Dzisiaj jest 25 mar 2025, 13:03

[ALL] 1.4 TSI CAXA - czy wymieniać rozrząd ?

Moderator: rafaello

Regulamin forum Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

AndrzejWxx

Niemowa

• Online: 48m 29s
  • Auto: Octavia II
  • Silnik: Caxa

1.4 TSI CAXA - czy wymieniać rozrząd ?

Post23 lut 2025, 15:59

Witam wszystkich.
Ostatnimi czasy zakupiłem Skodę z silnikiem 1.4 TSI CAXA 122km. Podobno poprzedni właściciel rozrząd wymieniał 1.5 roku temu, ale nie ma na to żadnego dowodu w postaci faktury czy naklejki pod maską.
Pod komputerem nie ma żadnych błędów, spalanie w obecnych temp. w trybie mieszanym 7.8L. Odpalam bez problemu ciepły czy zimny, obroty nie falują. Mam teraz dylemat czy wymieniać rozrzad czy nie. Nie będę oszukiwał, ale ostatnio trochę się spłukałem na opony, hamulce, filtry oleje i wolałbym tego uniknąć. Nagrałem jak auto odpala na zimno i na ciepło. Na zimnym 1-2 sekundy słychać takie terkotanie po czym robi się cicho. Na ciepłym jest cicho od razu. Jeden mechanik mi powiedział, że rozrzad do wymiany bo go słychać na zimno, ale nie jest tak, że napinacz aby dobrze zadziałać musi zassać olej i dlatego na zimno chwilę jest głośniej, co sądzicie?

https://youtu.be/5uLSyohaVCw
https://youtu.be/1X15D6J8_bw
Awatar użytkownika

Bansuj

Gadatliwy

• Online: 15d 12h 27m 37s
  • Pochwały: 8
  • Auto: Golf 6 + Leon 5F
  • Silnik: CAXA 122 + DACA 131

Re: 1.4 TSI CAXA - czy wymieniać rozrząd ?

Post28 lut 2025, 12:29

Bez jakiejkolwiek faktury albo wpisu do książki to każdy sprzedawca sobie może powiedzieć że dopiero co wymienił rozrząd i przytulić za auto dobre parę kafli więcej. Bez jakiegokolwiek dowodu trzeba się nastawić na to że rozrząd, o ile w ogóle był przez poprzedniego właściciela tknięty, został w najlepszym razie zmieniony po kosztach na jakiś tani zamiennik i niedługo będzie konieczna jego wymiana.

Po obejrzeniu filmików mam dobrą i złą wiadomość. Zła jest taka, że słychać na nim łańcuch. A dobra, że póki chrobocze max 2 sekundy i wyłącznie podczas odpalania, to teoretycznie można na nim dalej jeździć. Mój wydawał takie dźwięki przez dobre 3 lata i około 80k km i nic się z nim nie działo. Później doszło do tego postukiwanie na zimnym silniku na wolnych obrotach oraz podczas jazdy przez pierwsze kilka minut dopóki olej nie wszedł na temperaturę. Wtedy zdecydowałem się wymienić łańcuch na ori zestaw po rewizji. Po 3 latach i kolejnych 80k km wciąż odpala i chodzi bez najmniejszego stuku. Także ja nie wierzę że w 1,5 roku można ten łańcuch zajechać. Albo ziomek kłamie, albo wstawił jakiś tani szmelc. Jeśli masz przebieg 180+ kkm, to jednak rozglądałbym się za ori zestawem rozrządu

AlekS23

Nowicjusz

• Online: 6m 49s
  • Auto: audi a4 b5
  • Silnik: v6

Re: 1.4 TSI CAXA - czy wymieniać rozrząd ?

Post10 mar 2025, 21:13

Z tego co wiem to każdy mówi, że rozrząd wymieniony, a potem okazuje się, że jednak nie. Nie zastanawiaj się i wymieniaj.

Wróć do Serwis i eksploatacja