kát wyprzedzenia sworznia zwrotnicy zmienia sie wtedy,gdy odleglosc miedzy kolami z jednej strony auta jest inna niz odleglosc miedzy kolami z drugiej strony.
Powinne byc takie same.Reasumujac,moze byc podgiety wachacz (do tylu) lub przesuniete tzw."sanki",bo na nich chyba jest troszke regulacji.Wszystkie te uszkodzenia pewnie sá minimalne I golym okiem niezauwazalne.
Ja bym to wszystko zostawil tak jak jest,bo o ile káty pochylenia sá dobre,powinien jechac prosto.
Powinne byc takie same.Reasumujac,moze byc podgiety wachacz (do tylu) lub przesuniete tzw."sanki",bo na nich chyba jest troszke regulacji.Wszystkie te uszkodzenia pewnie sá minimalne I golym okiem niezauwazalne.
Ja bym to wszystko zostawil tak jak jest,bo o ile káty pochylenia sá dobre,powinien jechac prosto.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
Dobrze mówią żeby nie ruszać bo nie ma to sensu, prawe koło zawsze najczęściej spotyka się z dziurami, garbami itd i często kąt się troszkę zmienia..
A jesli już chcesz mieć geometrię na cacy to proponowałbym udać się do starych sprawdzonych specjalistów od geometrii a nie do aso, gdzie laser i komputer mówią że jest ok a nie jest...
A jesli już chcesz mieć geometrię na cacy to proponowałbym udać się do starych sprawdzonych specjalistów od geometrii a nie do aso, gdzie laser i komputer mówią że jest ok a nie jest...
Pewnie zrobię tak, że jak uda im się wyprostować kierownicę bez metody "przestawienie o ząbek" to faktycznie zostawię to bo wahacz to 600, sworzeń 160 a i tak nie ma gwarancji, że to akurat to.
A czy myślicie, że może mieć wpływ na ten parametr delikatny luz na tylnej tulei przedniego prawego wahacza?
I jeszcze jedno pytanie: jaki numer ma tylna tuleja przedniego wahacza w zawieszeniu GTD? W etce tego numeru nie widzę - jest tylko nr przedniej tulei i całego bloku aluminiowego z tylną tuleją a samego wkładu nie ma.
Na allegro znalazłem nr 1K0 407 183 E ale wszędzie jest dopisek "WSZYSTKIE WERSJE NADWOZIA I SILNIKA BEZ ZAWIESZENIA SPORTOWEGO I WZMACNIANEGO". Tych od cupry raczej nie chcę bo dużo osób narzeka na ich zbyt dużą sztywność.
A czy myślicie, że może mieć wpływ na ten parametr delikatny luz na tylnej tulei przedniego prawego wahacza?
I jeszcze jedno pytanie: jaki numer ma tylna tuleja przedniego wahacza w zawieszeniu GTD? W etce tego numeru nie widzę - jest tylko nr przedniej tulei i całego bloku aluminiowego z tylną tuleją a samego wkładu nie ma.
Na allegro znalazłem nr 1K0 407 183 E ale wszędzie jest dopisek "WSZYSTKIE WERSJE NADWOZIA I SILNIKA BEZ ZAWIESZENIA SPORTOWEGO I WZMACNIANEGO". Tych od cupry raczej nie chcę bo dużo osób narzeka na ich zbyt dużą sztywność.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
Vw samego wkładu nie sprzedaje tylko całość...
w gtd masz numer całości 1K0199232K prawy od 01.03.2010
w gtd masz numer całości 1K0199232K prawy od 01.03.2010
Kupiłem od cupry 6LL 407 183 na pewno będą twardsze i trwalsze niż te 1K0 407 183E. Okaże się po założeniu.
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Silnik: 2.0 TDI 175koni
Pewnie zrobię tak, że jak uda im się wyprostować kierownicę bez metody "przestawienie o ząbek" to faktycznie zostawię to bo wahacz to 600, sworzeń 160 a i tak nie ma gwarancji, że to akurat to.
Ale takie triki to sie chyba robilo w syrenach
Ustawiasz kierownice na wprost I regulujesz drazki kierownicze.....I po problemie
Ale takie triki to sie chyba robilo w syrenach
Ustawiasz kierownice na wprost I regulujesz drazki kierownicze.....I po problemie
Zdziwiłbyś się - ja też się zdziwiłem. W ASO mi powiedzieli, że w jakimś tam zakresie jest to dopuszczalne.lkgh pisze:Ale takie triki to sie chyba robilo w syrenach
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Silnik: 2.0 TDI 175koni
Gwint ma ok 2 cm, wiec zakres regulacji jest dosc duzy. Nie wiem jak musialo by byc krzywe auto zeby nie moc tego skasowac za pomoca regulacji drazkow.
Ok, oczywiście ja tylko mówię, że przestawienie kierownicy też jest dopuszczalne w ASO a nie, że nie ma możliwości ustawienia inaczej.lkgh pisze:Gwint ma ok 2 cm, wiec zakres regulacji jest dosc duzy. Nie wiem jak musialo by byc krzywe auto zeby nie moc tego skasowac za pomoca regulacji drazkow.