Dzisiaj jest 18 maja 2025, 04:10

Problem z ładowaniem

Moderator: flo

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość

gest71

Nowicjusz

• Online: 14h 44m 43s
  • Auto: vw golf 7
  • Silnik: 1.4 tsi

Problem z ładowaniem

Post10 maja 2025, 20:51

Panowie problem polega na tym że mam z małe ładownie wynoszące 13,2v do 13,5v. Z tego co wiem powinno być 14,2 do 14,4v. Wymieniłem akumulator zrobiłem mu adaptację, wymieniłem regulator napięcia i dalej to samo. Sprawiłem masę jest ok. Co dziwne kiedy odłączę wtyczkę przy minusowej klemie od start-stop ładowanie idzie do 14,5v i kiedy ją podłączę ładownie jest jak należy. Natomiast kiedy wyłączę silnik i po jakimś czasie znowu odpalę silnik znowu mi pokazuje ładowanie na poziomie 13,5v. System start- stop jest zdezaktywowany metodą zmiany granicy napięcia uruchamia zmiana parametrów z 7,6v na 12v.

Może się mylę i jest wszystko ok a ja szukam nie potrzebnie.

Chłopaki pomożecie?? ;)
Awatar użytkownika

flo

Senior Moderator

• Online: 6d 3h 23m 51s
  • Pochwały: 39
  • Auto: Golf 7 2016
  • Silnik: CZCA

Re: Problem z ładowaniem

Post15 maja 2025, 10:33

W tym samochodzie ładowanie nie jest takie jak "kiedyś to było". Że ładował ile wlezie. Tutaj komputer steruje ładowaniem i być może trafiłeś akurat na taki moment gdzie ładuje "tak sobie". Układ stara się tak dobierać ładowanie aby możliwie trwało ono gdy np jedziemy na biegu z góry, wtedy jest najmocniejsze (ekologia, zmniejszenie spalania). Najmniejsze ładowanie będzie np podczas przyspieszania. Wiadomo, że jak stwierdzi, że akumulator jest już rozładowany to załączy ładowanie w dowolnym momencie. Ale mniej więcej tak to wygląda.
Ja bym się nie przejmował

Autor postu otrzymał pochwałę

gest71

Nowicjusz

• Online: 14h 44m 43s
  • Auto: vw golf 7
  • Silnik: 1.4 tsi

Re: Problem z ładowaniem

Post15 maja 2025, 11:29

Flo dzięki za odp i z tego co się tez dowiedziałem to faktycznie tak jak pisze inaczej to się nazywa "inteligentne ładowanie". Na minusowej klemie jest coś takiego jak Battery current sensor (IBS) czego nie wiedziałem.

Wróć do Elektryka i Elektronika