Witam,
Mam taki problem, że przy prędkości 80 do 90km/h trzęsie budą auta. Trzęsienie najbardziej jest odczuwalne gdy odpuszczam gaz, podczas przyśpieszania nie czuć tego tak mocno. Poniżej 80km/h oraz powyżej 90km/h trzęsienie nie występuje.
Trzęsie tylko budą auta, telepanie nie jest odczuwalne na kierownicy ani pedale sprzęgła, auto jedzie prosto po puszczeniu kierownicy itp.
Felgi aluminiowe 17" oryginalne VW z oponami Dunlop SP01 225/45
Podejrzewałem felgi ale przy niewyważonych felgach występują drgania na kierownicy w zakresie od 90 do 120km/h.
Miał ktoś podobny problem ?
Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90 km/h
Moderatorzy: BRUNO55, rafaello
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
Monters
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VI
- Silnik: CBAB 2.0TDI 103kW
Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90 km/h
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, 10:10 przez Monters, łącznie zmieniany 1 raz.
- szumek5837
- Stały Bywalec
- Auto: Renault Laguna Coupe
- Silnik: FR4T 2.0T
Re: Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90km/h
Witam.
Mechanikiem nie jestem, ale sąsiad miał podobny problem w innym VW.
Wiem, że podejrzewał i sprawdzał półosie, przeguby, poduchę skrzyni i silnika.. no i ogólnie zawieszenie. Niestety nie wiem co w końcu było przyczyną..
Ale od sprawdzenia tego można by zacząć..
Chyba, ze bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzą coś innego..
Mechanikiem nie jestem, ale sąsiad miał podobny problem w innym VW.
Wiem, że podejrzewał i sprawdzał półosie, przeguby, poduchę skrzyni i silnika.. no i ogólnie zawieszenie. Niestety nie wiem co w końcu było przyczyną..
Ale od sprawdzenia tego można by zacząć..
Chyba, ze bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzą coś innego..
- shark__
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6
- Silnik: 1.4 TSI 122KM
Telepanie budy wynika z konkretnych prędkości czy obrotów silnika ? Zaciagnij ręczny i spróbuj na wstecznym lekko cofnąć, dupa zacznie ci się podnosić wtedy wysprzęglisz silnik, jak usłyszysz uderzenie opadającego silnika to bedą to poduszki. Przerzuć koła na zimowe i zobacz czy jest ok, wtedy masz wyeliminowane opony i felgi, prz okazji przyglądnij się tarczom.
-
lechu 76
- Sympatyk
- Auto: golf VI
- Silnik: 1.6 tdi
ja obstawiam przegob wewnetrzny typowy objaw trzesie buda miedzy 80A90km/h znajdz pozadny warsztat niech ci to sprawdza
-
Monters
- Nowicjusz
Sprawdze zaraz z tym ręcznym i napiszę co i jak.
Na 4 biegu przy 1900 obrotów prędkość 80km/h czuć to dość mocno.
Jest to obojętne czy puszczę gaz czy jadę dalej tą prędkością. Nawet jak wysprzęgle to auto się telepie.
Na 3 biegu około 2500 obrotów wiec tylko zależne od prędkości nie od obrotów.
Przegub wewnetrzny z tego co wiem po wysprzęgleniu nie jest odczuwalny. Tylko przy przyśpieszaniu.
Na 4 biegu przy 1900 obrotów prędkość 80km/h czuć to dość mocno.
Jest to obojętne czy puszczę gaz czy jadę dalej tą prędkością. Nawet jak wysprzęgle to auto się telepie.
Na 3 biegu około 2500 obrotów wiec tylko zależne od prędkości nie od obrotów.
Przegub wewnetrzny z tego co wiem po wysprzęgleniu nie jest odczuwalny. Tylko przy przyśpieszaniu.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, 15:25 przez Monters, łącznie zmieniany 1 raz.
Może po prostu po dziurach jedziesz? 
