03 lip 2025, 11:55
Cześć,
mam problem z moim Golfem 6 1.6 MPI Bifuel z 2009 roku. Auto kupiłem w grudniu 2024. Aktualny przebieg 232 000. Przez ostatnie miesiące zrobiłem przy nim sporo, m.in. wymieniłem:
– sondę lambda,
– świece, przewody zapłonowe i cewkę (jedna wspólna, zmieniałem na inne i wraz to samo),
– kompletny rozrząd,
– czujnik położenia wału korbowego.
Około 2 tygodnie temu auto zaczęło szarpać i straciło moc – silnik zaczął pracować na 3 cylindrach. Wyskoczyły błędy:
– P0301
– 01314
– 16685
– 17620
na komputerze wyskoczylo ESP FAULT! , do tego zapaliły się kontrolki check engine, ESP i czujnik ciśnienia w oponach.
Co zostało sprawdzone:
Świece, przewody i cewka – są sprawne, przekładane między cylindrami, nie przyniosło to efektu.
Po skasowaniu błędów silnik dalej pracuje na 3 cylindrach, trzęsie się i słychać strzały z wydechu, brak mocy.
Pali na benzynie – objawy takie same na obu paliwach (na gazie też).
Byłem u mechanika, sprawdził, że iskra nie ginie i sprawdził kompresję na cylindrze 1 i 4, podczas kręcenia na sucho kompresja jest (okolice 12 barów) natomiast na odpalonym silniku nie chodzi ten 1 cylinder i kompresja raz jest a raz jej nie ma (okolice 3-4 bary). Teraz mechanik powiedział, że trzeba sciągać głowice (podobno remont silnika) ale może warto coś jeszcze sprawdzić?
Czy jest ktoś może z okolic Siedlec, woj. Mazowieckie, może jakiś polecany mechanik, który umiał by to sprawdzić. Ewentualnie co sprawdzić na VAG???