Migający check-engine
Moderatorzy: BRUNO55, rafaello
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
Re: Migający check-engin
No i odebralem
Zrobilem jakies 60 km, wszystko wyglada ok. Na razie jazda delikatna, w koncu znowu musze docierac. Co rzuca sie w oczy, to brak tych takich sporadycznych poszarpywan na wolnych obrotach. Rozrzad pracuje tez zdecydowanie ciszej. Bede dawal znac na biezaco co sie dzieje.
-
Witos
- Sympatyk
- Auto: Mk7
- Silnik: GTI Performance DSG
Mój samochód tez w serwisie. Maja wymieniać napinacz łańcucha rozrzadu, rolke i sprzęgło.
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Silnik: CAVD
TomRS teraz jak u Kozo, nic nie powinno się już więcej przydarzyć. A tak z ciekawości to wiesz na ile wycenili Ci te naprawy?TomRS pisze:No i odebralemZrobilem jakies 60 km, wszystko wyglada ok. Na razie jazda delikatna, w koncu znowu musze docierac. Co rzuca sie w oczy, to brak tych takich sporadycznych poszarpywan na wolnych obrotach. Rozrzad pracuje tez zdecydowanie ciszej. Bede dawal znac na biezaco co sie dzieje.
Witos a jaki był powód, że oddałeś auto do serwisu? poszarpywanie na wolnych obrotach, odgłos diesela po odpaleniu czy jeszcze coś innego?Witos pisze:Mój samochód tez w serwisie. Maja wymieniać napinacz łańcucha rozrzadu, rolke i sprzęgło.
My TSI
przepraszam za zamieszanie ale wiedziałem że coś jest nie tak (edytowałem też poprzedni post)....poprosiłem ASO o spis części i silnik kosztował 21 tys. + części jak jakieś uszczelki i oringi (przypuszczam że jednorazowe i stąd wymiana), więc razem koszt to około 25 tys. (części) + robociznagolf6.pl pisze:TomRS teraz jak u Kozo, nic nie powinno się już więcej przydarzyć. A tak z ciekawości to wiesz na ile wycenili Ci te naprawy?TomRS pisze:No i odebralemZrobilem jakies 60 km, wszystko wyglada ok. Na razie jazda delikatna, w koncu znowu musze docierac. Co rzuca sie w oczy, to brak tych takich sporadycznych poszarpywan na wolnych obrotach. Rozrzad pracuje tez zdecydowanie ciszej. Bede dawal znac na biezaco co sie dzieje.
Witos a jaki był powód, że oddałeś auto do serwisu? poszarpywanie na wolnych obrotach, odgłos diesela po odpaleniu czy jeszcze coś innego?Witos pisze:Mój samochód tez w serwisie. Maja wymieniać napinacz łańcucha rozrzadu, rolke i sprzęgło.
na razie przejechałem 30 km i trudno coś powiedzieć, wydaje mi się że pracuje lepiej (równiej, ciszej) ale żeby wykluczyć efekt złudzenia "nowości" muszę trochę pojeździć, a najlepiej aby spadła temperatura (jesień, zima) wtedy najlepiej słychać lub nie słychać rozrząd
-
DamianG
- Nowicjusz
- Silnik: 1.4 TSI 160KM
TomRS znaczy masz cały nowy silnik? Zapłacił Allianz?
Cały nowy. Z tego co wiem to Allianz zapłacił, bo żadnych innych papierów nie podpisywałem, ani nie płaciłem ani grosza z własnej kieszeni. Jak widać, warto jednak wykupić tego VW Lifetime.DamianG pisze:TomRS znaczy masz cały nowy silnik? Zapłacił Allianz?
-
Witos
- Sympatyk
- Auto: Mk7
- Silnik: GTI Performance DSG
golf6.pl pisze:TomRS teraz jak u Kozo, nic nie powinno się już więcej przydarzyć. A tak z ciekawości to wiesz na ile wycenili Ci te naprawy?TomRS pisze:No i odebralemZrobilem jakies 60 km, wszystko wyglada ok. Na razie jazda delikatna, w koncu znowu musze docierac. Co rzuca sie w oczy, to brak tych takich sporadycznych poszarpywan na wolnych obrotach. Rozrzad pracuje tez zdecydowanie ciszej. Bede dawal znac na biezaco co sie dzieje.
Poszarpywanie na wolnych obrotach, turkotanie zaraz po odpaleniu przez chwile i metaliczne stuki na biegu jałowym ustepujace przy wcisnietym sprzęgle. Wszystko wyszło podczas przeglądu po 60kkm. VW ma partycypować w kosztach.
