Do Golfa wg zeleceń producenta Pb95
Długodystansowy dostaje ON Verwa albo Diesla z za zachodniej granicy
Pozdrov
Moderator: rafaello
Ja od poczatku leje Verve ON. Polecal mi to moj znajomy ktory pracuje ponad 8 lat na stacji Shell i Verva ON jest odrobine jakosciowo lepsza niz zwykly diesel powiedzmy z Orlenu. Chodzi glownie o dodatki uszlachetniajace i srodki myjace. Od poczatku leje Verve ON i auto zachowuje sie naprawde dobrze, wiec nie odczuwam potrzeby aby to zmieniac. Auto moze nie dostanie kopa jesli chodzi o osiagi bo to nie o to chodzi. Silnik natomiast powinien odrobine odczuc ta zmiane. Zwlaszcza po dluzszym okresie uzytkowania. Pozyjemy, zobaczymy!kamill pisze:Czym się różni premium diesel od zwykłego? Poza cena oczywiście
Najwazniejsze ze sie nie psujekamill pisze:To nie pytajcie co ja leje :p i tez jezdzi i nic sie nie psuje
Podobnie jak kolega, także zauważyłem że na Verwie z Orlenu robie więcej kilometrów,BartekG pisze:Witam!
Przez rok czasu lałem disla Bp Ultimate. Ale raz byłem zmuszony zatankować na Orlenie i wlałem Verve to zauważyłem, że auto całkiem inaczej (o wiele lepiej) zaczęło zachowywać się szczególnie przy wyprzedzaniu i pod górę. Już od kilku miesięcy tankuję tylko Verve na Orlenie i z czasem okazało się że nawet jest, co prawda niewiele, ale niższe spalanie (najczęściej jeżdżę tą samą trasą).
Bujdakakaruto pisze:Przez pierwsze 7 miesięcy od nowości lałem tylko 95 z shell w zdecydowanej większości przypadków z tej samej stacji.
Od mniej więcej lutego tego roku leje 98 Ultimate z BP (również staram się z tej samej stacji).
Moje wnioski
Żadnej różnicy w mocy pomiędzy 95 a 98 nie widzę. Nie porównywałem ilości przejechanych kilometrów na tej samej ilości paliwa - bo to akurat moim zdaniem jest niemierzalne, mimo wszystko wydaje mi się że wyniki będą mocno zbieżne.
Dlaczego zatem leje 98 skoro różnicy nie widać - bo mam nadzieje że to co mówią i piszą o paliwach premium jest prawda, a zatem są "przyjaźniejsze" dla silnika niż te zwykłe, a co za tym idzie, silnik dłużej zachowa swoje oryginalne właściwości.
Wybór na BP padł tylko dla tego że na Shellu nie ma paliwa o liczbie oktanowej równiej 98- a ten Racing to jednak lekka przesada cenowa
Ale wytlumacz mi to jakim cudem?????? Ilosc paliwa jaka zuzyjesz zalezy od czasu otwarcia wtryskiwaczy, chcesz mi powiedziec ze one czuja roznice i same sie na krocej otwieraja???mistrz pisze:Shell twierdzi, że nowe paliwa to oszczędność jednego litra na baku (średnio liczone). Myślisz że odczujesz te 10-15km więcej?Dla mnie to nadal to samo 95 co wcześniej, po prostu dział marketingu chciał o sobie przypomnieć
![]()
Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2
Zabielają mąkąlkgh pisze:
Ale wytlumacz mi to jakim cudem?????? Ilosc paliwa jaka zuzyjesz zalezy od czasu otwarcia wtryskiwaczy, chcesz mi powiedziec ze one czuja roznice i same sie na krocej otwieraja???Please
Może takim, że w tym samym czasie otwarcia wtryskiwaczy silnik wykona lepszą pracę, czyli zamiast wciskać gaz powiedzmy przez 10s będziesz go wciskał np. przez 9,9s żeby pokonać ten sam dystans. Tak sobie myślę.tberent pisze: Ale wytlumacz mi to jakim cudem?????? Ilosc paliwa jaka zuzyjesz zalezy od czasu otwarcia wtryskiwaczy, chcesz mi powiedziec ze one czuja roznice i same sie na krocej otwieraja???Please
Muti pisze:Z mojego doświadczenia. Na 98 auto się lepiej zbiera, rowniej chodzi, płynniej się zmienia biegi i nie szarpie tak.
Co do paliwa shella jak to możliwe.. Otóż prosto.. Jeżeli paliwo jest bardziej wartościowe /kaloryczne, to aby uzyskać tę samą pracę zużywa się mniej paliwa. Także Ty jako kierowca wciskasz mniej gazu uzyskując większą moc.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Lepsza prace?? Czyli co, lepiej sie spali?seba pisze:Może takim, że w tym samym czasie otwarcia wtryskiwaczy silnik wykona lepszą pracę, czyli zamiast wciskać gaz powiedzmy przez 10s będziesz go wciskał np. przez 9,9s żeby pokonać ten sam dystans. Tak sobie myślę.tberent pisze: Ale wytlumacz mi to jakim cudem?????? Ilosc paliwa jaka zuzyjesz zalezy od czasu otwarcia wtryskiwaczy, chcesz mi powiedziec ze one czuja roznice i same sie na krocej otwieraja???Please
Wysłane z telefonu.
Zgoda w stu procentach dalsza dyskusja nie ma sensu.lkgh pisze:dalsza dyskusja nie ma sensu
Muti pisze:Racja. Ja to sprawdziłem w praktyce.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka