Tak jak do wszystkich TSI - Motul Specific 504.00 / 507.00marrcin pisze:To co byś konkretnie polecił z Motula do mnie ?Iwo pisze:Jeżeli chodzi o jakość olejów to ma to bardzo duże znaczenie, sam fakt osiąganych temperatur świadczy o tym , który olej jest dobrej a , który gorszej jakości. Ja wymieniłem olej po przejechaniu ok 2tys km, piszą , że nie trzeba ale wole wiedzieć na czym jeżdżę. Silnik są docierane w fabrykach i nie ma konieczności ich oszczędzania ale ten pierwszy tys. km można wytrzymać bez wciskania gazu w podłogę. Olej na przeglądy jak i filtry zawsze przywożę swoje, wychodzi dużo taniej a różnią się tylko tym , że nie mają znaczka VW (filtry MANN-HUMMEL są oryginalnie montowane w fabrykach VAG), nigdy nie miałem z tym problemu w ASO.
Wymiana oleju po docieraniu ?
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
Iwo
- Aktywny
- Auto: GOLF mk6 GTI
- Silnik: 2.0 TSI
Re: Wymiana oleju po docieraniu ?
Moim skromnym zdaniem przesadzacie z tymi olejami. TSI to nie jest jakiś cud techniki...
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Silnik: CAVD
Dokładnie, to nie jest cud...mich pisze: TSI to nie jest jakiś cud techniki...
My TSI
-
stilo_kielce
- Nowicjusz
- Auto: Variant MK6
- Silnik: 1.6 TDI 105 KM
Millers super oleje!!!
to panowie jaki olej polecacie po 55 tysiacach do 1.6 TDI ?
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Silnik: CAVD
Ja polecam ten temat Jaki olej polecacie, a wnioski musisz wyciągnąć samemu
. Niestety za krótko jeżdżę na Motulu abym mógł go porównać do Castrola z ASO.
My TSI
- Pablo1979
- Aktywny
- Auto: VW Golf 7
- Silnik: TSI 122KM
Re: VW Golf 7 - 1.4 TSI 122 KM - 2013 Highline White
Mam pytanie do właścicieli golfa 7, czy często dolewacie oleju między wymianami oleju, jeśli tak to ile i jak często w tych silnikach wymienia się olej? Ludzie piszą że co 30tys. albo że lepiej co 15tys. wymieniac. Jak to się ma do rzeczywistości.
Będę odbierał auto za 2tygodnie i zastanawiam się czy oprócz standardowej gwarancji 2 lata czy nie dobrac jeszcze z rok lub dwa na wszelki wypadek bo różne opinie krążą o silniku 1,4 TSI. Będę wdzięczny jeśli mi doradzicie bo na pewno już macie zrobione więcej niż ze 20tys. autkami. Z góry dziękuję za odpowiedzi .
Będę odbierał auto za 2tygodnie i zastanawiam się czy oprócz standardowej gwarancji 2 lata czy nie dobrac jeszcze z rok lub dwa na wszelki wypadek bo różne opinie krążą o silniku 1,4 TSI. Będę wdzięczny jeśli mi doradzicie bo na pewno już macie zrobione więcej niż ze 20tys. autkami. Z góry dziękuję za odpowiedzi .
-
marcinde
- Sympatyk
- Silnik: 1.4 TSI 140KM
Dodatkowa gwarancja jak najbardziej! Nie kosztuje jakichś kosmicznych pieniędzy, a zapewnia spokojniejszy sen.
Olej wymieniaj co 15tys, nie słuchaj książki serwisowej i ludzi którzy uważają że co 30tys wystarczy.
Mam 17tys przejechane, miedzy wymianami nie było konieczności dolewania oleju.
Olej wymieniaj co 15tys, nie słuchaj książki serwisowej i ludzi którzy uważają że co 30tys wystarczy.
-
street
- Sympatyk
- Auto: Golf 7
- Silnik: 1.4 TSI
marcinde pisze:Dodatkowa gwarancja jak najbardziej! Nie kosztuje jakichś kosmicznych pieniędzy, a zapewnia spokojniejszy sen.
Dlaczego ma nie słuchać książki serwisowej ? poprzyj to jakimś źródłem.
-
marcinde
- Sympatyk
- Silnik: 1.4 TSI 140KM
Wiesz jak się nazywa to źródło? Zdrowy rozsądek. Jeśli masz ochotę jeździć na zupie (bo tyle będzie wart olej po 30tys) to jeździj. Każdy kogo zapytasz czy lepiej zmieniać co 15 czy co 30, odpowie to samo. Kolega Pablo1979 zapytał jak się mają teoretyczne wymiany co 30, do tego co użytkownicy stosują w praktyce, więc odpowiadam, i zarazem podpowiadam.street pisze:Dlaczego ma nie słuchać książki serwisowej ? poprzyj to jakimś źródłem.marcinde pisze:Dodatkowa gwarancja jak najbardziej! Nie kosztuje jakichś kosmicznych pieniędzy, a zapewnia spokojniejszy sen.
Niektórzy użytkownicy zaznaczyli w swoich tematach, że mają zamiar jeździć dłuższy czas nowym nabytkiem. Tym bardziej uważam, że zadbany silnik odwdzięczy się długim i bezproblemowym przelotem (czego sobie i wszystkim życzę), a wymienianie oleju co 30tys to nie jest dbanie o silnik.