-
mistrz
- Sympatyk
- Auto: Golf VI
- Silnik: 1.4 160KM
Odp: Migający check-engin
Tak z ciekawości. Te wszelkie problemy z silnikami ujawniały się do jakiegoś przebiegu? W sensie czy występowały zarówno w silniku o przebiegu 20 jak i 90kkm czy jednak od pewnego miejsca można już być spokojnym?
Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Silnik: 1.4TSI 122KM CAXA
No i jaki rocznik tych silników był?
marrcin pisze:No i jaki rocznik tych silników był?
2 x 2009 r.
Proszę czytać cały wątek -> VW przyznał kilka dni temu że do 2010 r. problem istnieje.
Jakieś źródła możesz podać?Kozo pisze: 2 x 2009 r.
Proszę czytać cały wątek -> VW przyznał kilka dni temu że do 2010 r. problem istnieje.
prosiłem o czytanie całego wątku, bo inaczej robi się burdel jak na poprzednim forumsebkoch pisze:Jakieś źródła możesz podać?Kozo pisze: 2 x 2009 r.
link z poprzedniej strony podany przez kolegę Zioowo
http://www.derwesten.de/auto/vw-bietet- ... 79885.html
-
DamianG
- Nowicjusz
- Silnik: 1.4 TSI 160KM
Tak, ale w tym artykule jest mowa o tym, że Niemcy na swoim rynku w przypadku uszkodzeń koła zmiennych faz rozrządu i napinacza łańcucha zwracają koszty naprawy 100% do 3 lat i 50 % powyżej 3 lat/100000km. Nie jest to akcja fabryczna tylko ich dobra wola. Nie ma tam mowy o uszkodzeniach tłoków w TSI 160.Kozo pisze:marrcin pisze:No i jaki rocznik tych silników był?
2 x 2009 r.
-
Zioowo
- Sympatyk
Faktycznie nie wspominają nic o tłokach, ale chyba tylko dlatego, że nie chcą się już bardziej publicznie pogrążać.
Jeżeli chcieliby przedstawić wszystkie wadliwe komponenty tego silnika, to byłby to artykuł wielostronicowy.
Zakładam, że tak jak w przypadku uszkodzonych tłoków jak i awarii rozrządu silnik będzie się tak samo nadawał do wymiany i VW będzie dokładał do takich napraw.
Jeżeli chcieliby przedstawić wszystkie wadliwe komponenty tego silnika, to byłby to artykuł wielostronicowy.
Zakładam, że tak jak w przypadku uszkodzonych tłoków jak i awarii rozrządu silnik będzie się tak samo nadawał do wymiany i VW będzie dokładał do takich napraw.
Odp: Migający check-engin
Myślałem o jakimś źródle na rynek polski. Wiadomo, że VW u siebie bardziej dba o klienta i wizerunek...
U nas tak ładnie nie będzie.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Re: Odp: Migający check-engin
no nie wiadomo, gdyż na przykład u mnie Allianz mnie olał, a koszt naprawy wziął na siebie sam VW.sebkoch pisze:Myślałem o jakimś źródle na rynek polski. Wiadomo, że VW u siebie bardziej dba o klienta i wizerunek...
Ostatnio zmieniony 23 cze 2012, 18:49 przez Kozo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zioowo
- Sympatyk
Myślę, że nie będzie teraz tak źle, od czerwca tego roku nie ma już KT tylko Volkswagen Group Polska (Spółka Volkswagen Group Polska, należy w stu procentach do koncernu Volkswagen)
http://www.autocentrum.pl/newsy/nowosci ... oup-polska
Zgadza sie. Podejscie VW zmieniło sie od tego momentu bardzo mocno miedzy innymi wlasnie do spraw napraw gwarancyjnych i pogwarancyjnych rozliczanych czesto w calosci lub częsciowo w ramach "dobrej woli" producenta.Zioowo pisze:Myślę, że nie będzie teraz tak źle, od czerwca tego roku nie ma już KT tylko Volkswagen Group Polska (Spółka Volkswagen Group Polska, należy w stu procentach do koncernu Volkswagen)
Z resztą to sie zmieniało stopniowo juz od kilku miesiecy od czasu gdy VW zaczął przejmowac działalnosc Kulczyka.
-
Mario122
- Nowicjusz
- Silnik: CAXA
Masz jakiś nr na fakturze, jest w nim "X".Kozo pisze:
- na silniku jest jak byk : "made in slovakia"
- faktura za silnik to było coś około 25 tys. zł.
