Dzisiaj jest 24 sty 2026, 02:13

[1.6 102KM] Golf 6 1.6 MPI Bifuel 2009 – praca na 3 cylindrach

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

catchyace

Niemowa

• Online: 28m 15s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6mpi Bifuel

Golf 6 1.6 MPI Bifuel 2009 – praca na 3 cylindrach

Post03 lip 2025, 11:55

Cześć,
mam problem z moim Golfem 6 1.6 MPI Bifuel z 2009 roku. Auto kupiłem w grudniu 2024. Aktualny przebieg 232 000. Przez ostatnie miesiące zrobiłem przy nim sporo, m.in. wymieniłem:

– sondę lambda,

– świece, przewody zapłonowe i cewkę (jedna wspólna, zmieniałem na inne i wraz to samo),

– kompletny rozrząd,

– czujnik położenia wału korbowego.

Około 2 tygodnie temu auto zaczęło szarpać i straciło moc – silnik zaczął pracować na 3 cylindrach. Wyskoczyły błędy:

– P0301

– 01314

– 16685

– 17620

na komputerze wyskoczylo ESP FAULT! , do tego zapaliły się kontrolki check engine, ESP i czujnik ciśnienia w oponach.

Co zostało sprawdzone:

Świece, przewody i cewka – są sprawne, przekładane między cylindrami, nie przyniosło to efektu.

Po skasowaniu błędów silnik dalej pracuje na 3 cylindrach, trzęsie się i słychać strzały z wydechu, brak mocy.

Pali na benzynie – objawy takie same na obu paliwach (na gazie też).

Byłem u mechanika, sprawdził, że iskra nie ginie i sprawdził kompresję na cylindrze 1 i 4, podczas kręcenia na sucho kompresja jest (okolice 12 barów) natomiast na odpalonym silniku nie chodzi ten 1 cylinder i kompresja raz jest a raz jej nie ma (okolice 3-4 bary). Teraz mechanik powiedział, że trzeba sciągać głowice (podobno remont silnika) ale może warto coś jeszcze sprawdzić?

Czy jest ktoś może z okolic Siedlec, woj. Mazowieckie, może jakiś polecany mechanik, który umiał by to sprawdzić. Ewentualnie co sprawdzić na VAG???
Awatar użytkownika

kuba_666

Nieśmiały

• Online: 1d 2h 38m 37s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CHGA 1.6 Bifuel

Re: Golf 6 1.6 MPI Bifuel 2009 – praca na 3 cylindrach

Post03 wrz 2025, 02:40

Ciągle masz problem na jednym - tym samym cylindrze?
Sprawdź przewody wysokiego napięcia bez metalowych osłon "koszyczków" od strony świec. Mój 2-letni przewód Boscha przepalił się właśnie pod koszyczkiem. Po włożeniu świecy i przyłożeniu do bloku - iskra była. Po wkręceniu świecy i podłączeniu przewodu, prąd z dziury w kablu płynął po koszyczku i wchodził w blok. Praktycznie nie do zauważenia.
Nowe przewody założyłem NGK i ze zdjętymi osłonami.

Wróć do Problemy / Usterki