-
Monters
- Nowicjusz
Drogi niemieckiekamill pisze:Może po prostu po dziurach jedziesz?
-
Monters
- Nowicjusz
A więc tak jak pisalem, telepanie nie jest zależne od obrotów tylko prędkości lecz też nie zawszeshark__ pisze:Telepanie budy wynika z konkretnych prędkości czy obrotów silnika ? Zaciagnij ręczny i spróbuj na wstecznym lekko cofnąć, dupa zacznie ci się podnosić wtedy wysprzęglisz silnik, jak usłyszysz uderzenie opadającego silnika to bedą to poduszki. Przerzuć koła na zimowe i zobacz czy jest ok, wtedy masz wyeliminowane opony i felgi, prz okazji przyglądnij się tarczom.
Przy wysprzęglaniu silnika na wstecznym nie ma żadnego niepokojącego stuku więc poduszka raczej nie.
Koła na zimowe będę mógł dopiero zmienić w czwartek i wtedy się okaże czy to to.
Z tarczami raczej jest wszystko ok ale jak je dokładnie sprawdzić.
- Johny.gda
- Sympatyk
- Auto: MK 6 Highline
- Silnik: 2.0 TDI
Miałem takie same objawy, u mnie okazało się się że przeguby wewnętrzne i zewnętrzne są do wymiany. Więc od razu wymieniłem całe półosie. Mankamentem tego jest to że do końca wiadomo która półoś jest do wymiany. Zaznaczę dodatkowo że ASO Plichta w Gdańsku sugerowało mi wymiany tulei od wahaczy, co się później okazało że tuleje są całe i nie są w ogóle do wymiany. Najlepiej w tym przypadku omijaj ASO bo dość że nie znajdą usterki to wymienić każą Tobie całe zawieszenie 
-
Monters
- Nowicjusz
Re: Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90 km/h
Witam,
dziękuję wszystkim za wypowiedzi, okazało się, że któraś z felg z przodu jest krzywa lub opona jest już do wyrzucenia. Chociaż dziwne bo opony prawie nówki. Kupiłen nowe koła 18" oryginalne VW Vancouver z oponami założyłem i wszystko jest super
. Tamte felgi 17" sprawdze w najbliższym czasie i na nie założe opony zimowe.
Pozdrawiam
dziękuję wszystkim za wypowiedzi, okazało się, że któraś z felg z przodu jest krzywa lub opona jest już do wyrzucenia. Chociaż dziwne bo opony prawie nówki. Kupiłen nowe koła 18" oryginalne VW Vancouver z oponami założyłem i wszystko jest super
Pozdrawiam
-
adi2009
- Niemowa
- Auto: VW Passat B6
- Silnik: 2.0 tdi140km
Re: Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90 km/h
Witam
Mam podobny problem.Auto drga w przedziale prędkości 75-85 km/h ale tylko podczas bardzo swobodnej jazdy albo podczas toczenia na luzie. Podczas przyspieszania brak objawów i na kierownicy też nic nie czuć. Niby mechanik podmienić koła z innego auta i poprawa była ale nieznaczna. Drgania są wyczuwalne zarówno na kołach letnich jak i zimowych tylko przedział prędkości różni się o ok 10km/h. Zauważyłem też że po dłuższym postoju przez ok 30 km jest spokój. Po tym drgania powracają. Może ktoś coś podpowie
Mam podobny problem.Auto drga w przedziale prędkości 75-85 km/h ale tylko podczas bardzo swobodnej jazdy albo podczas toczenia na luzie. Podczas przyspieszania brak objawów i na kierownicy też nic nie czuć. Niby mechanik podmienić koła z innego auta i poprawa była ale nieznaczna. Drgania są wyczuwalne zarówno na kołach letnich jak i zimowych tylko przedział prędkości różni się o ok 10km/h. Zauważyłem też że po dłuższym postoju przez ok 30 km jest spokój. Po tym drgania powracają. Może ktoś coś podpowie