Następny raz to się już odezwę z pokładu Das Auto z nowym sercem hehe
Nie chce mi się wierzyć, że to jest nowy silnik - zawsze wkładali regenerowane z gwarancją fabryczną.
ale mnie pocieszyłeś...Mario122 pisze:Masz jakiś nr na fakturze, jest w nim "X".Kozo pisze:
- na silniku jest jak byk : "made in slovakia"
- faktura za silnik to było coś około 25 tys. zł.
Następny raz to się już odezwę z pokładu Das Auto z nowym sercem hehe
Nie chce mi się wierzyć, że to jest nowy silnik - zawsze wkładali regenerowane z gwarancją fabryczną.
Powiedzieli że jest nowy, tak wyglądał, a faktury w ręce nie małem tylko widziałem kosztorys na komputerze
- kakaruto
- Mieszkaniec
Kozo, bądź dobrej myśli, to że regenerowany nie znaczy że do dupy. Co prawda laptop to nie auto, ale ja mam laptopa kupionego jako refurbished (czyli coś z nim było nie tak, odesłany do producenta i odsprzedany na nowo z gwarancją ale już jako używka) - Lapciok ma już ponad 5 lat śmiga do dziś i nic mu nie dolega poza tym że już się troszki zdezaktualizował
My TSI
-
Arek_VI
- VIP
- Silnik: TSI 122
Eee tam... silnik jak nowy. Nawet bym się cieszył, że już gdzieś wcześniej pracował bo się dobrze.... spasowały elementy 
Dobra rada dla wszystkich użytkowników CAVD. Już gdzieś wklejałem tutaj tą tabelkę, ale zrobię to jeszcze raz (nie pamiętam skąd ją mam ale była zaskoczeniem dla ASO). Chodzi o soft sterujący pracą silnika (przede wszystkim pracą wtrysków). Musicie jechać do ASO i zgwałcić ich na wgranie najnowszego jaki jest dostępny :
Wersje map ECU :
Wk39/2010 - "24s4 Issue 1" Work shop campaign released in UK/Europe as G5859 M./G5860 DSG (no 35'C warm-up correction). {Australian release May 2010.}
Wk48/2010 - "24s4 Issue 2" Incorporates 24s4 issue1 and 35'C warm-up misfire in dry air (less then 20% humidity) above 20'C. Released as 0888 M./8913 DSG.
Wk35/2011 - "24s4 Issue 3" Incorporates 24s4 issue 1 & 2 and poor cabin heating performance/engine does not get warm,
manual gearbox /clutch jerking. Released as 1676 M./9256 DSG.
Wk37/2011 - "24s4 Issue 3a DSG only" Incorporates 24s4 issue 1, 2 & 3 and another tweak for engine warm-up misfire at 35'C coolant temperature. Released as 9660 DSG only.
Ponad rok temu jako poprawkę zapodali mi 8913 (DSG) i jak wiecie nie pomógł on za wiele. Zgodnie z tą tabelką sami doszli do jeszcze 2 poprawek które przeciwdziałają "wypadaniom zapłonów" w różnych zauważonych momentach-> właśnie one wpływają na to co się dzieje z tymi silnikami. Jak widać poprawka nr 3 jest ciekawa - właśnie narzekałem na szybkość rozgrzewania się silnika w zimie, a tu proszę i jeszcze ma związek z szarpiącym sprzęgłem (!!!) - ciekawe. Tak więc pokazuje to elektrykowi w ASO a on się pyta skąd mam tą rozpiskę, bo ERWIN pokazuje do dnia dzisiejszego że najnowsza to jest 8913 (dla mnie) i gdybym się tym nie zajął to dalej bym na nim jeździł - prawie wymusiłem aby gościu podpiął jeszcze raz pod aktualizację po wymianie silnika i bingo, zaciągnął 9660 i tak oto jeźdzę na niej i mam nadzieję że to będzie koniec tej historii. Więc piszę to jako przestrogę abyście lepiej nie zajmowali się "emblematami" czy innymi pierdołami tylko jak chcecie dojechać na wakacje i cieszyć się długo z silnika to czym prędzej do ASO bo oni nawet o tym nie wiedzą
(dla DSG 9660 a bez DSG 1676 M)
Wersje map ECU :
Wk39/2010 - "24s4 Issue 1" Work shop campaign released in UK/Europe as G5859 M./G5860 DSG (no 35'C warm-up correction). {Australian release May 2010.}
Wk48/2010 - "24s4 Issue 2" Incorporates 24s4 issue1 and 35'C warm-up misfire in dry air (less then 20% humidity) above 20'C. Released as 0888 M./8913 DSG.
Wk35/2011 - "24s4 Issue 3" Incorporates 24s4 issue 1 & 2 and poor cabin heating performance/engine does not get warm,
manual gearbox /clutch jerking. Released as 1676 M./9256 DSG.