- Pablo1979
- Aktywny
- Silnik: TSI 122KM
Dowiadywałem się u znajomego mechanika co zajmuje się tylko VW i Audi , wymieniac co 15tys., a to co piszą w książce przepuścic przez palce. Tak samo pierwsza wymiana niby powinna odbyc się po 30tys. ale nie dłużej niż 2 lata, tak jest zalecane w serwisach, ale pewien serwisant powiedział mi ,że większośc wymienia profilaktycznie po 2tys. ponieważ wszystkie części w środku silnika się docierają, piszę o tym bo też tak słyszałem.
- swietlik
- Stały Bywalec
- Auto: vw golf 7
- Silnik: tsi 1.4 122km
No to teraz też mam dylemat kiedy wymienić olej ????????? jak wy robicie ????Pablo1979 pisze:Dowiadywałem się u znajomego mechanika co zajmuje się tylko VW i Audi , wymieniac co 15tys., a to co piszą w książce przepuścic przez palce. Tak samo pierwsza wymiana niby powinna odbyc się po 30tys. ale nie dłużej niż 2 lata, tak jest zalecane w serwisach, ale pewien serwisant powiedział mi ,że większośc wymienia profilaktycznie po 2tys. ponieważ wszystkie części w środku silnika się docierają, piszę o tym bo też tak słyszałem.
Re: Odp: VW Golf 7 - 1.4 TSI 122 KM - 2013 Highline White
Co człowiek to teoria. Musisz sam podjąć decyzję nie popadając w paranoje 
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Silnik: 1.4TSI 122KM CAXA
ja wymieniałem po 6 tyś profilaktycznie .
Re: Nowy Golf - MK7 - pytania i wątpliwości związane z zakup
a ja po 22
Teraz na mnie co drugi naskoczy, że nie dbam o auto i że nie pojeżdżę nim za długo 
-
sizminox
- Nowicjusz
- Silnik: CPTA
Ja wymieniłem pierwszy raz po około 15 kkm, mimo że zalecali trzymać się tego co pisze producent, ale nie protestowali.Pablo1979 pisze:Mam pytanie do właścicieli golfa 7, czy często dolewacie oleju między wymianami oleju, jeśli tak to ile i jak często w tych silnikach wymienia się olej? Ludzie piszą że co 30tys. albo że lepiej co 15tys. wymieniac. Jak to się ma do rzeczywistości.
Później przy około 30 kkm. Cały czas oryginał ASO, czyli Castrol Edge Professional 5W30.
Teraz mam około 36 kkm i dwie wymiany za sobą. Między wymianami nie ubyło nic.
Myślę, że dużo zależy od warunków i sposobu eksploatacji.
A wiesz, że nie ma opcji po 30 tys? Jest tryb long life w którym komputer sam szacuje, kiedy należy wymienić olej. W samochodzie używanym w ciężkich warunkach wymiana będzie musiała nastapić szybciej.marcinde pisze:
Wiesz jak się nazywa to źródło? Zdrowy rozsądek. Jeśli masz ochotę jeździć na zupie (bo tyle będzie wart olej po 30tys) to jeździj.
Wymieniałem olej po 2 latach przy 20 tys. przebiegu bez wcześniejszej wymiany oleju po dotarciu i znaczacej różnicy w wygladzie oleju nie zauważyłem.
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Silnik: 2.0 TDI 175koni
Zgadzam sie. To nie sa takie silniki jak byly kiedys, nie ukladaja sie tak jak kiedys bo luzy sa takie jakie maja byc a nie takie na ile technologia pozwala. Teksty typu opilki w oleju to bzduty. Jak masz opilki to silnik wlascie Ci padl. Nie ma logicznego sensu wymiany oleju przed planowanym przegladem a juz na pewno nie po 1500km, jednak jak chcesz to przeciez mozesz wymieniac zawsze co 1000kmmich pisze:Ale to już nie jest takie docieranie jak kiedyś. Teraz wszystko jest o wiele bardziej precyzyjnie wykonane... Ma się to tylko ułożyć i wsio.golf6.pl pisze:Tu się mylisz, bo nawet w instrukcji pisze m.in. żeby przez pierwsze 1000km nie obciążać silnika więcej niż 2/3 maksymalnych obrotów potem stopniowo zwiększać do maksymalnych.mich pisze:Tyle tylko , że motoryzacja poszła trochę do przodu przez te kilkanaście lat i już od dawna nie ma czegoś takiego jak docieranie silnika...
A do tego
W instrukcji nigdzie nie doczytałem aby VW nakazywał lub zalecał wymianę oleju po okresie dotarcia, ale na podstawie powyższego można wnioskować że jednak warto to zrobić, a już na pewno wymiana oleju nie zaszkodzi silnikowiNowy silnik musi zostać dotarty w ciągu pierwszych 1500 km. Podczas pierwszych godzin eksploatacji w silniku występuje silniejsze tarcie wewnętrzne niż później, kiedy wszystkie części ruchome zostaną dotarte.
-
haka21
- Aktywny
- Auto: Golf6
- Silnik: CAXA 1.4 TSI 122km
Docieranie nadal stosuje się w sporcie , tunningu albo robiąc custom'y . Procedura skomplikowana i dostosowana do tego, czy dociera się na torze czy na hamowni. Do tego potrzeba sporej ilości oleju do docierania (" break in oil" - zwykły a zwłaszcza syntetyczny totalnie się nie nadaje). Kolejne różnice w sposobie zależą od tego co i do czego chcemy dotrzeć. Silnik do NASCAR dociera się inaczej niż SBK czy do cross'a . Olej "break in" jest dostępny na indywidualne zamówienie , a czasami motocykle można wyrwać fabrycznie zalewane takim. No ale jak wiadomo te oleje nie spełniają jakiejkolwiek normy producenta więc mogą np rozpuścić silnik