Wk37/2011 - "24s4 Issue 3a DSG only" Incorporates 24s4 issue 1, 2 & 3 and another tweak for engine warm-up misfire at 35'C coolant temperature. Released as 9660 DSG only.
Ponad rok temu jako poprawkę zapodali mi 8913 (DSG) i jak wiecie nie pomógł on za wiele. Zgodnie z tą tabelką sami doszli do jeszcze 2 poprawek które przeciwdziałają "wypadaniom zapłonów" w różnych zauważonych momentach-> właśnie one wpływają na to co się dzieje z tymi silnikami. Jak widać poprawka nr 3 jest ciekawa - właśnie narzekałem na szybkość rozgrzewania się silnika w zimie, a tu proszę i jeszcze ma związek z szarpiącym sprzęgłem (!!!) - ciekawe. Tak więc pokazuje to elektrykowi w ASO a on się pyta skąd mam tą rozpiskę, bo ERWIN pokazuje do dnia dzisiejszego że najnowsza to jest 8913 (dla mnie) i gdybym się tym nie zajął to dalej bym na nim jeździł - prawie wymusiłem aby gościu podpiął jeszcze raz pod aktualizację po wymianie silnika i bingo, zaciągnął 9660 i tak oto jeźdzę na niej i mam nadzieję że to będzie koniec tej historii. Więc piszę to jako przestrogę abyście lepiej nie zajmowali się "emblematami" czy innymi pierdołami tylko jak chcecie dojechać na wakacje i cieszyć się długo z silnika to czym prędzej do ASO bo oni nawet o tym nie wiedzą
(dla DSG 9660 a bez DSG 1676 M)
-
Zioowo
- Sympatyk
Informacja pochodziła z http://www.sciroccocentral.co.uk, również polecam aktualizacje.
Ja w zeszłym tygodniu wreście ją otrzymałem, ale oczywiście nie obyło się bez dwóch pism do importera, bo jak wiadomo: dla pana samochodu nie są przewidziane żadne akcje serwisowe... proszę pamiętać, że różne rzeczy piszą w internecie ... nie możemy potwierdzić, że taka wersja oprogramowania jest przewidziana na nasz rynek i tego typu odpowiedzi szablonowe. Po kolejnym piśmie w ostrzejszym tonie zostałem jednak zaproszony na sprawdzenie wersji i aktualizacja dla mojego silnika oczywiście była, więc mam teraz najnowszą wersję, (świec nie chcieli niestety wymienić na te poprawione 0,9mm)
Ja w zeszłym tygodniu wreście ją otrzymałem, ale oczywiście nie obyło się bez dwóch pism do importera, bo jak wiadomo: dla pana samochodu nie są przewidziane żadne akcje serwisowe... proszę pamiętać, że różne rzeczy piszą w internecie ... nie możemy potwierdzić, że taka wersja oprogramowania jest przewidziana na nasz rynek i tego typu odpowiedzi szablonowe. Po kolejnym piśmie w ostrzejszym tonie zostałem jednak zaproszony na sprawdzenie wersji i aktualizacja dla mojego silnika oczywiście była, więc mam teraz najnowszą wersję, (świec nie chcieli niestety wymienić na te poprawione 0,9mm)
hehe....jak to przeczytałem to tak jakbym się od razu przeniósł do ASOZioowo pisze:.....dla pana samochodu nie są przewidziane żadne akcje serwisowe... proszę pamiętać, że różne rzeczy piszą w internecie ... nie możemy potwierdzić, że taka wersja oprogramowania jest przewidziana na nasz rynek i tego typu odpowiedzi szablonowe.
druga sprawa :
1. ASO nie podpina samochodu pod kompa na przeglądzie (!!?), nie mają takiej procedury
2. Aby zmieniać soft, musi być procedura tzn. musi się coś stać
3. Wtedy tak jak z silnikiem jest już najczęściej za późno
a wiadomo że lepiej przeciwdziałać i ktoś w VW pracuje nad tym i porawia niedociągnięcia nie po to aby ASO było mądrzejsze i nie aktualizowało wszystkiego co się da, a w tym samochodzie jest jak z windowsem -> poprawki do poprawek
zauważcie że najnowszy soft wyszedł ponad rok temu i od tego momentu byłem na 2 przeglądach, wiedzieli że coś jest na rzeczy tym bardziej z moim egzemplarzem i żaden bystrzacha nie wpadł na to, aby go podpiąć, bo przecież mam już zaktualizowany wg. naklejki 24s4 w kole zapasowym, ale to, że to był dopiero początek naprawy software'owej to już nie ważne.
niestety w dzisiejszych czasach i w tym kraju trzeba się na wszystkim znać !